Box Office: Expend4bles v kinech pohořeli, jsou ze série nejslabší

Box Office: Expend4bles v kinech pohořeli, jsou ze série nejslabší | Fandíme filmu
Lionsgate
Zobrazit dalších 8 obrázků
Pokladny kin dál zažívají nepříjemný útlum. Něco málo vydělávají jen hororová Sestra 2, Barbie či Oppenheimer.

Minulý týden jsme mluvili o tom, jak je momentálně návštěvnost kin slabá. To se nezlepšilo. Největší kino trh na světě v Severní Americe zaznamenal pouze necelých 52 milionů dolarů, což je nejslabší víkendový úhrn letošního roku.

Podíl viny nesou i Expend4bles: Postr4datelní, kteří těžce pohořeli. Nedokázali se ani vydrápat na první místo víkendového žebříčku, ačkoliv vedoucí Sestra II se promítá už třetím týdnem! Postradatelní se s částkou 8,3 milionu dostali pouze na druhé místo a jde o dosud nejslabší start v rámci série. Jednička utržila při premiéře skoro 35 milionů, dvojka 29, trojka 16. Kdysi diváci byli na setkání akčních hvězd po letech zvědaví, element neokoukaného se ale rychle vytratil a nic moc jiného než potkávání akčních bijců vlastně série nikdy pořádně nenabídla. Na mezinárodních trzích utrženo dalších skoro 11 milionů, to jsou ale zatím pouze tržby v Číně o minulém víkendu. Ve chvíli vydání článku se žádná čerstvější data ještě neobjevila. Zatím nicméně vše nasvědčuje tomu, že je stomilionový akčňák ve slušném průšvihu a série to má (minimálně v dosavadní vysokorozpočtové podobě) za sebou.

O chloupek víkend opět ovládla Sestra II. Utržila 8,4 milionu. V USA celkem utrženo 69 milionů. Mezinárodně si horor připsal dalších skoro 21 mega a celosvětový úhrn tedy činí 204 milionů. Za pár dní druhá Sestra překoná V zajetí démonů 3 v dosahu je také Annabelle 3. To je jasný doklad toho, že o volně provázaný hororový svět Conjuringu stále panuje vysoký zájem.

Třetí příčku drží Přízraky v Benátkách. Detektivka se propadla o 55% oproti premiérovému víkendu. Diváci utratili v amerických pokladnách něco málo přes 6 milionů. Mezinárodně je propad o něco pomalejší a tržba činí skoro 15 milionů. V úhrnu tedy prozatím 71 milionů. To není úplně tragická částka, ale zatím to vypadá, že se film svůj šedesátimilionový rozpočet bude splácet ještě řadu let na domácím videu. Další pokračování Poirotovy detektivní série tak působí v tuto chvíli nepravděpodobně.

Pak tu máme čtvrté místo víkendové top desítky, které náleží snímku Equalizer 3: Poslední kapitola. Aktuální tržba dělá necelých 5 milionů, dosavadní úhrn 148 milionů. Trojka se tak pomalu blíží tržbám předchozích dílů (192 a 190 milionů). Studio tedy nejspíš bude hledat cestu, jak značku dál využít, ačkoliv Denzel Washington se zatím tváří, že už se k roli vracet nechce.

Top pětku uzavírá Barbie, která se v ní drží už neskutečných deset týdnů. Filmu pomohlo, že byl nasazený s bonusovými scénami do kin IMAX a zaznamenal oproti minulému týdnu jen minimální pokles. Barbie utržila další 3,2 milionu v USA a 3,4 milionu mezinárodně (kde dokonce tržby mezitýdně nepoklesly ani o procento!). To znamená, že na americkém trhu je utrženo 630 milionů a ke zdolání Jurského světa na desátém místě historického žebříčku chybí ještě 23 milionů. To není pro Barbie nedosažitelná suma, ale její posbírání ještě bude trvat. Globálně růžová panenka zatím utržila 1,427 miliardy a cílí na třináctou příčku žebříčku, která momentálně patří Ledovému království 2. K pokoření přímého konkurenta je třeba utržit ještě zhruba 25 milionů, čehož by se mělo povést docílit téměř určitě, protože přímou konkurencí pro Barbie bude zřejmě až koncertní film Taylor Swift: The Eras Tour, který cílí zhruba na stejné publikum, ale do kin dorazí až 13. října.

Mimo top pětku? Moje tlustá řecká svatba 3. Plus 3 miliony za víkend, necelých 30 milionů celkem. Jakmile do kin dorazí pár novinek, komedie pro starší generaci z kin zmizí. Teprve na sedmém místě žebříčku je druhá novinka týdne, horor Démon ve mně (It Lives Inside). Malý horor se nevyrovná nedávnému Mluv se mnou ani v recenzentských hodnoceních, ani po stránce tržeb. Teď při premiéře se podařilo ulovit jen 2,6 milionu v USA, 3 miliony celosvětově a žádné dlouhé tažení po kinosálech z toho nejspíš nebude.

Pak jsou tu Peníze těch tupců na osmé příčce, s částkou 2,5 milionu za víkend. Dohromady zatím utrženo 2,8 milionu a vše nasvědčuje tomu, že jde o program výhradně do klubových kin. S nedostatečným diváckým zájmem dál zápolí i poměrně drahá komiksovka Blue Beetle. Tento víkend film utržil 1,8 milionu, celkem má na účtu 123 milionů. O moc víc už nevydělá, jenže aby šlo hovořit o splacení investice (natož o hitu), bylo by třeba mít jen z kin alespoň dvakrát tolik.

Desítku uzavírá Oppenheimer. Konverzační drama, které není přístupné mládeži, se promítá desátým týdnem, přesto přidalo dalších 1,6 milionu v USA a skoro 11 milionů mezinárodně! V USA je utrženo 321 milionů, globálně skoro 926 milionů. To je 69. nejlepší výkon všech dob a 9. nejlepší výkon po covidu. Bez předchozího dílu, komiksové předlohy, spousty akce či digitálních atrakcí. Snímek to pořád může dotáhnout až někam k 950 milionům, což nám garantuje, že si Christopher Nolan bude moci hezkých pár let točit co jen bude chtít, i kdyby jeho nápady byly sebebláznivější a sebedražší.

A co přinese příští víkend? Saw X, Tlapkovou patrolu ve velkofilmu a především velkolepou akční sci-fi Stvořitel. Snad společná síla všech snímků přinese do pokladen kin náležité oživení diváckého zájmu.

Titulní foto: Expend4bles: Postrad4telní

Zdroje: Box Office Mojo, The Numbers, Luis Fernando, Exhibitor Relations

Galerie: 9

Box Office: Expend4bles v kinech pohořeli, jsou ze série nejslabší | Fandíme filmu Box Office: Expend4bles v kinech pohořeli, jsou ze série nejslabší | Fandíme filmu Box Office: Expend4bles v kinech pohořeli, jsou ze série nejslabší | Fandíme filmu Box Office: Expend4bles v kinech pohořeli, jsou ze série nejslabší | Fandíme filmu Box Office: Expend4bles v kinech pohořeli, jsou ze série nejslabší | Fandíme filmu Box Office: Expend4bles v kinech pohořeli, jsou ze série nejslabší | Fandíme filmu Box Office: Expend4bles v kinech pohořeli, jsou ze série nejslabší | Fandíme filmu Box Office: Expend4bles v kinech pohořeli, jsou ze série nejslabší | Fandíme filmu Box Office: Expend4bles v kinech pohořeli, jsou ze série nejslabší | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest