Harry Potter: Chystá se filmový spin-off

Harry Potter: Chystá se filmový spin-off | Fandíme filmu
Filmaři mají miliard málo, Rowlingová má nápadů dost, svět čarodějů pofrčí dál.

Od konce slavné fantasy ságy uplynuly již více než dva roky. Příběh čarodějného učně zanechal v historii kinematografie nepřehlédnutelnou stopu a se souhrnnými tržbami dosahujícími téměř 8 miliard dolarů, stále neohroženě vládne žebříčku nejúspěšnějších filmových sérií historie. V posledních letech bylo hned několik dalších fantasy adaptací označeno médii za nástupce Harryho Pottera. Ale upřímně, slávy a lesku svého předchůdce, nikdy zcela nedosáhly. Není tak žádným velkým překvapením, že se studio Warner Bros. pod patronací J.K. Rowlingové vrací ke svému výstavnímu klenotu.

Sama autorka si odbude svou scenáristickou premiéru. Jako inspirace ji poslouží školní učebnice Fantastická zvířata a kde je najít (Fantastic Beasts and Where to Find Them). Čtenáři literární série jistě vědí, že jedna z nejčastěji citovaných knih čarodějného světa, byla v Bradavicích součástí povinné četby a Rowlingová knihu následně v roce 2001 skutečně sepsala. Velká část finančního výtěžku byla věnována na charitu.

Nová dobrodružství se budou odehrávat v New Yorku, téměř 70 let před událostmi původní série. Centrem dění budou příběhy slavného badatele a fiktivního autora učebnice Mloka Scamandera. V bohatém fiktivním světě se během této poznávací cesty potkáme nejen s řadou známých zvířat a tvorů, ale snad i slavných postav z mytologie Harryho Pottera. Sama Rowlingová ovšem vyloučila, že by se jednalo o přímý sequel nebo prequel. Spíše by se mělo jedna o spin-off, který by měl rozšířit hranice a naše znalosti z kouzelného světa.   

Přirozeně vyvstává otázka, zda se dočkáme některé z původních postav? Pojďme se na okamžik ponořit do hlubin spekulací. Teoreticky se nabízí účast mladého Albuse Brumbála, který ke knížce napsal předmluvu. V době vydání knihy (1927) mu bylo nějakých 35 let, takže z časového hlediska by to dávalo smysl. U ostatních je situace o něco složitější, protože neznáme přesné detaily příběhu.

Bez zajímavosti není ani fakt, že v sedmidílné knižní fantasy existuje řada odkazů na jiná literární díla, která byla následně J.K. Rowlingovou skutečně napsána. Řeč je např. o knize Famfrpál v průběhu věků nebo Bajky Barda Beedleyho, které hrály klíčovou úlohu v závěrečném dílu. O inspiraci se tak studio Warner Bros. rozhodně bát nemusí. Jeho čelní představitelé navíc neponechávají nic náhodě a rovnou oznámili, že plánují vznik celé filmové série, což je s přihlédnutím k síle a prestiži značky logický krok. Zatím ovšem visí otazník nad jménem režiséra i datem premiéry a nabízí se také otázka, nakolik si Rowlingová poradí s psaním scénáře, což je disciplína, která se od psaní knih značně liší. Samozřejmě není vyloučeno, že dostane k ruce nějakého zkušeného spoluautora.

WB se mezitím nechali slyšet, že současně s uvedením filmu se můžeme těšit také na videohry, spotřební zboží, merchandising a pravidelné aktualizace na portálu Pottermore. Jinými slovy miliardová mašinerie opět nabírá na obrátkách. A co vy? Vítáte možnost znovu se ponořit do fascinujícího světa, který nám daroval příběh chlapce, který zůstal naživu?  

Zdroj: Deadline

Fantastická zvířata a kde je najít

18.11.2016 | USA, Velká Británie
Dobrodružný, Fantasy, Rodinný
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest