The Ritual: Al Pacino vymítá ďábla

The Ritual: Al Pacino vymítá ďábla | Fandíme filmu
Warner Bros.
Nový horor vychází z jednoho z nejlépe zdokumentovaných případů exorcismu.

Legendární Al Pacino je nesmazatelně vepsaný do paměti filmových nadšenců ze snímků jako Kmotr, Zjizvená tvář, Nelítostný souboj nebo Carlitova cesta. V Ďáblově advokátovi si zahrál samotného satanáše. Teď se postaví na opačnou stranu barikády.

Ve filmu The Ritual (Rituál) ztvární kněze, co se snaží vyrovnat se svou problematickou minulostí. Spolu s kolegou, jenž zpochybňuje vlastní víru, musí urovnat vzájemné spory, aby se pokusili zachránit mladou ženu během řady nebezpečných a složitých exorcismů. Snímek vychází ze skutečných událostí z první poloviny minulého století, kdy měla démonickým posednutím trpět Američanka Emma Schidt. Její vymítání je dodnes nejpodrobněji zdokumentovaným případem exorcismu na půdě USA.

Označení „podle skutečných událostí“ u hororů vždycky silně pokulhává, když je dopředu jasné, že film bude brát existenci nadpřirozených sil jako fakt a při vyprávění bude hlavně dbát na strašidelnost, ne na autenticitu. Podobné projekty navíc mohou u části diváctva podporovat iracionální uvažování a znevažují památku lidí, kteří trpěli nějakými skutečnými problémy, případně sledujeme glorifikaci vypočítavých podvodníků.

S tím si ale Hollywood nikdy příliš hlavu nedělal, takže nezbývá, než se na podobné filmy nedívat, nebo se přes jejich zpronevěru vůči pravdivosti přenést. V tomhle konkrétním případě můžeme mít radost alespoň z toho, že filmu píše a točí David Midell, jehož předchozí film The Killing of Kenneth Chamberlain sklízel pozitivní reakce na festivalech a nezávislých cenách. Scénář společně s Midellem napsal Enrico Natale, pochybujícího kněze hraje Dan Stevens (Godzilla x Kong: Nové impérium, Apostle, Legion) a v dalších rolích vystupují Ashley Greene a Abigail Cowen. Počítá se s uvedení v příštím roce.

Titulní foto je ilustrační - Al Pacino ve filmu Ďáblův advokát

Zdroj: Variety

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest