Marvel má do budoucna vyrábět menší počet pokračování

Marvel má do budoucna vyrábět menší počet pokračování | Fandíme filmu
Marvel
Těšili jste se na Eternals 8? Tak si nechte zase rychle zajít chuť. Šéf Disneyho zmínil také budoucnost filmových Star Wars.

Šéf Disneyho Bob Iger nedávno vystoupil na mediální a technologické konferenci Morgana Stanleyho a řeč přišla také na plánovanou podobu připravovaného filmového kalendáře Marvel Studios, které patří pod bohatý deštník Disneyho dceřiných společností.

Konkrétně Iger naznačil, že by některé série (postavy) nemusely automaticky počítat s dalším pokračováním. Marvel má ve své knihově asi 7000 postav a ačkoliv pokračování obvykle Disneymu fungují dobře, občas je dobré se zamyslet nad tím, zda daná postava opravdu potřebuje třetí nebo čtvrtý film, anebo je lepší dát prostor nějaké úplně jiné. Pro Marvel není nic vyloženě zapovězeno, ale studio by se podle velkého šéfa mělo zaměřit na to, které postavy bude do budoucna těžit. Podle Boba bychom v následujících pěti letech měli potkat řadu nováčků. A to jak v samostatných filmech, tak následně poté, až se společně sejdou jako Avengers.

Igerova slova jde jednoznačně chápat jako reakci na aktuální neúspěch Ant-Mana a Wasp: Quantumanie. Snímek s dvousemilionovým rozpočtem, drahým marketingem a úspěšnou řádkou předchozích filmů v zádech dosud utržil v kinech pouze slabých 462 milionů dolarů. To není pro mega korporaci přijatelný výsledek a nějaká odezva musela přijít. V Igerových slovech jde jistě najít kus pravdy – ne všechny filmy musejí mít osm pokračování. V aktuální situaci to vypadá, že Ant-Man se v samostatném filmu nevrátí prakticky určitě a třeba takoví Eternals asi Disneyho nejspíš také nepřesvědčili o tom, že by se do nich mělo nákladně investovat podruhé.

Zároveň je ale třeba problémy hledat i jinde. Konkrétně u Ant-Mana se nabízí otázka, zda bylo po dvou relativně skromných dílech třeba tak výrazně zvětšovat měřítko. Snímek mohl stát o 50 milionů méně, podobně jako předchozí díly, a aktuální tržby by hned vypadaly veseleji. Je ale možné, že půlmiliardová tržba pro Disneyho zkrátka není u marvelovek cílem. Možná chce za každou cenu cílit na miliardové částky a to si většinou žádá příslušné měřítko.

Daleko větší potíž nicméně tkví už v několikrát rozebírané přemíře připravovaných projektů. Marvel chystá až příliš věcí najednou, nezvládá potom všem věnovat dostatek péče a triková oddělení nejsou pod tlakem schopná odvést perfektní (a nepředraženou) práci. Kvůli velkému počtu chystaných novinek se navíc neustále musejí upravovat i další související filmy a seriály, což opět zvyšuje náklady a v řadě případů i znemožňuje dosáhnout perfektního výsledku.

Jako daleko důležitější opatření se tak jeví nedávno oznámené snížení počtu každoročně uváděných minisérií. Zástupci Disneyho i Marvelu už hovořili o tom, že k omezení dojde, teď si fanoušci všimli jednoho viditelného projevu, který s sebou odklady nesou. Zatímco v minulosti měl Disney na svých stránkách u chystaných sérií Tajná invaze, Co kdyby...? 2 a Loki 2 napsané alespoň přibližné termíny, jako třeba „jaro 2023“, teď už u všeho svítí daleko nezávaznější a obecnější „již brzy“.

Iger se také krátce zmínil o Star Wars. V posledních týdnech opět ve veřejném prostoru vyplavalo téma celovečerních filmů. K těm Disneyho šéf řekl, že dceřiná společnost Lucasfilm celovečeráky z předaleké Galaxie stále připravuje, nicméně neúspěch Sola: Star Wars Story společnost přinutil, aby zpomalila a na chystané projekty se daleko pečlivěji zaměřila.

Dle nedávné šuškandy bychom se snad mohli nějakého oznámení ohledně budoucích Star Wars filmů dočkat na chystané dubnové akci Star Wars Celebration. Jedním ze snímků, jehož výroba by na „festivalu Hvězdných válek“ mohla být oznámená je ten, který připravuje scenárista a producent Damon Lindelof. Damon byl na projekt dotázaný v nedávném rozhovoru pro Slashfilm, kde však pouze vágně uvedl, že podobné snímky jsou vždy po ohromným tlakem, a pokud si člověk není jistý, že bude moci přinést perfektní výsledek, pak je lepší vycouvat předem.

Titulní foto: Avengers: Age of Ultron

Zdroje: IndieWire, Disney, Slashfilm

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest