Zemřel Steve Ditko, spoluautor Spider-Mana a Dr. Strange

Zemřel Steve Ditko, spoluautor Spider-Mana a Dr. Strange | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 9 obrázků
Výtvarník s československými kořeny stál u zrodu klíčových postav nakladatelství Marvel.

Minulý týden zemřel legendární komiksový výtvarník Steve Ditko. Bylo mu 90 let. Veřejnost se o Ditkově smrti smrti dozvídá až teď, policie jeho tělo našla 29. června v jeho newyorském bytě, kde se předpokládá, že ležel mrtvý už několik dní. Dle dostupných informací to vypadá, že Ditko zemřel na infarkt myokardu.

Narodil se jako Stephen J. Ditko 2.11. 1927 v americké Pensylvánii, jeho matka a otec byli přistěhovalci z Československa a Ukrajiny. Otec pracoval ve slévárně, matka byla v domácnosti. Když byl Stephen v pubertě, oblíbil si jeho otec komiksové příběhy Prince Valianta, Batmana a Spirita a koníčkem nakazil i svého syna. Po dokončení střední školy Ditko sloužil v armádě v poválečném Německu, kde kreslil komiksové příběhy pro armádní noviny. Po propuštění z armády se usadil v New Yorku a v roce 1950 se začal učit pod vedením Jerryho Robinsona (jeden z prvních výtvarníků Batmana) komiksovému výtvarnictví na Cartoonists and Illustrators School. Tady se také Ditko poprvé setkal se Stanem Lee (tehdy ještě editor nakladatelství Atlas), který byl pozvaný, aby pro studenty připravil přednášku.

V roce 1953 začal pracovat ve studiu Jacka Kirbyho (v té době spoluautor Captaina Ameriky, později klíčová osobnost Marvelu) a Joe Simona. Mezi první komiksy, které ilustraoval, se řadí příspěvky do sérií Fantastic Fear, Black Magic nebo Daring Love. Stal se spoluautorem komiksu Captain Atom, pracoval pro indie společnost Charlton a od roku 1955 začal pracovat pro Atlas Comics, předchůdce Marvelu.

Právě v rámci Marvelu přišla jeho vůbec nejznámější tvorba. Editor Stan Lee nebyl spokojený s tím, jakým způsobem Jack Kirby (tehdy už nejplodnější výtvarník nakladatelství) kreslil Spider-Mana. Proto místo něj dostal příležitost Ditko, který se tak v roce 1962 stal spoluautorem velepopulárního hrdiny, který v roce 1963 dostal vlastní sérii a dodnes dokázal prodat přes 360 milionů sešitů, jako jeden z vůbec nejpopulárnějších superhrdinů všech dob. Ditko je spoluautorem postav jako jsou doktor Octopus, Green Goblin, Sandman nebo Lizard. V roce 1963 Ditko pomáhal stvořit další klíčovou postavu, Doctora Strange, spolu se kterým výrazně ovlivnil komiksový průmysl jako celek, když ukázal, že do políček sešitů jde kreslit opravdu cokoliv a fantazii se meze nekladou.

V polovině 60. let z Marvelu odešel, přičemž veřejně nebylo nikdy zcela vyjasněno proč. Vše však nasvědčuje tomu, že nebyl spokojený s tím, jakým způsobem Stan Lee zastiňoval svoje spolutvůrce a dostatečně nezdůrazňoval jejich zásluhy. Ditko se kreslením komiksů živil až do roku 1998, pracoval jako nezávislý tvůrce pro Marvel i DC, mezi jeho další stěžejní výtvory patří Squirrel Girl, Question, jedna z verzí Blue Beetla, Batmanův záporák Creeper, The Hawk and The Dove, Shade, Mr. A a důležitá je jeho práce na Micronauts či Machine Manovi.

Ditko žil hodně uzavřeným životem, jen málo poskytoval rozhovory, vůbec se neúčastnil nové vlny zájmu o Marvel, spojené s úspěchem filmových Marvel Studios. Nikdy se neoženil a nemá žádné právoplatné potomky. Čest Steveově památce.

V galerii můžete vidět Steveův styl a jeho výtvory.

Zdroje: THR, Variety, Deadline, Wiki, Comicvine, flickr

Galerie: 10

Zemřel Steve Ditko, spoluautor Spider-Mana a Dr. Strange | Fandíme filmu Zemřel Steve Ditko, spoluautor Spider-Mana a Dr. Strange | Fandíme filmu Zemřel Steve Ditko, spoluautor Spider-Mana a Dr. Strange | Fandíme filmu Zemřel Steve Ditko, spoluautor Spider-Mana a Dr. Strange | Fandíme filmu Zemřel Steve Ditko, spoluautor Spider-Mana a Dr. Strange | Fandíme filmu Zemřel Steve Ditko, spoluautor Spider-Mana a Dr. Strange | Fandíme filmu Zemřel Steve Ditko, spoluautor Spider-Mana a Dr. Strange | Fandíme filmu Zemřel Steve Ditko, spoluautor Spider-Mana a Dr. Strange | Fandíme filmu Zemřel Steve Ditko, spoluautor Spider-Mana a Dr. Strange | Fandíme filmu Zemřel Steve Ditko, spoluautor Spider-Mana a Dr. Strange | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest