Zemřel John Romita Sr., spoluautor Wolverina a řady dalších postav

Zemřel John Romita Sr., spoluautor Wolverina a řady dalších postav | Fandíme filmu
Eric Mesa
Jeden z nejdůležitějších marvelovských výtvarníků, který utvářel podobu mnoha hrdinů i záporáků už není mezi námi.

V pondělí 12. června zemřel ve věku 93 let John Romita Sr. Veřejnost o tom zpravil John Romita Jr., jeho syn. John zemřel pokojně doma ve spánku. Do globální popkultury výrazně přispěl jako klíčový výtvarník komiksového vydavatelství Marvel.

Narodil se v Brooklynu roku 1930 do rodiny pekaře. Absolvoval školu technického kreslení a už v 17 dostal první zakázku od jedné newyorské nemocnice. Roku 1949 kreslil poprvé komiks a v tom samém roce dostal první zakázku také od nakladatelství Timely Comics, které předcházelo Marvelu a kde se Romita seznámil se Stanem Lee, marvelovským dlouholetým kreativním ředitelem a autorem jeho nejstarších a nejdůležitějších příběhů.

Jeho komiksovou kariéru přerušilo narukování do armády v roce 1951, ale postupně se ke komiksům zase vrátil a v letech 1953 a 1954 krátce kreslil tehdejší verzi Captaina Ameriky. Od roku 1958 do roku 1965 měl exkluzivní smlouvu s vydavatelstvím DC Comics, nicméně nikdy tam nedostal příležitost pracovat na superhrdinech, kteří jej lákali. Namísto toho byl odkázaný ke kreslení romantických příběhů. Jejich popularita v 60. letech však začala upadat a ještě před ukončením smlouvy u DC začal od roku 1965 pracovat na příležitostných projektech u Marvelu.

Nejprve tu a tam dělal různé dílčí úkoly a nakonec v roce 1966 začal pravidelně připravovat Daredevila. U toho si přál Romita zůstat, avšak nakladatelství opustil výtvarník Steve Ditko a kreativní šéf Stan Lee potřeboval, aby John převzal Spider-Mana. To Romitu zpočátku příliš nebavilo, protože měl pocit, že by měl napodobovat Ditkův styl. Asi po půl roce se však konečně osmělil, dal Spider-Manovi víc ze sebe a definoval komiksovou podobu pavoučího hrdiny na dlouhé roky dopředu.

V rámci nakladatelství si postupně (nejdřív neformálně, pak oficiálně) vydobyl pozici výtvarného ředitele. Byl to on, kdo přišel s klíčovým Spider-Manovým příběhem o smrti Gwen Stacey a byl spoluautorem celé řady postav. Mezi ty nejvýraznější patří Mary Jane Watson, Punisher, Wolverine, Luke Cage, Rhino, Shocker, Kingpin, Bullseye, Monica Rameau nebo Hobgoblin.

Na vysoké pozici v Marvelu pracoval prakticky do konce 80. let. Oženil se se středoškolskou láskou, se kterou měl dva syny. Jedním z nich je John Romita Jr., taktéž významný komiksový výtvarník. Díky Johnovi za všechnu jeho práci a upřímnou soustrast pozůstalým.

Foto: Eric Mesa

Zdroj: John Romita Jr.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest