Zemřel známý autor románů Tom Clancy

Zemřel známý autor románů Tom Clancy | Fandíme filmu
Z pera Toma Clancyho vzešlo mnoho úspěšných románů. Některé byly adaptovány i na filmové plátno. Pro literární svět je jeho odchod velká ztráta.

Dneškem náš svět bohužel navždy opustil proslulý autor politicko-špionážních thrillerů, Tom Clancy, který se zapsal do povědomí veřejnosti hlavně úspěšnou sérií románů o analytikovi zpravodajské služby, Jacku Ryanovi. Ze začátku se Clancy živil jako pojišťovací agent, ale vášeň k peru a papíru byla přeci jen silnější. Smyšlené a poutavé příběhy uchvátily čtenáře široko daleko a tržby z prodeje jeho knih z něj učinilo milionáře. Svůj první román, Hon na ponorku (The Hunt for Red October), Clancy napsal v roce 1984. Po publikaci knihy o rok později, byl spisovatel chválen za zvládnutí technických detailů o sovětských ponorkách a zbraních.

V roce 1990 je podle jeho knihy natočený stejnojmenný film v režii Johna McTiernana (Predátor, Smrtonosná past 1 a 3), kde se objevili Sean Connery a Alec Baldwin jako Jack Ryan. Postupem času na motivy Clancyho dalších děl vznikají další celovečerní snímky. Ve Vysoké hře patriotů (1992) a Jasném nebezpečí (1994) pod režijním dohledem Phillipa Noyce (Salt), propůjčil tvář Jacku Ryanovi Harrison Ford. V roce 2002 se do role Ryana vtělil Ben Affleck ve snímku Nejhorší obavy. Koncem letošního roku se do kin chystá nová verze s názvem Jack Ryan: Shadow Recruit, v níž titulní roli převzal Chris Pine a za kamerou stojí Kenneth Branagh (Frankenstein, Thor). V galerii si můžete prohlédnout čerstvě vydaný plakát.

V listopadu roku 1996 je Clancy spoluzakladatelem společnosti Red Storm Entertainment, kterou o čtyři roky později koupilo vývojářské studio Ubisoft. Z jejich spolupráce vycházejí počítačové hry, které se u herních fanoušků setkávají s obrovským úspěchem. Jednou z nejvýraznějších je jistě série se špionážním agentem Samem Fischerem jménem Splinter Cell, jehož „převelení“ na filmové plátno se již očekává. Dále můžeme zmínit střílečku ze série Rainbow Six, futuristický Ghost Recon (další chystaná filmová adaptace), strategické EndWar či stíhačkový simulátor HAWX.

Thomas Leo Clancy Jr. se narodil v americkém Baltimoru 12. 4. 1947. Zemřel v Baltimorské nemocnici věku 66 let. Příčina smrti není známa. 

 

Zdroj: New York Times, Yahoo

Splinter Cell

USA, Kanada
Akční, Dobrodružný, Krimi
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest