Peter O’Toole zemřel ve věku 81 let

Peter O’Toole zemřel ve věku 81 let | Fandíme filmu
I na Fandíme Filmu vzpomínáme na Petera O’Toolea.

V požehnaném věku 81 let nás opustil v sobotu 14. prosince proslulý irský herec Peter O´Toole. Truchlení by mělo jít ruku v ruce s oslavou života. A životní příběh člověka, který byl ikonou stříbrného plátna a divadelní scény, byl zajímavý sám o sobě.

Když byl v roce 2007 tázán na rozdíl mezi jeho a současnou hereckou generací, odpověděl promptně: „moje generace byla připravována pro divadlo, divadlo a divadlo“ Právě tato slova definovala celou jeho kariéru. V sedmnácti letech poprvé odhaluje krásu herectví na prknech, která znamenají svět. Ve stejném období pracuje jako novinář. Herectví vystudoval na prestižní Královské akademii dramatických umění. Stejně jako v případě dalších velikánů jeho generace i on byl provázen láskou k divadlu po celý svůj život. Za své umění byl odměněn v roce 2000 prestižní divadelní cenou Laurence Oliviera.

Poprvé se objevil na filmovém plátně na přelomu 50. a 60. let. V roce 1962 přišla jeho bezesporu nejslavnější role T.E. Lawrence v historickém eposu Lawrence z Arábie. Film byl nominován na deset Oscarů, získal jich sedm. Samotný Peter však svou oscarovou nominaci neproměnil. Připomínka všech jeho velkých rolí by vydala na celou kapitolu. Vyzdvihněme tak alespoň významné role velkých mužů lidské historie. Objevil se dvakrát jako Jindřich II. ve filmech Beckett (1964) a Lev v zimě (1968). Nezapomenutelné bylo jeho ztvárnění Tiberiuse v historické epopeji Caligula (1979) nebo krále Priama ve snímku Trója z roku 2004. Peter O´Toole nebyl pouze mužem historických dramat. Objevil se v několika romantických komediích. Za všechny jmenujme Jak ukrást Venuši nebo Sbohem, pane profesore.

Fanoušek kriketu a ragby byl velkým milovníkem nezdravého způsobu života. Byl dvakrát ženatý a zanechal po sobě tří děti. Během své kariéry získal čtyři Zlaté Glóby, jednu cenu BAFTA a Emmy a v neposlední řadě obdržel osm oscarových nominací, neproměnil ani jednu. Až v roce 2003 převzal z rukou Meryl Streep čestného Oscara. V roce 2012 pověsil herecké řemeslo na hřebík a odešel do důchodu.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest