Frankenstein: Nový film o klasickém monstru chystá Guillermo del Toro

Frankenstein: Nový film o klasickém monstru chystá Guillermo del Toro | Fandíme filmu
Universal Pictures
Milovníkovi příšer se pod rukama rýsuje velice slibné obsazení.

Bodrý Mexičan Guillermo del Toro je proslulý svojí láskou k potvorám všeho druhu. Doma má obrovskou sbírku strašidelných sošek a v podstatné části svých filmů se zaměřuje právě na nejrůznější (ne)tvory. Hollywood jej poznal spolu s obřími šváby ze snímku Mimic. Dvakrát zpracoval komiksového „čerta“ Hellboye. Svého prvního Oscara dostal za Faunův labyrint. V Pacific Rimu se věnoval obřím kaiju a v Tváři vody vzdal poctu Netvoru z Černé laguny. Mezi jeho vysněné projekty patří adaptace Lovecraftova románu V horách šílenství a před pár dny dostal Oscara za Pinocchia, jehož chystal asi 15 let.

Dalším klasickým outsiderem, na něhož si Guillermo už delší dobu brousí zuby, je Frankenstein, tedy doktor Frankenstein a jeho uměle vytvořený tvor, které světu dala v 19. století Mary Shelly ve svém románu Frankenstein neboli moderní Prométheus. O projektu jsme psali už v roce 2020, teď se po delším tichu hýbe kupředu, dost možná díky Pinocchiově úspěchu.

Del Toro román adaptuje jako hraný celovečerní film, který by opět měl uvést Netflix. Magazín Deadline, který zprávu jako první přinesl, upozorňuje, že del Toro stále ještě píše scénář, tudíž není vyloučeno, že se situace ještě vyvine a rozhodně zatím není podepsaná ani jedna smlouva. Nicméně produkce už má vyhlédnuté tři představitele hlavních rolí. Jsou jimi Andrew Garfield (Amazing Spider-Man, Mlčení), Oscar Isaac (Star Wars, Ex Machina) a Mia Goth (Nymfomanka, trilogie X). Není zřejmé, který z pánů by měl být Frankensteinem a který jeho výtvorem. Goth by zřejmě měla hrát Frankensteinovu lásku .

Frankenstein patří mezi klasická hororová monstra, prapůvodně se objevil v románu britské spisovatelky ‎Mary Shelley, který poprvé vyšel už v roce 1818. Vypráví o mladém vědci Viktoru Frankensteinovi, jenž stvoří umělého člověka, ohyzdné monstrum s nadlidskou silou. V románu se mimo jiné řeší, zda je stvořitel zodpovědný za svůj výtvor, případně lze text chápat jako varování před nezamýšlenými důsledky vědeckých experimentů a sobeckým počínáním za časů průmyslové revoluce, jež byla silně orientována na pokrok za každou cenu. Příběh byl již nesčetněkrát zfilmovaný, avšak adaptace z minulosti se zaměřovaly povětšinou na divácky atraktivní monstrum a komplexnost původního románu opomíjely.

Titulní foto je ilustrační, starší filmový Frankenstein

Zdroj: Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest