Zemřel Richard Donner, strůjce superhrdinského filmu

Zemřel Richard Donner, strůjce superhrdinského filmu | Fandíme filmu
Warner Bros.
Režisér Supermana či Smrtonosné zbraně už není mezi námi.

Ve věku 91 let zemřel v pondělí režisér Richard Donner. Režisér byl naprosto klíčovou osobností pro rozvoj superhrdinských filmů, když natočil dva díly Supermana, jistě od něj leccos pochytila manželka Lauren Schuler, producentka série X-Men, se kterou společně produkoval úplně první X-Meny a X-Men Origins: Wolverine. U dvojice se také filmovému řemeslu jako asistent učil Kevin Feige, šéf Marvel Studios. A jako největší zdroj inspirace cituje Richarda také Patty Jenkins, režisérka Wonder Woman.

Richard se narodil v roce 1930 v americkém Bronxu, do rodiny drobných podnikatelů. Chtěl se prosadit jako herec, ale záhy se ukázaly jeho režisérské schopnosti. Začínal jako režisér reklam a vypravěčské řemeslo se učil v seriálech jako Twilight Zone, Krycí jméno U.N.C.L.E., Agent Smart nebo Kojak.

Jeho prvním velkým celovečerním hitem byl v roce 1976 horor Přichází Satan!, už o dva roky později natočil Supermana, jenž se na dlouhá léta stal nedostižnou metou na poli superhrdinských filmů. V roce 1980 přišel Superman II, nad kterým Donner neměl takovou kontrolu, jakou by si představoval, ale stále šlo o oblíbený snímek.

V roce 1982 přišla komedie Hračka s Richardem Priorem, v roce 1985 kultovní The Goonies. V tom samém roce vznikla také dobrodružná fantasy Jestřábí žena, ale další zásadní dílo se dostavilo v roce 1987. Donne natočil Smrtonosnou zbraň. To posunulo dál kariéry Mela Gibsona a Dannyho Glovera a pomohlo to naplno rozpálit zájem o subžánr buddy komedií. Postupně vznikla tři další pokračování. V roce 1994 Gibson s Donnerem natočil Mavericka a v roce 1997 Spiknutí. V roce 1995 si režisér odskočil k Sylvestru Stallonovi a Antoniu Banderasovi, s nimiž natočil Nájemné vrahy. Posledním Richardovým snímek byl v roce 2006 thriller s Bruce Willisem – 16 bloků.

Budiž mu země lehká, upřímnou soustrast pozůstalým a čest jeho památce. Málokterý režisér se může chlubit tolika filmy, které zapadly mezi klasiku.

Foto je z natáčení snímku Superman (Warner)

Zdroj: Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest