Takové maličkosti: Cillian Murphy vyšetřuje katolická zvěrstva

Takové maličkosti: Cillian Murphy vyšetřuje katolická zvěrstva | Fandíme filmu
Shane O’Connor / Artists Equity
Zobrazit další 1 obrázek
Napínavé drama přibližuje skutečné ústavy, kde církev „napravovala“ tzv. „padlé“ ženy.

Cillian Murphy je hereckou stálicí už dlouhá léta. Už na přelomu letopočtu zářil ve filmech jako Disco Pigs nebo Klub sebevrahů. Do širšího povědomí se dostal díky 28 dnům poté. Střídal hlavní role (Noční let, Zvedá se vítr, Sunshine, Anthropoid) s vedlejšími (Návrat do Cold Mountain, trilogie Temného rytíře, Počátek, Tiché místo: Část II) a dalším velkým projektem pro něj bylo letité vystupování v seriálu Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu. Definitivně se zapsal do povědomí diváků prakticky celého světa, když loni ztvárnil Oppenheimera.

Panuje díky tomu zvědavost, ke bude Cillian k vidění příště. Jeho příznivci se mohou těšit na Small Things Like These, které budou uvedeny ve slavnostní premiéře v únoru na festivalu v Berlíně, než následně zamíří do další světové distribuce.

Děj snímku se odehrává na Vánoce roku 1985 v Irsku, kde dodavatel uhlí a oddaný otec Bill Furlong (Murphy) odhalí strašlivé tajemství, které v jeho městečku ukrýval před světem církevní řád. Zároveň se dozvídá šokující skutečnosti o svém vlastním životě.

Film vychází z oceňované knihy od Claire Keegan (Třetí světlo, Modrá pole), jež u nás byla publikována pod názvem Takové maličkosti. Keegan se při psaní inspirovala skutečnou historií: Katolická církev v Irsku (i v Británii) od začátku 19. století provozovala takzvané Magdaleniny prádelny, což ve skutečnosti byly strašlivé azylové domy pro nápravu tzv. padlých žen. Tím se myslely prostitutky, svobodné matky, zneužité dívky, nebo prostě ženy, které byly z jakéhokoliv důvodu považovány za problémové a někdo je potřeboval odklidit. Zařízení byla vlastně vězeňskými pracovními tábory, kde institucionalizované ženy někdy i umíraly. Nejznámější ženou, která v zařízení byla držena, je zpěvačka Sinéad O'Connor, jež v jednom takovém azylu strávila jako patnáctiletá 18 měsíců svého života, kvůli záškoláctví a krádeži. Po drastické zkušenosti proti katolíkům doživotně tvrdě vystupovala. Poslední Magdalenina prádelna byla uzavřen teprve v roce 1996! A teprve v roce 2013 se tehdejší irský premiér omluvil za to, jaká zvěrstva země a svém území dopustila.

Snímek Small Things Like These režíruje Tim Mielants, který už s Murphym spolupracoval na Peaky Blinders. Scénář napsala Enda Walsh. Mezi producenty figurují Murphy, Ben Affleck či Matt Damon. V dalších rolích vystupují Ciarán Hinds a Emily Watson. Natáčelo se loni v Irsku.

Foto: Shane O’Connor / Artists Equity

Zdroje: Artists Equity, Berlinale

Galerie: 2

Takové maličkosti: Cillian Murphy vyšetřuje katolická zvěrstva | Fandíme filmu Takové maličkosti: Cillian Murphy vyšetřuje katolická zvěrstva | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest