Hned čtyři Češi bojují o Oscara

Hned čtyři Češi bojují o Oscara | Fandíme filmu
Netflix
Díky válečnému velkofilmu Na západní frontě klid se hned čtveřice českých filmových profesionálů dočkala nominace na prestižní cenu.

Včera byly vyhlášeny nominace na letošní Oscary. Kompletní přehled najdete v samostatném článku. Letošní úroda je hodně lákavá, když krom umělecky ambiciózních filmů nabízí také celou řadu divácky vděčných bijáků s masivní fanouškovskou základnou. Už jen v hlavní kategorii bojují o ceny Elvis, Avatar: The Way of Water a Top Gun: Maverick. Jestli chceme ověřit tvrzení, že zájem diváků o Oscary hodně závisí na účasti oblíbených filmů, tak letos pro to bude prvotřídní šance.

Čeští diváci budou mít krom výběru z celé řady populárních hitů ještě jeden důvod, proč se o výsledky letos zajímat. O ceny v 95. ročníku usilují hned čtyři krajánci. Netflix u nás před dvěma lety natočil nové zpracování románové klasiky Na západní frontě klid. A nestalo se, že by si zahraniční štáb přivezl na všechny klíčové pozice spolupracovníky výhradně z ciziny a lokální sílu najal pouze na rutinní pomocné práce. V tomhle případě dostala řada Čechů šanci pracovat na klíčových postech a vyústilo to ve zmiňované čtyři nominace.

Spolu s německými kolegy může získat Oscara za nejlepší zvuk Viktor Prášil. Ten se mezi zvukaři propracoval od píky, přes řídící pozice na špičkových českých projektech (Mamon, Po strništi bos). Pokud časová linka na IMDb vykresluje pravdivý příběh, tak se zdá, že práce na mezinárodně uváděném Nabarveném ptáčeti jej představila internacionálním kolegům. Pak už následoval Netflix seriál Dopis pro krále, Armáda lupičů z dílny producenta Zacka Snydera, apokalyptický seriál Poslední světlo a nejdražší český film historie, Jan Žižka.

Masky spolu s Heike Merker obstarala Linda Eisenhamerová. Ta se na zahraničních produkcích podílela už kolem přelomu letopočtu. Z výraznějších projektů zmiňme Rytíře ze Šanghaje, Vetřelce vs. Predátora, Iluzionistu, Letopisy Narnie: Prince Kaspiana, G.I. Joe, Spider-Mana: Daleko od domova nebo již zmiňovanou Armádu zlodějů. U snímku Na západní frontě klid měla na starost make-up i vlasy.

A posledními dvěma do party jsou trikaři Viktor Müller a Kamil Jafar. Kamil pracoval na speciálních efektech, tedy na těch, co se dělají živě před kamerou. Na různých pozicích se podílel na xXx, Hellboyovi, Vetřelci vs. Predátor, Letopisech Narnie: Princi Kaspianovi nebo na Underworldu: Krvavých válkách. Viktor pracuje pro společnost UPP a zaměřuje se naopak na vizuální efekty (ty vytvořené počítačem). V životopise se může pochlubit spoluprací na snímcích jako Hanebný pancharti, Salt, Wolverine, Smrtonosná past: Opět v akci, Pád Londýna, Star Trek: Do neznáma, Wonder Woman, Blade Runner 2049, Terminátor: Temný osud, Expedice: Džungle nebo Black Adam.

Všem krajanům blahopřejeme k jejich osobním úspěchům a děkujeme za krásnou reprezentaci naší země.

Špetka cynismu na závěr. Jaké mají všichni čtyři šance na výhru? V kategorii masek je obrovská konkurence. Proměna Brandona Frasera v extrémně obézního muže pro snímek Velryba, to působí na první pohled jako jasná výhra. Pro Black Panthera: Wakanda nechť žije zase muselo vzniknout nepřeberné množství různých stylů vzhledu pro rozmanité rasy, etnika, kultury, historická období. Postav je navíc ve filmu opravdu hodně. Pro „Západní frontu“ bylo třeba „jen“ replikovat dobový vzhled vojáků v zákopech. Tady je šance asi jedině v případě, že by se z Na západní frontě klid stal absolutní miláček poroty, který by začal luxovat všechny kategorie.

V kategorii zvuku válečné nebo akční filmy vítězí často. Nejrůznější exploze, nabíjení zbraní, čvachtání bahna či crčení krve, to je i pro laiky dobře rozpoznatelné a výrazné. Konkurencí jsou však mega filmy Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water, kde je válečných zvuků také habaděj, v Avatarovi navíc bylo třeba ozvučit zcela neexistující svět. I tady tipuji šance pro českého kandidáta spíš nižší.

A asi se podobnou logikou můžeme řídit i v kategorii efektů. Pokud budou hodnotitelé klást důraz na počítačové efekty, tak je nepředstavitelné, že by nevyhrál Avatar, který je z jedniček a nul poskládaný skoro celý. A bravurně. Pakliže bude důraz kladený spíše na praktické efekt, tak v tomhle směru mohou s válečným bijákem soupeřit The Batman a Top Gun: Maverick, které se též snažily v maximální možné míře točit postaru a měřítko bylo daleko větší…

Sečteno podtrženo, tady je už jen samotná nominace výhrou, i jedna jediná soška by znamenala fantastický přídavek nad plán.

Titulní foto: Na západní frontě klid

Podklady: Akademie filmového umění a věd

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest