The Creator: Velkolepá akční sci-fi zkoumá lidství uprostřed války s umělou inteligencí

The Creator: Velkolepá akční sci-fi zkoumá lidství uprostřed války s umělou inteligencí | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 2 obrázky
Režisér Godzilly či Star Wars přichystal pohled do temné budoucnosti, kde se roboti ve válce vzpírají zotročení.

Režisér Gareth Edwards začínal jako trikař a tvůrce krátkých filmů. Jeho celovečerním debutem byl monster film Zakázaná zóna, která udělala na diváky dojem tím, že i navzdory minimálnímu rozpočtu snímek vypadal velmi dobře. To Garethovi dalo příležitost natočit dobře přijatou Godzillu (2014). Edwardsova hvězda dál stoupala a Lucasfilm jej najal pro Rogue One: Star Wars Story. Tehdy se něco pokazilo.

Gareth buď úkol nezvládal, nebo se jen se studiem dramaticky rozcházel v názoru na to, jak by měl snímek vypadat. Každopádně byl film dokončený pod dohledem Tonyho Gilroye, jenž následně jako autor připravil chválený seriál Andor. Edwards naopak hezkých pár let nic nenatočil. Můžeme to číst tak, že Edwards vyčerpal své počáteční kouzlo a nemohl najít další práci, anebo že jej hollywoodské soukolí semlelo, potřeboval si od něj odpočinout a svůj další projekt si pečlivě vybíral.

The Creator

Nu a vypadá to, že platí spíš ta druhá varianta. Gareth totiž na CinemaConu představil trailer pro svoji novinkou The Creator (Stvořitel) a žádný jiný snímek si z filmové výstav v Las Vegas neodnesl tak dobré ohlasy. Film se v tichosti připravoval od roku 2020, Edwards pro něj sám napsal scénář a také produkuje, tudíž si tentokrát snad mohl projekt pohlídat od začátku do konce. Původně se měl film jmenovat True Love (Skutečná láska) a do našich kin bude uvedený 5. října.

Příběh je zasazený do blíže neurčené budoucnosti, kde právě probíhá apokalyptická válka mezi lidstvem a roboty s extrémně vyvinutou umělou inteligencí. Ústřední protagonista (John David Washington známý z Tenetu) je pověřený tím, aby jako osobní strážce provedl skrz válečnou zónu malou robotickou dívku.

Vypadá to, že lidé budou v příběhu vykresleni jako záporáci a roboti jako utiskovaní. Moto filmu zní „lidství se vyvinulo“. Ústřední hrdina pochybuje o tom, že by si zasloužil jít do nebe. Původní název potenciálně mohl odkazovat k otázkám ohledně podstaty lásky. Některé anotace o snímku hovoří jako o romanci. Z ukázky prý byly cítit emoce. Zkrátka a dobře bychom se měli připravit na hluboce lidský příběh, který v době momentálního boomu nejrůznějších AI chatbotů může být výsostně aktuální.

Pokud jde o vizuální zpracování, novináři hovoří o velkolepé sci-fi podívané, kde nechybí laserová palba a různá futuristická vznášedla, ale zároveň se snímek snaží působit maximálně uvěřitelně. Na základě traileru reportéři The Creatora popisují jako mix Rogue One, Elysia, Districtu 9. Roboti (androdi, kyborgové...uvidíme, co to vlastně bude za technologii) mají lidské tváře, ale od lidí se odlišují okrouhlou dírou, kterou mají v týlu. O kameru se postaral oscarový Greig Fraser, jenž má na triku Rogue One, Dunu, The Batmana nebo 30 minut po půlnoci.

Krom Washingtona ve snímku vystupují: Ken Watanabe, jako člen jakéhosi robotického odboje, dále Gemma Chan, Allison Janney, Sturgill Simpson či Marc Menchaca.

Titulní foto je ilustrační: John David Washington ve filmu Tenet

Zdroje: Discussing Film, Slashfilm

Galerie: 3

The Creator: Velkolepá akční sci-fi zkoumá lidství uprostřed války s umělou inteligencí | Fandíme filmu The Creator: Velkolepá akční sci-fi zkoumá lidství uprostřed války s umělou inteligencí | Fandíme filmu The Creator: Velkolepá akční sci-fi zkoumá lidství uprostřed války s umělou inteligencí | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest