Agents of S.H.I.E.L.D.: 0-8-4

Agents of S.H.I.E.L.D.: 0-8-4 | Fandíme filmu
Zobrazit další 1 obrázek
Kvalita strmě klesá, ale alespoň jme se dočkali překvapivého camea - uvnitř video.

Začínám mít pocit, jestli jsem náhodou k první epizodě Agents of S.H.I.E.L.D. nebyl až příliš smířlivý. Úvodní část nebyla vůbec špatná, ale když si vezmete, že se bavíme o jednom z nejočekávanějších seriálů všech dob, který posvětil televizní guru Joss Whedon, a který je provázaný s vydařeným filmovým Marvel Universe, je lehký nadprůměr a potenciál do budoucna tak trochu málo. Druhý díl navíc ten potenciál vůbec nevyužil. Ba naopak, vzal si z Pilotu jen to nejhorší a naservíroval nám 45 minut naprosto průměrné televizní „zábavy“.

Druhý díl na ten první, nebo nějakou širší mytologii, navázal jen minimálně a nebýt skutečnosti, že se tým stále ještě sehrává, asi by se mohl vysílat uprostřed páté série a nikdo by nic nepoznal. Tým se vydal na misi typu „0-8-4“ – vyrazil prozkoumat neidentifikovatelný objekt. Následovala převážně akční podívaná, kdy se agenti nejprve museli vypořádat s místními rebely a následně i s vojáky Coulsonovy staré známé, Camilly Reyes.

I když o našich hrdinech stále nevíme zhola nic a pořád není úplně jasné, o čem by vlastně chtěl seriál vyprávět, kam by chtěl směřovat (doufejme, že hlavní premisou skutečně nemají být pouze různorodé případy Agentů S.H.I.E.L.D.u, podobně prázdných seriálů jsou desítky), rozhodli se autoři z nějakého důvodu nabídnout veskrze uzavřenou a samostatnou epizodu, která defacto sloužila jenom k tomu, aby víc stmelila rozhádaný tým. Agenti však bohužel začali za jeden provaz táhnout tím nejbanálnějším možným způsobem. V krizové situaci všichni potvrdili, že mají pro tým význam a při závěrečném kárání se drželi mušketýrského „jeden za všechny, všichni za jednoho“.

Jinak jsou jednotlivé postavy stále vykresleny pouze tím nejpovrchnějším možným stylem a nic o nich nevíme. Stále jsou tu jenom "nováček", "technik", "silák" atd.. Kdyby postavy neměly v týmu různou funkci, splývaly by. Co se globálního příběhu týče, dočkali jsme se pouze náznaku, že Skye stále hraje na dvě strany a dalšího potvrzení, že vyléčení agenta Coulsona bylo „zázračné“. To vše asi ve dvou větách. Jestli se obě "záhady" potáhnou až do finále sezony, tak to potěš.

Budiž, tvůrci prozatím nechtějí rozkrývat mytologii a postavy se odkopou postupně. To by se obojí dalo odpustit, pokud by samotná epizoda za něco stála. Nestála. Máme přímo pod rukama technologii Hydry poháněnou sílou Tesseractu, ale místo toho, abychom se o ní dozvěděli něco nového, pokouší se autoři s televizním rozpočtem servírovat neumětelskou akci. Ani exotická lokace nepůsobila dvakrát ohromně, zrádná Camilly ani její plán nebyly zajímavé, dialogy mezi akčními scénami byly o ničem a někam se vytratil i humor. Když už se nějaký ten vtip objevil, bylo tlačení na pilu hodně cítit.

Seriál tak začíná vypadat jako ta nejzbytečnější epizodická výplňovka, kterou si pustíte jako kulisu k žehlení, ale že byste se těšili na další díly a měli potřebu o seriálu diskutovat s přáteli, to opravdu nehrozí. Vzhledem k tomu, že druhou epizodu napsali opět přímo show-runners Jed Whedon a Maurissa Tancharoen, se začínám docela bát. Kdo jiný by měl být schopen přinášet silné epizody, než kreativní leadeři? Máme se smířit s tím, že jedinou devizou seriálu bude pomrkávání na bohatý Marvel Universe?

Co se odkazů v druhé epizodě týče, opět byl připomenut Coulsonův skon Lokiho rukou, vzpomnělo se na útok mimozemšťanů na New York. Dále byl zmíněn nález Thorova kladiva, technologie Hydry z druhé světové války a Tony Stark, konzultant S.H.I.E.L.D.u. Zdaleka největší halo ale samozřejmě muselo mezi fanoušky způsobit naprosto nečekané cameo Samuela L. Jacksona!

Navzdory tomu, jak se v minulosti hovořilo tom, že představit v seriálu jakékoliv další herce z filmů by bylo kvůli spletitým smlouvám složité, neřkuli nemožné, na palubě „Autobusu“ (jak hrdinové říkají svému letadlu) se v závěru epizody zjevil Nick Fury, z masa a kostí a prohodil s agentem Coulsonem několik vět. Smutné je, že se jednalo o zdaleka nejsilnější část celé pětačtyřicetiminutovky. První epizoda mohla spoléhat na jisté novum a agentku Mariu Hill, druhá přinesla Furyho, tak uvidíme, jestli se tvůrcům podaří alespoň vysoce nastavenou laťku různých překvapení udržet i nadále, když už je zbytek seriálu takový nemastný, neslaný.

Na závěr doplníme, že Agentům S.H.I.E.L.D.u začali ubývat také diváci. Zatímco první epizodu naladilo skoro 12 milionů zvědavců a rating měl hodnotu pohádkových 4.6, napodruhé už to bylo jen 8 a půl milionu a rating 3.1. Uvidíme jak si show povede nadále, doufejme, že jedinou slušnou epizodou nezůstane pilot, který připravil Joss Whedon. Číselné bodování jsem takhle nahoru vyhnal jen kvůli Nicku Furymu...a aby bylo kam klesat. Dole v galerii si můžete prohlédnout letáček s evakuačním plánem letadla.

Nick Fury v Agents of S.H.I.E.L.D.

Naše hodnocení
6/10

Galerie: 2

Agents of S.H.I.E.L.D.: 0-8-4 | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: 0-8-4 | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest