Hrdinové ve člunu: George Clooney a odhodlání proti nacistům

Hrdinové ve člunu: George Clooney a odhodlání proti nacistům | Fandíme filmu
MGM
Zobrazit dalších 8 obrázků
Úspěšný herec znovu režíruje. Tentokrát inspirující příběh sportovců, co se na olympiádě roku 1936 postavili ose zla.

Sportovní příběhy jsou pro filmaře vděčným tématem. Máte tam překonání sebe sama, často zřetelného oponenta a nějaké to finální klání, kde vše vyvrcholí. Když se ke sportu připojí podstatné okolnosti, je prakticky jisté, že filmařům látka nedá spát. Olympiáda roku 1936 se tak nevyhnutelně musela stát živnou půdou scenáristů. Už jsme mohli vidět příběh běžce Jesseho Owense, dálkového běžce Louise Zamperiniho a nadešel čas také pro americké veslaře.

Snímek pojmenovaný The Boys in the Boat (zhruba „Chlapci na lodi“) pojednává o týmu amerických vysokoškolských veslařů, kteří to dotáhli až na berlínskou Olympiádu. Události začínají během velké hospodářské krize 30. let, kdy má skupina mladíků co dělat, aby zaplatili na univerzitě ve Washingtonu školné. Šancí se pro ně stává veslařské stipendium. Protože jim jde o všechno a jsou doslova hladoví, jsou ochotní jít daleko za svou mez a pro úspěch obětovat všechno. To je postupně nese skrz soutěže výš a výš, až nakonec dostanou možnost reprezentovat USA na olympiádě. V závodě, kde startují Maďaři, Japonci, Italové a především Němci, pro něž má být olympiáda demonstrací nadřazenosti a síly. Na závody se přijde podívat sám Hitler. Podaří se nezkušeným mladíkům proti propagandistickým strojům povstat?

Zápletka zní možná až otřepaně a přesně na to upozorňuje také většina recenzí. Chlapci na lodi prostě nedělají vlny. Je to tradiční zápletka, vyprávěná tradičním způsobem. Pokud máte vzletné příběh plné naděje rádi, nebo třeba potřebujete vidět něco neškodného s vaším konzervativním tátou, pak asi s Clooneyho novinkou nesáhnete vedle, podle kritiků jde o poctivé řemeslo. Jestli ale máte už dávno dost všech klišé z podobných životopisů, pak ruce pryč. The Boys in the Boat nedovedou překvapit, provokovat, nahlížet na povědomý příběh novýma očima nebo prostě jakýmkoliv způsobem obohatit již stávající světovou filmografii.

Režíruje George Clooney, scénář napsal Mark L. Smith podle knižní předlohy od Daniela Jamese Browna, jež u nás vyšla pod názvem Hrdinové ve člunu. V hlavních rolích vystupují Joel Edgerton, Callum Turner, Peter Guinness, Sam Strike, Jack Mulhern, Alec Newman, James Wolk nebo Chris Diamantopoulos. V zámoří měl snímek premiéru o Vánocích, v dalších regionech se chystá do distribuce postupně od ledna. Tak uvidíme, jestli jej nakonec nabídne i česká distribuce.

Podklady a foto: MGM

Galerie: 9

Hrdinové ve člunu: George Clooney a odhodlání proti nacistům | Fandíme filmu Hrdinové ve člunu: George Clooney a odhodlání proti nacistům | Fandíme filmu Hrdinové ve člunu: George Clooney a odhodlání proti nacistům | Fandíme filmu Hrdinové ve člunu: George Clooney a odhodlání proti nacistům | Fandíme filmu Hrdinové ve člunu: George Clooney a odhodlání proti nacistům | Fandíme filmu Hrdinové ve člunu: George Clooney a odhodlání proti nacistům | Fandíme filmu Hrdinové ve člunu: George Clooney a odhodlání proti nacistům | Fandíme filmu Hrdinové ve člunu: George Clooney a odhodlání proti nacistům | Fandíme filmu Hrdinové ve člunu: George Clooney a odhodlání proti nacistům | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest