Saltburn: Zhýralost, perverze a fetišizace krásy v novém komediálním thrilleru

Saltburn: Zhýralost, perverze a fetišizace krásy v novém komediálním thrilleru | Fandíme filmu
MGM
Zobrazit dalších 11 obrázků
Pusťte si upoutávku, která s chutí kombinuje krásu, odpornost a zábavu.

Herečka Emerald Fennell rychle pochopila, že chce během svojí kariéry figurovat i na druhé straně kamery. Jako scenáristka se podílela už na seriálu Na mušce a následně napsala film Nadějná mladá žena, který zároveň zrežírovala. Za režii byla na Oscara nominovaná, za scénář jej rovnou získala. Letos vychází její druhý snímek, Saltburn.

Oliver Quick studuje na Oxfordu, kde se mu příliš nedaří zapadnout. Záhy jej však do svého světa vtáhne okouzlující a extrémně zámožný aristokrat Felix Catton. Právě Felix Olivera pozve, aby strávil léto na na Saltburn, rozlehlém panství, jež patří jeho rodině. Ve společnosti Felixových excentrických příbuzných začíná léto, na něž se nezapomíná.

Režisérka počítá s tím, že bude film diváky rozdělovat a dokonce to vítá. Film je podle ní drzý, perverzní, vzrušující, děsivý i zábavný naráz. Jako ideální diváckou reakci vnímá, když si nejste tak docela jistí, jestli se dané situaci smát, nebo jí být zděšení či odpuzení. Saltburn má vzbuzovat různé emoce a různí diváci budou reagovat různě. Příběh Olivera a Cattonových proti sobě staví privilegovanost a touhu. Krásu a to, jak krásu dokážeme fetišizovat.

Film pojednává o moci, třídě, sexu a o tom, kde všechny tyhle věci protínají. Inspirací pro Emerald byly snímky jako Návrat na Brideshead, Pokání, Sluha, Parazit, Komorná nebo Šlechetné srdce a šlechtické korunky. Další inspirací byly také gotické filmy, které v sobě míchají horor a romanci, podobně jako Saltburn míchá zábavu a potměšilou zlomyslnost. A když už je řeč o gotických filmech, Fennell v rozhovorech odkazuje také k inspiraci upírskými příběhy. Akorát není tak docela jasné, kdo je v tomhle případě upír. Jsou to na první pohled téměř nadpozemští Cattonovi? Nebo Oliver, který se na bohatství svých zámožných hostitelů s chutí přisaje?

Olivera ztvárnil Barry Keoghan, Felixe Jacob Elordi. V dalších rolích vystupují Rosamund Pike, Richard E. Grant, Alison Oliver, Archie Madekwe a Carey Mulligan. Festivalové reakce snímek chválí. Premiéra v anglicky mluvících zemích je naplánována na 17. listopadu. U nás zatím na termín čekáme. Pusťte si alespoň trailer.

Foto: MGM

Zdroje: MGM, EW, Deadline

Galerie: 12

Saltburn: Zhýralost, perverze a fetišizace krásy v novém komediálním thrilleru | Fandíme filmu Saltburn: Zhýralost, perverze a fetišizace krásy v novém komediálním thrilleru | Fandíme filmu Saltburn: Zhýralost, perverze a fetišizace krásy v novém komediálním thrilleru | Fandíme filmu Saltburn: Zhýralost, perverze a fetišizace krásy v novém komediálním thrilleru | Fandíme filmu Saltburn: Zhýralost, perverze a fetišizace krásy v novém komediálním thrilleru | Fandíme filmu Saltburn: Zhýralost, perverze a fetišizace krásy v novém komediálním thrilleru | Fandíme filmu Saltburn: Zhýralost, perverze a fetišizace krásy v novém komediálním thrilleru | Fandíme filmu Saltburn: Zhýralost, perverze a fetišizace krásy v novém komediálním thrilleru | Fandíme filmu Saltburn: Zhýralost, perverze a fetišizace krásy v novém komediálním thrilleru | Fandíme filmu Saltburn: Zhýralost, perverze a fetišizace krásy v novém komediálním thrilleru | Fandíme filmu Saltburn: Zhýralost, perverze a fetišizace krásy v novém komediálním thrilleru | Fandíme filmu Saltburn: Zhýralost, perverze a fetišizace krásy v novém komediálním thrilleru | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest