Box Office: Gran Turismo v pokladnách předjelo Barbie jen s „podváděním“

Box Office: Gran Turismo v pokladnách předjelo Barbie jen s „podváděním“ | Fandíme filmu
Sony Pictures
Kazmova ONEMANSHOW se v českých kinech drtivě propadla.

Králem filmového víkendu se stalo Gran Turismo, i když to nebylo úplně čisté vítězství. Zaprvé, závodní snímek utržil jen o 200 tisíc amerických dolarů víc než Barbie a v tuhle chvíli jsou pořád k dispozici pouze odhady tržeb. Při definitivním sečtení prodaných lístků se ještě mohou částky o malý kousek proměňovat. Barbie se tedy může stát královnou víkendu tak nebo tak, ačkoliv se promítá už šestým týdnem! Do „víkendové“ tržby Gran Turisma se nicméně započítávají také příjmy z různých předpremiér, bez kterých by závodnická novinka víkend vyhrát jednoduše nedokázala. Jenže hollywoodské účetnictví takhle zkrátka funguje.

Gran Turismo si pro vítězství dojelo částkou 17,3 milionu dolarů. To není žádná sláva. Globálně je situace o něco lepší, takže už má film dohromady na triku skoro 54 milionů. Natáčení filmu údajně vyšlo na 60 milionů, tím pádem bude snímek potřebovat utržit alespoň tak 200-250 milionů, aby se zaplatil.

Druhá příčka patří již zmiňované Barbie. V USA to za víkend dotáhla na 17,1 milionu a stále je obří trvalkou, kdy se mezitýdenně tržby propadají jen pomalu. V Americe už je utrženo 595 milionů a za pár dní snímek pokoří Úžasňákovi 2 a v Americe se stane 13. nejúspěšnějším filmem historie. Mezinárodně víkend přinesl dalších 18 milionů. Brzy růžová hrdinka pokoří Harryho Pottera a relikvie smrti II a stane se nejúspěšnějším filmem studia Warner Bros. Globální tržba v tuto chvíli činí 1,34 miliardy a ještě chvíli film nahoru půjde.

Až na třetí místo sklouzla komiksovka Blue Beetle, jež se minulý víkend probojovala až k prvenství. Tentokrát je z toho jen další povzdechnutí nad tím, že DC Films prostě neumí natočit divácké hity (nebo je zpropagovat). Návštěvnost se sice propadla „jen“ o 49%, což je mezi DC filmy velmi dobré číslo, jenže problém je v tom, že se klesalo ze slabého úvodního víkendu, ne ze skutečně silné částky. Tentokrát to tedy dělá necelých 13 milionů. V USA je celkem utrženo 46 milionů. K tomu ostatní trhy světa za tento víkend přidávají úhrnných 10 milionů. Celkem to dělá celosvětově necelých 82 milionů a možná se povede tuto částku nakonec zdvojnásobit. To je ale na drahou produkci zkrátka šeredně málo.

Na čtvrtou pozici se propadl za velkou louží Oppenheimer, nicméně i tak je vynikající trvalkou, jež o diváky přechází jen pomaličku. Při šestém týdnu promítání film utržil velice slušných 9 milionů o víkendu a 300 milionů má celkem. Mezinárodně jsou výsledky silnější, jmenovitě také díky tomu, že proběhla premiéra v Itálii, kde se podařilo prodat vstupenky za více než 9 milionů. Celkem tedy film za víkend sfoukl mezinárodně 29 milionů. Zatím to sakumprásk dělá 770 milionů a analytici předpokládají, že to Oppenheimer dotáhne někam mezi 900 milionů a miliardu.

Na páté příčce: Želvy Ninja: Mutantí chaos. Vydařený animák se drží zuby nehty, ačkoliv to není žádný Pixar, nebo podobně veleslavná značka. Snímek o víkendu vytáhl z amerických návštěvníků kin 6 milionů, celkem to dělá 98 mega z USA a 135 z celého světa. A to opravdu nejsou pixarovská čísla. Mimochodem, když už je o animačním gigantovi řeč, jsou tu další mezinárodní úspěchy pro Mezi živly. Od minulého víkend snímek dál udržuje divácký zájem, připočetl k dosavadním tržbám 5 milionů a celkem se tedy může chlubit globálním úhrnem ve výši 450 milionů.

Šestá pozice víkendu patří katastrofickému velkofilmu Meg 2. V USA přidává dalších 5 milionů a celkem to zatím dotáhl skoro na 75. Podstatně růžovější je to ve zbytku světa, kde po amerických trikových filmech obvykle panuje hlad. Globální úhrn tržeb z USA ze zbytku světa činí 352 milionů. No a jestli diváci nejsou tak docela zvědaví na obří žraloky, tak na obyčejné psi už vůbec ne. Komedie Vocasy na tripu utržila 4,6 milionu. Globální úhrn činí prozatím 21 mega. A to je pro snímek s dražším hereckým obsazením celkem průšvih

Na osmé pozici thriller Jízda smrti (Retribution), kde Liam Neeson opět hraje velmi drsného muže. Tento víkend mu to stačilo na 3,3 milionu amerických dolarů. V posledních letech nicméně „neesonovky“ startují vesměs dost podobně a zatím Liam točí další a další filmy, takže v kombinaci s distribucí na domácím videu tyhle bijáky asi stále ekonomický smysl dávají. A na devítce najdeme baseballovou novinku The Hill, která má zřejmě šanci zaujmout jen v Americe. Při premiéře ale moc nezaujala, bylo z toho 2,5 milionu. Desítku uzavírá Strašidelný dům. Tržba 2,1 milionu, úhrnem 91 milionů. Možná se nakonec Disneyho rodinný horor přes stovku přehoupne, ale o moc víc to nebude.

Mimo top ten pojďme telegraficky. Horor Mluv se mnou 2 miliony, 55 milionů v globálním úhrnu. Mission: Impossible Odplata - První část má za víkend 2 miliony, celosvětově 552. Sound of Freedom dál vydělává. Přibližně 2 miliony za víkend, 181 milionů celkově. Premiéru měla historická Golda – Železná lady Izraele. Utržila 1,7 milionu dolarů. V neděli byl ve Spojených státech „Cinema Day“, kdy byly vstupenky za výrazně levnější ceny. K návratu do sálů to využily některé starší kousky. Například Jurský park utržil i po letech 1,7 milionu. Diváci se po čase ještě vrátili na Malou mořskou vílu (půl milionu za víkend, 569 milionů celkem) a na Super Mario Bros. ve filmu (280 tisíc za víkend, 1,359 miliardy celkem).

Na závěr ještě české okénko. Zatímco minulý víkend Kazmova ONEMANSHOW: The Movie trhala rekordy, tentokrát zaznamenala drtivý sešup. Oproti premiéře opadl zájem diváků o 79%. Tentokrát už dorazilo jen necelých 62 000 lidí (tržba 11,5 milionu korun), zatímco minulý víkend to bylo 291 tisíc lidí a 54 milionů korun. Rekordní čísla tedy byla dána prvotní zvědavostí a snahou nepřijít o překvapení a Kazmovu hru. Teď už zájem padá k daleko obyčejnějším číslům a uvidíme, zda bude sešup i nadále stejně výrazný, anebo se na podobné hladině ONEMANSHOW zastaví a ještě nějakou dobu bude vydělávat. Zatím film celkově vidělo 427 tisíc lidí a úhrnná tržba dělá skoro 79 milionů. Rozpočet údajně činil 72 milionů korun. Část z tržeb si vezmou provozovatelé kin a distribuce, ale ve filmu je dost product placementu a nějakou dobu se ještě lístky do kina prodávat budou (plus z řešení divácké soutěže jistě vznikne další vysoce sledovaný divácký pořad). Takže produkce na snímku určitě škodná nebude...

Největší premiérou příštího víkendu bude Equalizer 3, který téměř jistě pořadím zase zamíchá.

Titulní foto: Gran Turismo

Zdroje: Box Office Mojo, Luis Fernando, UFD

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest