Box Office: Aquaman 2 je v kinech ještě větší průšvih, než se čekalo

Box Office: Aquaman 2 je v kinech ještě větší průšvih, než se čekalo | Fandíme filmu
Warner Bros.
Vánoce přinášejí do kin řadu novinek. Ptáky stěhováky nebo romanci S tebou nikdy.

Když se do kin chystal Aquaman a ztracené království (Aquaman and the Lost Kingdom), odhady tržeb postupně padaly. Nakonec už se očekávala úvodní tržba v rozpětí 35-40 milionů. Ale bylo to ještě míň. Za víkend film utržil jen naprosto zoufalých 28 milionů. Ano, jde o trochu specifickou situaci. Víkend před Vánoci obvykle bývá slabší, protože lidé cestují, nebo zařizují na poslední chvíli sváteční povinnosti. Rozdíl se pak obvykle trochu smaže během následujícího volna, kdy diváci mají čas a můžou v klidu vyrazit do kina.

V tomhle případě to pomáhá trochu, ale ne nijak zvlášť. Odhady říkají, že do konce vánočního pondělí utrží Aquaman 2 na největším filmovém trhu ve Spojených státech 37-43 milionů. Jen Blue Beetlovi se letos vedlo hůře, jinak všechny letošní komiksovky zaznamenaly lepší start. První Aquaman taktéž. Ostatní mezinárodní trhy hlásí o chlup lepší čísla, ale hitparáda to není. Na dalších 73 trzích bylo do neděle utrženo ještě zhruba 80 milionů. To dohromady dělá 108 milionů za víkend, potenciálně až 124 milionů v součtu se svátečním pondělím v USA.

Zatím není zřejmé, kolik nakonec film utrží. Start je sice opravdu slabý, na druhou stranu stále platí, že během vánočních svátků se stává větší počet filmů trvalkami a diváci se nehromadí v kině při premiéře, ale chodí průběžně. I kdyby však Aquaman 2 držel vyloženě zázračně, stejně nelze čekat, že by z toho nakonec bylo víc jak 250-350 milionů dolarů a to je zoufale málo, když si vezmete, kolik energie bylo vloženo do opakovaných úprav, a že to celé stálo alespoň 205 milionů. Bez nákladů na propagaci, které téměř jistě přišly na dalších minimálně 150 milionů. Výsledná ztráta může jít až do několikasetmilionové výše.

Na druhé příčce snímek, který už trvalkou je a nadále ji rozhodně bude. Wonka. Za víkend přihodil pod kotel skoro 18 milionů. Do konce prodlouženého svátečního víkendu z toho může být až 30 milionů. Úhrn v USA se blíží k 84 milionům, zatímco mezinárodně už je výpravné dobrodružství o mládí známého čokoládníka zhruba na 255 milionech! Jen teď za víkend se povedlo přisypat dalších 33 mega. Uvidíme, jak přesně nakonec snímek svoje tažení po pokladnách uzavře, každopádně už teď jde o menší hit. Analytici jsou zatím ochotní tvrdit, že výsledek může být jakýkoliv v intervalu 495 – 600 milionů. Úspěch přichází navzdory konkurenci i komplikovanému vánočnímu termínu. To znovu potvrzuje, že diváci do kina opravdu přijdou, když se je podaří jednoznačně zlákat. A to už průměrné superhrdinské bijáky bez přidané hodnoty prostě nedovedou.

Třetí místo v předvánočním víkendu zaznamenali Ptáci stěhováci (Migration). Za víkend zvládli v USA 12 milionů, spolu s tržbami z vánočního pondělí to máme dle odhadů až 18 milionů. K tomu dalších 8 milionů z ostatních trhů a celkem prozatím zhruba 40 milionů. O něco hůř startuje komedie S tebou nikdy (Anyone but You). Za víkend to dělá něco málo přes 6 milionů, i s pondělkem je to pak skoro 9.

Vedoucí pětici uzavírá další indická novinka v krátkém čase. Snímek pojmenovaný Salaar v USA za víkend zapisuje bezmála 6 milionů, za prodloužený vánoční víkend by to mohlo být až 7. Nejvíc však film bude již tradičně vydělávat v domovské Indii. Celosvětově je zatím utrženo skoro 45 milionů dolarů a před očima se nám tak klube další bollywoodský hit.

V kinech startuje také sportovní drama The Iron Claw. Za víkend 5 milionů, i s Vánocemi zhruba 7,5 milionů. Chlapec a volavka už se promítá v USA třetím týdnem, zájem diváků nicméně stále drží. Japonský animák utržil stále velice pěkné 3 miliony za víkend a 4 za celé sváteční období. V Severní Americe je celkem na účtu 31 milionů, celosvětově 121, přičemž nejvíc se vydělává v rodném Japonsku a v Jižní Koreji.

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech se promítá už šest týdnů. Také to znamená zhruba 4 miliony za víkend a asi 5 i v součtu s vánočním pondělím. V globálu je utrženo 316 milionů. Pěkně se pořád drží také Godzilla Minus One. Za víkend má skoro 3 miliony, včetně pondělka to budou zhruba 4. V celku už parádních 75 mega. Na levnou (v kontextu amerických monster filmů) produkci prezentovanou v japonštině je to famózní výsledek. A desítku sympaticky uzavírají Chudáčci (Poor Things), žhavý oscarový kandidát, který postupně promítá víc a víc kin. Tržby tak nadále stoupají. Víkend přinesl 2 miliony, do konce pondělního vánočního volna to může být někde ke 4 milionům. Celková tržba se blíží k 6 milionům a analytici napjatě očekávají, zda se nárůst zastaví, nebo se postupně z chválené šílenosti vyklube plíživý hit.

Zajímavosti mimo top desítku? Trollové 3 mají další 2 miliony a už 192 milionů globálně. Výsledek budou dál navyšovat. O výrazně nákladnější a prestižnější Disneyho Přání (Wish) takový zájem není. Zvlášť v USA lidi prostě nechodí. Za víkend 1 milion. Mezinárodně je to lepší, když přišlo do pokladen dalších 9 milionů, ale v součtu je to pořád jen slaboučkých 145 milionů a film v kinech neutrží ani tolik, kolik stál, natož aby se zaplatil, nebo dokonce vydělal.

A něco podobného prožívá Napoleon. Ten také v USA zvládl jen zhruba 1 milion za celý prodloužený vánoční víkend, zatímco mezinárodně za běžný víkend film zvládl skoro 4 miliony. Čili celkem už má snímek v kapse 199 milionů, ale vedle četné konkurence už svou pouť po kinech pomalu končí. The Marvels už jsou úplně mrtvé. Už vydělávají jen drobné, v úhrnu dosud utržily 205 milionů, a kdyby to dotáhly na 206, mohou si gratulovat. Lepší to prostě nebude. Zajímavé bude snad už jen to, jak dopadne přímý souboj s Aquamanem.

Už od pondělí 25. prosince nastupuje do kin další konkurence: Ferrari s Adamem Driverem, remake muzikálu Purpurová barva nebo novinka George Clooneyho, The Boys in the Boat, takže na konci příštího víkendu opět bude v kasovním článku co sčítat. To bude Silvestr, takže podobně jako tentokrát se na 99 procent „uvidíme“ až v pondělí. Tak hezké nakupování vstupenek v závěru letošního roku a v tom dalším.

Titulní foto: Aquaman a ztracené království

Zdroje: Box Office Mojo, Bollywood Movie Reviewz, Deadline, Luiz Fernandez

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest