Recenze: Gran Turismo

Recenze: Gran Turismo | Fandíme filmu
Sony Pictures
Zobrazit dalších 9 obrázků
Jak dopadla volná videoherní adaptace populárního závodního simulátoru, jenž se inspiruje reálným příběhem dospívajícího hráče videoher.

Filmů s automobilovou tématikou se věru moc netočí, videoherní adaptace zas mají pověst prokletých projektů. Obě tyto tematiky se nicméně rozhodli spojit režisér Neill Blomkamp a studio Sony. Společně tak posílají do kin v plně rozběhlé letní filmové sezóně snímek Gran Turismo, jež je volnou herní adaptací navázanou na populární závodní simulátor. Adaptovat takovou hru 1 ku 1 je však nemožné, a tak přišli tvůrci s nápadem vypůjčit si reálný příběh dospívajícího hráče videoher, jehož herní dovednosti a výhry ho dovedly až na dráhu skutečného profesionálního závodního jezdce. Ostatně scenáristům Jasonu Hallovi (nominace na Oscara za Amerického snipera) a Zachu Baylinovi (Creed 3, King Richard) nejsou osobní příběhy jakkoliv cizí. 

Snímek tak sleduje mladého Janna Mardenborougha, jenž je jedním z nejlepších virtuálníchzávodníků mezi svými vrstevníky. Věnuje mu tolik času, že perfektně rozumí konfiguraci aut či jednotlivým závodním tratím a poráží téměř kohokoliv. Když se tak naskytne příležitost stát se opravdovým profesionálním jezdcem díky konkurzu automobilky Nissan, vezme ji za pačesy. I přes nelibost svého otce, ostatních konkurentů a později i vlastního mechanického týmu je odhodlaný dokázat, že kluk od herního volantu dokáže závodit s těmi nejlepšími profesionály.

Sony Pictures
Gran Turismo (2023)

Inspirovat se skutečným životním příběhem byl od tvůrců velmi dobrý tah. Všechny vypjaté momenty a emoce rázně působí hmatatelněji, všechna rizika a nebezpečné situace prožíváte spolu s hlavní postavou o to více. Kostra příběhu sice není nijak originální, staví na zajetých principech a klišé outsidera, který musí zdolat stále větší a těžší zkoušky. Celková přímočarost však ději vůbec nevadí, sympatická hlavní postava a dobře obsazená role jeho mentora vás donutí fandit a neklást si otázky, zda příběh vybočuje ze zajetých standardů či ne. Postavy baví, děj ubíhá a to je hlavní.

Gran Turismo se asi nejlépe srovnává s filmem Need for Speed z roku 2014. Ten vsadil na rebelské postavy z téměř kriminálního prostředí, dobře vypadající rozmanitá auta a srdcervoucí příběh o vykoupení. Gran Turismo naproti tomu sází na reálnost. Ukazuje zdánlivě snový příběh jenž se ale doopravdy stal. A k tomu přidává nejen rychlá auta, ale viditelný obdiv k závodním strojům a hlavně ono důležité srdíčko. Téměř nevyhnutelně se celým filmem prolíná značka Sony a jeho Playstation, až se místy může zdát, že jde o jeden velký product placement. Výtka na místě, přebijí ji však pozitivní atributy a ve výsledku by vám to nemělo zásadně vadit, pokud nejste opravdu zarytý příznivec Xboxu.

Sony Pictures
Gran Turismo (2023)

Technicky je Gran Turismo vypiplaná moderní zábava, která vypadá opravdu stylově. Ostatně, Blomkampovy filmy vždycky měly silný vizuální otisk a zde lehce zapomenutý režisér svou technickou obratnost opět ukazuje. Snímek sice nepředvádí rozmanité designy aut, jako tomu bylo u výše zmíněného NfS, ovšem dává důraz na jednotlivé technické prvky. Během závodů se obraz nejednou zastaví a přenese nás do pokoje mladého hrdiny, kde ještě před pár týdny závodil pouze s kluky z okolí. Prostřihy na mechanické procesy odehrávající se v závodním stroji během jízdy pumpují v divákovi adrenalin. Vše podtrhují kreativní kamerové záběry z dronů, kterých Blomkamp hojně využívá a udržuje tím vizuální dynamiku. Osobně mi v závodních scénách chyběla snad jen dramatičtější hudba, která by podtrhla vysoce adrenalinové či emoční scény. Věřím, že by tato drobnost dokázala vyšponovat zážitek z kina ještě výš.

Jednotlivé závody jsou zpracovány velmi slušně. Obecně je sice první polovina filmu o něco pomalejší, jakmile se však děj posune na závodní okruhy, vše nabere spád a jde tím správným směrem. Nepředvídatelný Nürburgring a finální Le Mans jsou pak skvělým vyvrcholením. Mnozí by mohli namítat, že 134 minut je přeci jen dost, ale snímku to nakonec odpustíte. Dopomáhají tomu již zmíněné sympatické postavy, které filmem provázejí. Archie Madekwe podává slušný výkon v roli outsidera od počítače, stejně tak Orlando Bloom jako motor celého projektu. Nejsympatičtější postavou je však bývalý závodník a šéfinženýr týmu v podání Davida Harboura, jenž je i přes svoji zprvu nepřístupnou povahu srdcem celého snímku. Ostatní postavy jsou bohužel dosti nezapamatovatelné, včetně úhlavního rivala. Tím největším protivníkem hlavního hrdiny je však jeho hlava a strach, který musí překonat. A v tomto odvádí scénář poctivou práci. 

Sony Pictures
Gran Turismo (2023)

Ztracený syn filmu Neill Blomkamp si tak napravuje reputaci nejlépe, jak může. Gran Turismo je příběh podle skutečných událostí navázaný na populární závodní simulátor, a tento krok byl zkrátka výbornou volbou. Hmatatelnost příběhu pomáhá celému filmu ve spoustě osobních a emocionálních momentů, a je důležitou berlí především skrz pomalejší první hodinku. Jakmile se však dostaneme na okruhy, jedná se o efektní a moderní zábavu. Momenty jako prostřihy na mechanické procesy odehrávající se v autě během závodu či povedené záběry z dronů stupňují napětí spolu s každým závodem. I když není Gran Turismo bez chyb, jedná se o sympatický závodní film, která má srdíčko a motor na správném místě.

Foto: Sony Pictures

Naše hodnocení
8/10

Galerie: 10

Recenze: Gran Turismo | Fandíme filmu Recenze: Gran Turismo | Fandíme filmu Recenze: Gran Turismo | Fandíme filmu Recenze: Gran Turismo | Fandíme filmu Recenze: Gran Turismo | Fandíme filmu Recenze: Gran Turismo | Fandíme filmu Recenze: Gran Turismo | Fandíme filmu Recenze: Gran Turismo | Fandíme filmu Recenze: Gran Turismo | Fandíme filmu Recenze: Gran Turismo | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest