Duna: Režisér má v hlavě rovnou celou trilogii

Duna: Režisér má v hlavě rovnou celou trilogii | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 3 obrázky
Denis Villeneuve už píše dvojku a optimisticky věří, že se jí dočkáme.

Velkolepá sci-fi Duna bude mít dle dostupných informací 155 minut. To je ale jen polovina příběhu. Není to Duna, po níž by měla přijít nějaká „Duna 2“. Do kin jde „Duna – část první“. Jde o první poloviny známého románu Franka Herberta, jak vysvětluje pro Total Film režisér Denis Villeneuve.

Potíž je v tom, že pokud se druhé půlky máme dočkat, musí ta první uspět. Studio je podle režiséra s filmem maximálně spokojené, avšak musí se dostavit komerční úspěch. A v současné době se hrozně obtížně měří, co přesně to znamená. Navzdory protestům Villeneuvea bude snímek uvedený jen krátce po světové kino premiéře také na streamovací platformě HBO Max. Pokud jde tedy čistě o tržby, bude film téměř jistě ztrátový. Ale musí si vést dost dobře natolik, aby studio Warner Bros. bylo ochotné uvěřit, že až budou v budoucnu kina fungovat normálně, diváci (v té době už výhradně platící diváci) na druhou část přijdou.

Villeneuve každopádně zůstává optimistou a v rozhovoru pro La Presse uvádí, že scénář pro druhou část zrovna píše (spolu s Jonem Spaihtsem). A pokud by druhá polovina příběhu skutečně byla studiem schválená, je Denis připravený na podzim 2022 začít natáčet. Tím pádem bychom se případného filmu mohli dočkat na podzim 2023.

Tím ale Villeneuveovy ambiciózní plány nekončí. V rozhovoru pro Radio Canada uvádí, že má v hlavě dokonce celou trilogii. Na dvě části Duny by navázal snímek vycházející z románu Spasitel Duny. Ten by do trilogie poměrně přirozeně zapadal, protože je to jediný další Herbertův román, kde je hlavní postavou stále ještě Paul Atreides a v příběhu vystupuje i řada dalších postav z první Duny. Nicméně neříkejme hop, dokud nepřeskočíme. Zatím ještě není jistý ani druhý film…

Tady je knižní synopse Spasitele Duny: Paul Atreides, zvaný teď převážně Muad'dib, je absolutním pánem světa – a zároveň obětí své vlastní předzvěstné schopnosti, která z něj v očích jeho poddaných udělala boha. Na Arrakis přijíždějí tisíce poutníků, aby se poklonili novému spasiteli a jeho sestře Alii. Fremenská vojska šíří vesmírem hrůzu a zkázu a ničí všechno a všechny, kdo se Paulovi postaví do cesty. Bývalé mocnosti, dnes do značné míry zbavené své moci, se ale nehodlají jen tak vzdát: Bene Gesserit, Gilda a Tleilaxané připravují tajné spiknutí proti božskému vládci – a silného spojence mají v jeho vlastní domácnosti: Paulovu manželku Irulán, dceru bývalého vládce Shaddama, která svému manželovi trpce vyčítá, že s ní nechce mít děti. Na scénu vstupuje tajná zbraň – ghola Hayt, Tleilaxany znovuoživený Duncan Idaho, který přináší svému staronovému vládci zkázu.

V galerii najdete nejnověji zveřejněné fotky z filmu.

Duna vypráví příběh Paula Atreida, jehož rodina přijme kontrolu nad pouštní planetou Arrakis. Na té žijí obří červi, kteří vylučují vzácné koření, jež prodlužuje život a dává lidem psychické schopnosti, díky kterým je možné bezpečně pilotovat rychlé mezihvězdné lety. O kontrolu nad planetou je tak mezi urozenými rody enormní zájem. Paulova rodina je zrazena, a tak mladému šlechtici nezbývá než vést povstání původních obyvatel pouštní planety a získat nadvládu nad Arrakis zpět. Tématy románu jsou politika, náboženství a vztah člověka k přírodě. První knihu následovala celá řada pokračování, komiksů či videoher, takže chystané filmy a TV seriály budou mít odkud čerpat.

Režíruje Denis Villeneuve, scénář napsal Eric Roth. V hlavních rolích hrají Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Dave Bautista, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Zendaya, Jason Momoa, Josh Brolin, David Dastmalchian Chang Chen a Javier Bardem. Datum české a slovenské premiéry je stanovené na 14. 10. 2021.

Foto: Warner Bros.

Zdroje: Radio Canada, La Presse, Games Radar

Galerie: 4

Duna: Režisér má v hlavě rovnou celou trilogii | Fandíme filmu Duna: Režisér má v hlavě rovnou celou trilogii | Fandíme filmu Duna: Režisér má v hlavě rovnou celou trilogii | Fandíme filmu Duna: Režisér má v hlavě rovnou celou trilogii | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest