Zemřela herečka Raquel Welch (1940-2023)

Zemřela herečka Raquel Welch (1940-2023) | Fandíme filmu
Hammer Films
Představitelka oslnivých žen ze Zvířete, Tří mušketýrů či Pravé blondýnky už není mezi námi.

Ve věku 82 let zemřela hollywoodská hvězda Raquel Welch. Zesnula 15. února, po krátké nemoci doma v Los Angeles. Úmrtí veřejnosti potvrdili její zástupci.

Narodila se jako Jo Raquel Tejada v roce 1940 v americkém Chicagu do rodiny architekta původem z Bolivie a maminky s britskými kořeny. Dospívání strávila v San Diegu. Od útlého věku chtěla vystupovat před lidmi a od sedmi let dělala balet. V sedmnácti tance nechala, protože podle učitele neměla k profesionální dráze vhodnou tělesnou konstituci. Tou dobou už za sebou měla vítězství v několika teenagerských soutěžích krásy. Na vysoké kole už směřovala k herecké dráze a vystupovala v několika divadelních hrách a hlásila počasí v televizi. Zároveň se ale vdala a měla dvě děti. Školu nedokončila, s manželem se rozvedla, odstěhovala se do Dallasu, kde pracovala jako servírka a modelka.

V roce 1963 se odstěhovala do Los Angeles a definitivně nastartovala hereckou kariéru. Spolu s manažerem si vědomě vzali za cíl udělat z Raquel sex symbol. První malou roličku měla roku 1964 ve snímku A House Is Not a Home. Jednu z prvních větších rolí dostala roku 1965 v plážovém filmu A Swingin' Summer, kde se začala naplňovat její touha být sex symbolem, když magazíny obletěly její fotky v plavkách.

Velký průlom nastal o rok později, kdy měla hlavní ženskou roli ve sci-fi hitu Fantastická cesta a následně ve filmu Milion let před Kristem. Ten možná sám o sobě nebyl nijak přelomový, ale znovu zafungovalo přání stát se sex symbolem. V pravěkém snímku Welch vystupuje v kožešinových bikinách, což je výjev, který rychle získal ikonický status. Pamatovat si jej můžete například z klíčového plakátu v Útěku z věznice Shawshank.

Ve špionáži Phantom z roku 1967 poprvé byla prezentována jako hlavní herecká hvězda filmu. Následovaly westerny Bandolero! (1968) a Sto pušek (1969). O rok později zkusila vystoupit ze škatulky krásek a přijala komplikovanější roli ve filmu Myra Breckinrdidgeová. Ten ve své době vzbudil poprask, protože Welch ztvárnila transsexuální ženu. Přerod v seriózní herečku nicméně nenastal a po většinu sedmdesátek byla Welch opět braná v potaz pro svůj vzhled.

V sedmdesátkách si nicméně prožila také „evropské období“, kdy natočila pár bijáků na starém kontinentu. Hned v několika zemích natočila koprodukční kriminálku Modrovous (1972). Ve Francii následně vznikly dva díly Tří mušketýrů (1973+1974) a Zvíře (1977) s Jeanem-Paulem Belmondem. Evropský výlet doplňuje ještě britská historická komedie Princ a chuďas (1977).

V 80. letech jí kariéra začala uvadat. Roku 1981 nedostala jednu z hlavních rolí v úspěšné soap opeře Dynastie. Hned rok nato začal její vleklý soud se studiem MGM, které ji vyhodilo po třech dnech natáčení z filmu Na plechárně. Údajně pro neplnění pracovních povinností, avšak podle Welch z ní studio chtělo udělat obětního beránka, na něhož svalí problematické natáčení. Herečka sice roku 1986 soudní spor vyhrála a vysoudila deset milionů, avšak od incidentu od ní Hollywood dával ruce pryč a vesměs dostávala jen okrajové role v televizi, z nichž vyčnívá pouze drama Right to Die, kde za úlohu ženy s nevyléčitelnou nemocí byla oceněna Zlatým glóbem.

Vedle camea v Bláznivé střele 33 a 1/3 se na plátna se vrátila až roku 1998 ve slaboučké komedii Bláznivý boss, za níž byla rovnou „oceněna“ Zlatou malinou. Jinak hrála tu a tam hostovala v televizních seriálech, hrála divadlo nebo se pokoušela o pěveckou kariéru. Poslední zajímavější filmovou příležitostí pro ni byla vedlejší role v Pravé blondýnce (2001). Naposledy stanula před kamerou roku 2017, kdy dostala jednu z hlavních rolí v sitcomu Date My Dad, ten ale skončil už po deseti epizodách.

Čest její památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Titulní foto: Raquel Welch ve filmu Milion let před Kristem

Zdroj: ABC

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest