Duna 3 už se chystá: Přehled všeho, co už víme

Duna 3 už se chystá: Přehled všeho, co už víme | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 5 obrázků
Studio si objednalo pokračování Duny. Rozebíráme, co o něm řekl režisér Villeneuve a co můžeme vyčíst z předlohy.

Duna: Část druhá slaví fenomenální úspěch. Dosud utržila v kinech 633 milionů a analytici věří, že může přesáhnout sedmistovku. A to přesto, že první díl utržil „pouze“ 430 milionů (ačkoliv v pandemické době, kdy šel snímek souběžně do kin a na domácí video). Rozpočet činil rozumných 190 milionů, takže si účetní ve Warner Bros. mnou ruce a nepřekvapí, že studio připravuje trojku.

Informaci přinesly magazíny Deadline a Variety, které ji překvapivě oba zařadily pouze jako vedlejší zmínku v článcích o jiném projektu, který režisér Denis Villeneuve do budoucna připravuje. Podle Variety produkční společnost Legendary Pictures potvrdila přípravy Duny 3, magazín Deadline potom píše, že třetí Duna má mít před příštím Villeneuveovým filmem přednost. Insider Jeff Sneider nedávno tvrdil, že podle zákulisních zvěstí studio cílí s premiérou na rok 2027.

Režisér Villeneuve je trochu opatrnější. Pro Tong Tong Culture nedávno řekl, že přípravy scénáře jsou daleko, avšak hotový není a ještě nějakou dobu nebude. Pro Empire uvedl, že prví dva filmy točil jen s krátkým odstupem, protože vše bylo připraveno. Třetí film nechce začít točit, dokud nebude scénář vybroušený k dokonalosti. Odmítá podlehnout aktuálnímu nadšení, které panuje kolem úspěchu dvojky, a pouštět se do natáčení bezhlavě. Aby trojku opravdu natočil, musí být podle svých slov přesvědčený, že bude relevantní, že to bude lepší film, než „Část druhá“.

O čem bude třetí snímek pojednávat? Sám Villeneuve nedávno stručně řekl, že film nabídne „závěr příběhu Paula Atreida“ (Timothée Chalamet). A mimochodem půjde také o poslední příběh Deniho Villeneuvea. V rozhovoru pro Time zopakoval svůj dosavadní postoj, tedy že třetí film ze světa Duny bude jeho poslední, ačkoliv knižní série Franka Herberta je daleko delší (a další díly přidal jeho syn). Zatímco dosavadní dva Villeneuveovy filmy adaptovaly knihu Duna (1965), třetí snímek se opře o knihu Spasitel Duny (Dune Messiah).

Anotace českého knižního vydání: Paul Atreides alias Muad`Dib se stal imperátorem a neomezeným pánem celého vesmíru. Obrovská moc sebou ale nese i obrovské starosti, a tak zatímco vesmír se zmítá pod tvrdou pěstí Paulovy svaté války, on sám se utápí ve svých věšteckých vizích, které působí jen bolest a zmatek. Na scénu vstupuje jeho starý přítel a učitel, Duncan Idaho, který při jeho obraně na Arrakis položil život. Byl však vzkříšen v regeneračních nádržích genetických kouzelníků z Bene Tleilaxu a předán imperátorovi jako ghola-společník. Kdo však může tušit, jaká nebezpečí může takový tvor skýtat - a je samozřejmě jen otázkou času, kdy se tento tleixanský výtvor pokusí Paula zničit...

Už první dva filmy se od knižní předlohy nicméně odkláněly a už proto je prakticky nevyhnutelné, že to udělá i pokračování. Jedním z velkých rozdílů bylo, že události, které v knize trvají několik let, scuknul druhý film do horizontu několika měsíců. Villeneuve pro Empire řekl, že vyprávění příběhu napříč kratším časovým úsekem dodalo filmu větší momentum, zvýšilo napětí a dostalo Paula pod větší tlak.

Kvůli vměstnání příběhu do kratšího období bylo třeba z filmu vyškrtnout postavu Paulovy mladší sestry Alie. Ta se ve snímku objevila pouze jako nenarozený plod v břiše lady Jessicy a potom v krátké Paulově vizi, kde dospělou Alii ztvárnila Anya Taylor-Joy. Divákům se tedy Alia pořádně představí až ve Spasiteli Duny. Tam předpokládáme, že bude vystupovat jako dospělá žena, tak jak jsme ji viděli v Paulově vizi. V knižní předloze dojde mezi událostmi k dvanáctiletému posunu, ale i kdyby tomu tak ve filmu nebylo, důležitější je, že postava v příběhu stárne zrychleným tempem, kvůli tomu, že Jessica během těhotenství pozřela „vodu života“. Vysvětlit to, že je Alia náhle dospělá, by tak v rámci pravidel fiktivního světa neměl být problém.

Druhou zásadní změnou je zpracování postavy Chani (Zendaya). Villeneuve vysvětluje, že Frank Herbert napsal Spasitele Duny v zásadě kvůli tomu, aby jednoznačně zdůraznil, co část čtenářů nepochopila v první knize: Paul Atreides není a nemá být typický hrdinný zachránce bezbranných. Paul je v Herbertových očích antihrdina, jeho příběh má varovat, má nás upozornit na to, že nemůžeme nikoho bez otázek glorifikovat. Aby bylo varování neprůstřelné, zachytil Herbert ve Spasiteli Duny Paulův pád. Poté, co se prohlásil císařem, je jako mesiáš uctívaný napříč galaxií a na jeho příkaz nebo alespoň v jeho jménu umírají miliardy lidí.

Villeneuve chtěl už v Duně: Části druhé podtrhnout původní Herbertovy úmysly a dát jasně najevo, že vzestup Paula Atreida s sebou nese velké nebezpečí a všechno rozhodně není tak růžové, jak se tváří pravověrní Stilgarova (Javier Bardem) formátu. A právě k tomu využil postavu Chani. V knihách není tolik prokreslená, tudíž bylo možné s ní trochu manévrovat. Filmová Chani je skeptik, nehodlá Paul přijmout jako mesiáše. Varuje jej před krveprolitím, a když Paul požádá o ruku Irulan (Florence Pugh), Chani se necítí pouze zrazená, ale také vidí, jak hluboko mladý vévoda padl. Že se z něj stal další kolonizátor, ačkoliv vždycky tvrdil, že se to nikdy nestane.

V závěrečné scéně Části druhé Chani opouští Paula a odchází do pouště. To se v knižní předloze nestalo. Chani zůstala s Paulem, jako jeho konkubína. Jedním z klíčových motivů Spasitele Duny je Paulova obava z věštecké vize, v níž Chani umírá při porodu jejich dětí. Filmové zpracování tedy bude muset přijít na to, jak postavy opět přivést k sobě, nebo jak se bez motivu společných dětí obejít.

Titulní foto je ilustrační,  Duny 2

Zdroje: Variety, Deadline, Empire, Games Radar, Entertainment Weekly, Time, Tong Tong Culture, Jeff Sneider

Galerie: 6

Duna 3 už se chystá: Přehled všeho, co už víme | Fandíme filmu Duna 3 už se chystá: Přehled všeho, co už víme | Fandíme filmu Duna 3 už se chystá: Přehled všeho, co už víme | Fandíme filmu Duna 3 už se chystá: Přehled všeho, co už víme | Fandíme filmu Duna 3 už se chystá: Přehled všeho, co už víme | Fandíme filmu Duna 3 už se chystá: Přehled všeho, co už víme | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest