Box Office: Blue Beetle v pokladnách vyhrál, ale stejně je to nejslabší DC film

Box Office: Blue Beetle v pokladnách vyhrál, ale stejně je to nejslabší DC film | Fandíme filmu
DC Studios
Zobrazit další 2 obrázky
Nová komiksovka je mimo, hlavním tématem jsou v pokladnách zase Barbie a Oppenheimer.

Jedničkou víkendu se v pokladnách sice stal Blue Beetle, ale na nějaké velké chlubení to nebylo. Snímek za tři dny utržil pouze 25 milionů dolarů. To je jen asi o čtyři miliony víc, než zvládla Barbie, která se však promítá už pátým týdnem. A také je to nejhorší premiéra aktuální éry DC komiksovek, pokud nebudeme počítat filmy, které šly souběžně do kin a na domácí video. Ostatně, i Blue Beetle měl jít původně rovnou na video a analytici odhadují, že ztráta snímku v kinech bude tak vysoká, že by studio méně tratilo, kdyby film bez jakékoliv propagace rovnou na video skutečně poslalo.

Mezinárodně utržil film 18 milionů, takže dohromady to zatím dělá 43 mega. Potíž je v tom že rozpočet filmu překročil 100 milionů a marketing také nebyl zadarmo, takže aby se projekt zaplatil, potřeboval by utržit 300-400 milionů dolarů a to se zjevně nestane. Pokud začne divácký zájem příští týden prudce klesat, jako se to u komiksových filmů v poslední době děje, bude Blue Beetle vyloženě propadákem.

Už zmiňovaná Barbie neuhájila primát jen o kus. Utržila přes 21 milionů na největším trhu v severní Americe a skoro 27 milionů ve zbytku světa. V USA už je celkem utrženo 567 milionů a zřejmě už ve středu se podaří překonat Super Maria, dosud největší letošní hit. Film reálně může jen v USA atakovat sedmisetmilionovou hranici. Globální úhrn v tuto chvíli činí skoro 1,28 miliardy a už za několik málo dní Barbie vstoupí do historické TOP 20.

Třetí příčky tentokrát dosáhl Oppenheimer, jenž je trvalkou, stejně jako Barbie. Zájem diváků sice začíná v Americe pozvolna slábnout, ale ještě to není nijak dramatické a 10 milionů dolarů je nejlepší výsledek, jakého se v pátém týdnu promítání podařilo libovolnému mládeži nepřístupnému filmu dosáhnout. Úhrn z USA činí prozatím 285 milionů a pokoření třísetmilionové příčky je stoprocentní. Podstatně větší bomba je to tentokrát na mezinárodních trzích.

Oppenheimer s velkou pompou vstoupil do Jižní Koreje, kde utržil přes 12 milionů. Na všech mezinárodních trzích to potom přes víkend dohromady dělá 32 milionů. Celosvětově už je dosaženo bezmála 718 milionů. Čerstvě tedy byl pokořený Interstellar (715 milionů) a překonání Počátku je otázkou několika týdnů. Oppenheimer bude prakticky s jistotou komerčně nejúspěšnějším filmem Christophera Nolana mimo komiksovky. Ačkoliv je mládeži nepřístupný, chybí mu prvoplánová akční zábava a měl nižší rozpočet, než jiné Nolanovy bijáky.

Na čtvrté příčce najdeme Želvy Ninja: Mutantí chaos. Nevedou si vyloženě ostudně, ale potřebovaly by lepší výsledky. V USA za víkend na účet přibylo 8,4 milionu a úhrn zatím dělá 88 milionů. Zbytek světa hlásí bohužel jen 4,7 milionu a celkem 30 mega. Nízký zájem mimo Spojené státy Želvám hrozně ubližuje a nakonec by to mohlo ohrozit jejich šance na pokračování, ačkoliv je snímek skvěle hodnocený. Copak se tady nepovedlo?

První novinku tabulky najdeme na 5. místě. Tam jsou Vocasy na tripu, nová sprostá komedie s mluvícími psy. Film má pozitivní recenze, zábavné trailery a přesto diváky nepřesvědčil, aby do kina přišli v nějakém hojnějším počtu. Tento víkend to dělá 8,3 milionu v USA a necelé 2 miliony ve zbytku světa. Celkem tedy chabých 10 milionů. To je pro uvádění celovečerních komedií do kin další rána.

Na šesté příčce Meg 2: Příkop, který vykazuje přesně opačné hodnoty, než Želvy. V USA je zájem minimální a prudce klesá. Tento víkend v Americe bylo utrženo jen necelých 7 milionů, od minula se žraločí biják propadl o dvě pozice níž. Zatím je utrženo přes 66 milionů, nebude z toho zřejmě víc jak 90. Naopak mezinárodní trhy se celkem činí. Jde o vzácný případ, kdy si film vede v Číně lépe než v USA. Tam je už teď utrženo přes 106 milionů. Celkem to mezinárodně dělá více než 250 mega a globálně 316. Dosažení čtyřsetmilionové hranice zatím není zcela vyloučeno.

Z jiného soudku je horor Mluv se mnou. Nezávislá, malá produkce se skvělými recenzemi nikdy nevydělávala obří sumy, ale v poměru k nízkému rozpočtu si vede královsky. Přidány další 3 miliony, úhrnně už krásných 46 milionů. Kdo ví, třeba to snímek dosáhne až k sedmdesáti. Není divu, že byla schválena dvojka.

Strašidelný dům si nevyslouží nejspíš ani náhrobní kámen. Poměrně drahá disneyovka dál prudce padá. V USA aktuální 3 miliony stačí jen na osmou příčku víkendu. V součtu nemá film na účtu ani 59 milionů. Mezinárodně je zájem zhruba poloviční, protože mimo USA nálepka „podle atrakce z Disneylandu“ prostě není lákadlo. A sám o sobě film stojí za starou belu. Globální úhrn dělá 85 milionů a Disneyho účetní si rvou zesinalé vlasy z hlavy.

Na deváté pozici pokračuje svůj celkem smutný příběh Mission: Impossible Odplata - První část. Manažeři studia Paramount si nedali říct a nasadili film do kin ve stejné době jako Barbie a Oppenheimera. Vedle obří konkurence nejsou výsledky špatné, ale na zaplacení obřích nákladů zatím nestačí. A už asi ani stačit nebudou. Víkendová tržba činila 2,7 milionu v USA a 6 milionů na ostatních trzích. Po celém světě je utrženo 541 milionů a kdyby to nakonec film dotáhl na kulatých 600 mega, byl by to zázrak. Spíš to bude míň. Zaplatí se tak sice vysoký rozpočet, ale po neméně nákladné propagační kampani zůstanou dluhy, které se budou jen pomalu splácet během let na domácím videu.

Elitní desítku ještě daleko smutněji uzavírá The Last Voyage of the Demeter. S nadšením připravený malý horor už při premiéře vyšplhal pouze na páté místo žebříčku, teď je to s částkou 2,5 milionu úplný chvost top tenu. Tržba celkem zatím nedělá ani 12 milionů a hovoříme o velkém propadáku. Velkým hitem je stále Sound of Freedom, sázka na (politicky) konzervativní publikum od Angel Pictures. Mimo cílovou skupinu snímek prakticky nikdo nezná, přesto v sedmém týdnu promítání hlásí víkendovou tržbu 2,4 miliony a dohromady už neskutečných 177 mega!

Do kin se po letech vrátil k obnovené premiéře Oldboy a už utržil 880 tisíc. Což na 20 let starý film není vůbec zlé. Animák Mezi živly na mezinárodních trzích dál válí a přidává za víkend dalších skoro 6 milionů. Celkem to máme 458 milionů a předpovědi nevylučují překonání půlmiliardové hranice. A mezinárodně už se promítá také závodní snímek Gran Turismo. Tento víkend to má za 6 milionů a celkem zatím skoro 23 milionů. Tohle nejspíš žádný mega hit nebude, ale počkejme si, jak novinka zaboduje příští týden v USA.

Titulní foto: Blue Beetle

Zdroje: Box Office Mojo, Luiz Fernando, Deadline I, II

Galerie: 3

Box Office: Blue Beetle v pokladnách vyhrál, ale stejně je to nejslabší DC film | Fandíme filmu Box Office: Blue Beetle v pokladnách vyhrál, ale stejně je to nejslabší DC film | Fandíme filmu Box Office: Blue Beetle v pokladnách vyhrál, ale stejně je to nejslabší DC film | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest