Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt | Fandíme filmu
Marvel Studios
Oscarový herec z Žáru těla, Vysíláme zprávy či z marvelovek už není mezi námi.

Jen týden před svými 72. narozeninami zemřel herec William Hurt. Veřejnosti to oznámil jeho syn Will. Ten uvedl, že otec zemřel pokojně, v rodinném kruhu doma v Oregonu. Rodina žádá o soukromí. Hurtovi byl v roce 2018 diagnostikován nevyléčitelný nádor prostaty, který se rozšířil do kostí.

Herec se narodil 20. března roku 1950 ve Washingtou. Oba rodiče pracovali jako obchodní úředníci/manažeři v soukromém i státním sektoru. Jako školák byl prezidentem dramatického klubu a dostal hlavní role v několika školních hrách. Na vysoké studoval nejprve teologii, ale pak se vrátil k herectví a vystudoval slavný Juilliard.

Ten dokončil v roce 1976 a řadu let se intenzivně věnoval divadlu. Už od roku 1977 se však začal postupně objevovat v televizi (vedlejší role v seriálu Kojak) a ve filmu. Svůj první natočil v roce 1980. Dostal hlavní roli umanutého vědce ve sci-fi hororu Změna stavu (Mutace) a okamžitě se dostal do širšího diváckého povědomí. Jen o rok později z něj Žár těla (V žáru vášně) od Lawrence Kasdana udělal hvězdu. S režisérem spolupracoval ještě na snímcích Velké rozčarování, Náhodný turista a Miluji tě k smrti.

Za Polibek pavoučí ženy z roku 1986 Hurt získal Oscara. Na toho byl následně třikrát nominován za Bohem zapomenuté děti (1987), za Vysíláme zprávy (1987) od Jamese L. Brookse a za Cronenbergovy Dějiny násilí (2006). V roce 1990 spolupracoval s Woodym Allenem při natáčení snímku Alice.

V roce 1998 odstartoval společně se Ztracenými ve vesmíru svoji žánrovou dráhu. V témže roce přišel ještě Smrtihlav Alexe Proyase, v roce 2001 A.I. Umělá inteligence Stevena Spielberga. Pak tu máme Vesnici M. Night Shyamalana (2004), Úhel pohledu (2008), Robina Hooda od Ridleyho Scotta (2010), Hostitele (2013), Zimní příběh od Akivy Goldsmana (2014). A spousta našich čtenářů jej bude znát jako generála/ministra Rosse z marvelovek. Poprvé se objevil v Neuvěřitelném Hulkovi z roku 2008, naposledy v loňské Black Widow.

Ta zřejmě také byla posledním filmem, který natočil a fanoušci si povšimli, že byl v roli značně pohublý a nemoc se mu vepsala do tváře. Následně ještě letos vyšel snímek The King's Daughter, který však byl natočený už před lety, jen čekal dlouho na premiéru. Ještě v září loňského roku byl William k vidění také v seriálu Goliáš. Nepodařilo se mi ověřit, zda Hurt stihl dokončit nahrávání svojí hlasové role pro animovaný seriál Pantheon, k jehož obsazení se v loňském roce připojil.

Čest Williamově památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Foto: William Hurt jako generál Ross

Zdroj: Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest