Box Office: Barbie míří za titulem nejúspěšnějšího filmu roku

Box Office: Barbie míří za titulem nejúspěšnějšího filmu roku | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 8 obrázků
Oppenheimer si také vede fantasticky. Novinka Strašidelný dům netáhne.

Barbie měla famózní start a teď potvrdila, že nešlo o nějaký výkyv nebo náhodu. Divákům se film líbí, chodí na něj znovu a doporučují si jej navzájem. Tohle je prostě fenomén, u kterého nikdo nechce chybět. Během druhého víkendu na největším filmovém trhu světa ve Spojených státech růžový biják utržil fenomenálních 93 milionů dolarů, což je jeden z deseti nejlepších druhých víkendů historie. Před Barbie jsou už jen takové megahity jako Avengers: Endgame, Síla se probouzí apod. V USA je zatím celkem utrženo 351 milionů amerických dolarů a částku se nejspíš povede ještě zdvojnásobit.

Ostatní trhy tento víkend přidaly 122 milionů dolarů a součet už činí 423 milionů. Celkem to tedy dělá prozatím 774 milionů. Během pouhých dvanácti dní Barbie překonala Rychle a zběsile 10 a prozatím se stává třetím nejúspěšnějším filmem roku. Strážce Galaxie 3 na druhé příčce se podaří přeskočit za pár dní. Analytické odhady předvídají, že nakonec Barbie skončí někde mezi částkou 1,3-1,6 miliardy a v tu chvíli přebere titul letošní jedničky z rukou Super Mario Bros. ve filmu a zařadí se mezi pětici nejúspěšnějších filmů od začátku pandemie a mezi zhruba patnáct komerčně nejúspěšnějších filmů historie.

Naprosto neuvěřitelné výsledky předvádí také Oppenheimer. Seriózní historické drama je mládeži nepřístupné, trvá tři hodiny a nestojí na žádné slavné značce. Pokud jako slavnou značku nebudeme vnímat samotného Christophera Nolana, který je v současnosti jedním z mála režisérů, kteří na své jméno dovedou do kina spolehlivě nalákat diváky. Nolan je synonymem pro spektákl na velkém plátně a diváci to vědí. Ve druhém týdnu promítání film utržil 46 milionů dolarů v USA a 72 milionů na ostatních trzích. To dohromady dělá už 174 milionů v USA a 400 milionů celosvětově.

Příští víkend se podaří pokořit půl miliardy a historické drama to může dotáhnout i na částku vyšší než tři čtvrtě miliardy. Je tedy reálně možné, že se Oppenheimer stane třetím nejúspěšnějším filmem Nolanovy kariéry hned za dvěma Temnými rytíři. A to navzdory tomu, že filmy jako Počátek nebo Interstellar zdánlivě na první pohled mají větší množství diváckých atrakcí a jejich natáčení stálo víc peněz. Oppenheimer slaví u diváků takový úspěch, že v kinech IMAX bude promítání prodlouženo z původně plánovaných tří na čtyři týdny.

Až na třetím místě žebříčku je první novinka týdne, Strašidelný dům (Haunted Mansion). Disney natočil další biják podle jedné z atrakcí v Disnaylandu a vůbec se mu to nevyplatilo. Už od první chvíle snímek působil přinejlepším nezajímavě. Trailery byly vyloženě otřesné a recenze jsou slaboučké. Snaha bezduše dojit byla pro jednou po zásluze potrestána a diváci prostě nepřišli. Nebyli zvědaví. Za víkend se v USA povedlo utržit 24 milionů a celosvětově 33. Rozpočet přitom přesáhl 150 milionů. Musíme doufat, že si z toho v Disneym vezmou správné poučení a napříště podobné peníze budou sypat do smysluplnějších projektů.

Na čtvrté příčce je pořád nastartovaný Sound of Freedom od společnosti Angel Studios. Nečekaný hit má velkou výdrž. I během čtvrtého víkendu poklesl od minula jen o 37% a připsal si dalších 12 milionů. Celkem už to dělá 149 mega, což je víc, než dokázaly očekávané velkofilmy jako Rychle a zběsile 10 či Mezi živly. Na Sound of Freedom chodí stále především silně konzervativní publikum z tzv. „červných států“, kde si film lidé doporučují mezi sebou, jako podívanou, která jim z ideologického hlediska netrhá žíly (jako třeba Barbie). Film to teoreticky může dotáhnout až někam ke dvěma stům milionů a v plánu je se také pokus o nasazení na některých mezinárodních trzích.

Až na pátou příčku bohužel spadla Mission: Impossible Odplata - První část. Ta navzdory dobrým ohlasům nedokáže konkurovat náporu Barbie a Oppenheimera a rychle přichází o kinosály. Tempo propadu navzdory tomu lehce zpomalilo, ale i tak si film zkrátka nevede dost dobře na to, jak byl extrémně nákladný. Víkend v USA přinesl tržbu necelých 11 milionů, mezinárodně se vydělalo dalších 31 milionů. Celkem to dělá 139 milionů v USA a 448 v celém světě. Snímek by to při setrvalé výdrži nakonec mohl dotáhnout někam na 600 milionů, ale to při astronomické výši rozpočtu prostě není dost.

Na šesté příčce skončila duchařská novinka Mluv se mnou (Talk to Me). Horůrek distribuovaný společností A24 je už teď malým hitem. Natáčení stálo 4,5 milionu a v tuhle chvíli se podařilo utržit už 10 milionů. Film má pozitivní recenze, takže si v A24 mohou na seznam připsat podporu dalších šikovných filmařů, kterým se za rozumný peníz podařilo připravit hodně muziky.

Indiana Jones a nástroj osudu dlí až na sedmé příčce. Utržil jen 4 miliony a je to taková horší verze toho, jak mohla dopadnout Mission: Impossible. Náklady byly podobné, zájem o Indyho je však výrazně menší. Tady není řeč o tom, že film připravila konkurence o nejlepší sály, ale o tom, že diváci prostě nejsou na posledního Indyho příliš zvědaví. Mezinárodní trhy přidaly dalších 6 milionů, celkový úhrn dělá prozatím 355 milionů a v konečném zúčtování se nepodaří přelézt přes čtyřsetmilionovou hranici.

Lépe je na tom animák Mezi živly. Také to není vyložený hit, také stál víc, než by bylo záhodno. Ale aspoň se na snímek stále docela slušně chodí. Na severoamerickém trhu z toho tento víkend byla osmá příčka a tržba 3,4 milionu. Mezinárodně dalších 16 milionů a celkově už 395 mega. Podle analytiků nakonec animák od Pixaru klidně může utržit ještě další stovku.

Na devítce horor Insidious: Červené dveře. V top ten se drží čtvrtým týdnem, tentokrát utržil lehce přes 3 miliony. To znamená už 78 milionů z USA a 174 milionů globálně. Už se tedy bavíme o celosvětově nejúspěšnější části série. A desítku uzavírá Spider-Man: Napříč paralelními světy. Připsal si další milion a celkem to zatím dotáhl na 682 milionů. Není to Barbie, není to Oppenheimer, ale je to skvělý výsledek a jeden z nejúspěšnějších snímků roku.

Za týden mají premiéru Želvy Ninja: Mutantí chaos. Animák má skvělé recenze a nemusel by si vést zle. Jestli to ale bude stačit na sesazení Barbie z trůnu, to se prozatím jen obtížně predikuje. Počkáme a uvidíme.

Titulní foto: Barbie

Zdroje: Box Office Mojo, Luiz Fernando

Galerie: 9

Box Office: Barbie míří za titulem nejúspěšnějšího filmu roku | Fandíme filmu Box Office: Barbie míří za titulem nejúspěšnějšího filmu roku | Fandíme filmu Box Office: Barbie míří za titulem nejúspěšnějšího filmu roku | Fandíme filmu Box Office: Barbie míří za titulem nejúspěšnějšího filmu roku | Fandíme filmu Box Office: Barbie míří za titulem nejúspěšnějšího filmu roku | Fandíme filmu Box Office: Barbie míří za titulem nejúspěšnějšího filmu roku | Fandíme filmu Box Office: Barbie míří za titulem nejúspěšnějšího filmu roku | Fandíme filmu Box Office: Barbie míří za titulem nejúspěšnějšího filmu roku | Fandíme filmu Box Office: Barbie míří za titulem nejúspěšnějšího filmu roku | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest