Maestro: Jeden z filmů roku už zítra na vaší obrazovce

Maestro: Jeden z filmů roku už zítra na vaší obrazovce | Fandíme filmu
Netflix
Zobrazit dalších 14 obrázků
Jsou tu poslední upoutávky životopisu, kde Bradley Cooper prošel kontroverzní proměnou a herci hrají do roztrhání.

Už zítra Netflix uvede po celém světě snímek Maestro, drama o životě hudebníka Leonarda Bernsteina. Snímek patří podle všech myslitelných kritérií k nejlépe hodnoceným filmům letošního roku. Recenzenti dávají vysoké známky, přičemž skvěle hodnotí především ústřední výkony Bradleyho Coopera a Carey Mulligan v hlavních rolích. Čerstvě si film odnesl čtyři nominace na Zlatý glóbus, včetně té v hlavní kategorii. A sázkaři snímku věští také prakticky jistou účast v oscarovém klání. Film by se měl poprat o zlatou sošku v hlavní kategorii i v těch hereckých. V kategorii masek je Maestro dokonce favoritem, což souvisí s výraznou fyzickou proměnou, kterou ústřední postava během let postupně prochází.

Kolem vizuálního zpracování slavného skladatele se strhla na internetu mela. Objevila se kritika Bernsteinova vzhledu, který byl označený za židovskou karikaturu. Židovská herečka Tracy-Ann Oberman kupříkladu napsala, že je poněkud zvláštní, že Josepha Merricka, který měl silné obličejové deformace (a přezdívalo se mu sloní muž), byl Cooper v divadle schopný ztvárnit zcela bez make-upu, zatímco v roli židovského dirigenta se neobešel bez zvětšeného nosu. Coopera se zastaly Bernsteinovy potomci, podle nichž by otec s maskou neměl problém. A za film se postavila i Anti-Defamation League – organizace hájící židovská práva.

Maskér Kazu Hiro vyjádřil svou omluvu vůči komukoliv, kdo se cítí dotčen, avšak trvá na tom, že pouze chtěl co nejvěrnější napodobit skutečnou historickou osobnost, jako to dělá vždycky (má například Oscara za proměnu Garyho Oldmana ve Winstona Churchilla). Make-up v Maestrovi měl být původně dokonce ještě výraznější, ale nakonec jde o mix Bernsteinova vzhledu a přirozené Cooperovy vizáže. Nejtěžší prý bylo vykreslit Leonarda ve stáří, kdy se už na něm podepsaly roky, ale stále musel působit jako věrohodně atraktivní muž.

Autenticita byla pro Coopera důležitá i v jiných směrech. Například se šest let učil dirigovat, aby zvládl věrohodně vést orchestr v šestiminutové sekvenci, která pouze sleduje Bernsteina, když je stržený dirigováním londýnského symfonického orchestru. A když už je řeč o odpracovaných letech, Bradley uvádí, že hudebníkův život rešeršoval po dlouhé tři roky. Scénář (napsaný společně s Joshem Singerem) se zásadním způsobem vyvíjel, když původně se měl věnovat pouze zhruba dvaceti vrcholným letům Leonardovy kariéry.

Postupně se ale trvání filmového vyprávění rozšiřovalo a především se fokus ze samotného Bernsteina přesouval na jeho manželství s Felicií Montealegre. Tu ztvárnila Carey Mulligan, která se podle svých slov poprvé v životě do role skutečně pohroužila, když studovala Feliciin život, učila se správně napodobit její přízvuk a z role nevystupovala prakticky ani mezi záběry. Snímek tak má být především portrétem komplexního manželství, v celé jeho kráse i ošklivosti, a všech podob lásky, jaké složitý mezilidský cit může nabývat.

Kolem textu si můžete pustit několik nejnovějších upoutávek. Vlastní film Netflix nabízí od 20. prosince. Dole v galerii najdete nejnovější fotografie.

Snímek slibuje zachytit vztah Bernsteina s jeho životní partnerkou, herečkou Felicií Montealegre Cohn Bernstein. Samotného „maestra“ ztvárnil sám Cooper, který chvílemi prochází docela výraznou fyzickou proměnou. Felicii ztvárnil Carey Mulligan. V dalších rolích vystupují Matt Bomer, Maya Hawke, Sarah Silverman, Josh Hamilton, Scott Ellis, Gideon Glick, Sam Nivola, Alexa Swinton a Miriam Shor. Scénář spolu s Cooperem napsal Josh Singer. Na Netflixu bude film k vidění od 20. prosince.

Podklady a foto: Netflix

Galerie: 15

Maestro: Jeden z filmů roku už zítra na vaší obrazovce | Fandíme filmu Maestro: Jeden z filmů roku už zítra na vaší obrazovce | Fandíme filmu Maestro: Jeden z filmů roku už zítra na vaší obrazovce | Fandíme filmu Maestro: Jeden z filmů roku už zítra na vaší obrazovce | Fandíme filmu Maestro: Jeden z filmů roku už zítra na vaší obrazovce | Fandíme filmu Maestro: Jeden z filmů roku už zítra na vaší obrazovce | Fandíme filmu Maestro: Jeden z filmů roku už zítra na vaší obrazovce | Fandíme filmu Maestro: Jeden z filmů roku už zítra na vaší obrazovce | Fandíme filmu Maestro: Jeden z filmů roku už zítra na vaší obrazovce | Fandíme filmu Maestro: Jeden z filmů roku už zítra na vaší obrazovce | Fandíme filmu Maestro: Jeden z filmů roku už zítra na vaší obrazovce | Fandíme filmu Maestro: Jeden z filmů roku už zítra na vaší obrazovce | Fandíme filmu Maestro: Jeden z filmů roku už zítra na vaší obrazovce | Fandíme filmu Maestro: Jeden z filmů roku už zítra na vaší obrazovce | Fandíme filmu Maestro: Jeden z filmů roku už zítra na vaší obrazovce | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest