Oscarovou sezonu otevírá cena pro Michaela J. Foxe a další zasloužilé

Oscarovou sezonu otevírá cena pro Michaela J. Foxe a další zasloužilé | Fandíme filmu
Akademie filmového umění a věd
Každoroční oscarové zápolení vstupuje do své horké fáze. Filmová Akademie rozdala první sošky.

Krom soutěžních Oscarů rozdává Akademie filmového umění a věd také čestné ceny. Pro zjednodušení jim můžeme říkat třeba cena za „celoživotní přínos filmu“, ačkoliv v praxi je to komplikovanější a rozdává se několik různých typů ocenění, kdy některé reprezentuje typická soška Oscara a další jsou výtvarně vyvedeny jiným způsobem. Všechny čestné ceny se započítávají do celkového počtu Oscarů, které daný jedinec ve svém životě obdržel.

Od roku 2009 se ceny neudělují spolu se soutěžními Oscary při jarním (zimním) ceremoniálu, ale samostatně, v předcházejícím roce na podzim, během tzv. Governor Awards. Ty se vyhlašovaly i letos a pozvaní američtí reportéři z místa činu hlásí, že večer probíhal prakticky bez omezení a připomínal ročníky před tím, než svět zachvátila pandemie covidu. Můžeme tak počítat s tím, že celá letošní oscarová sezona bude daleko kontaktnější a zákulisní politikaření a osobní kampaně opět naberou svou plnou sílu.

Pojďme ale k letošním oceněným. Čestnou cenu Oscar si odnesli Peter Weir, Euzhan Palcy a Diane Warren. Humanitární cenu Jeana Hersholta potom Michael J. Fox.

Peter Weir je zasloužilý australský režisér, který byl v kariéře pětkrát nominovaný na režisérského Oscara, ale nikdy jej nezískal. Vidět jsme od něj mohli filmy jako Svědek, Společnost mrtvých básníků, Truman Show či Master & Commander: Odvrácená strana světa. Cenu Weirovi předal Jeff Bridges, který hrál v jeho snímku Beze strachu. Režisér už před časem oznámil odchod do důchodu, tudíž je cena hezkou tečkou za jeho dosavadní kariérou.

Euzhan Palcy je francouzská režisérka, která se stala vůbec první černoškou, kterou na režijní pozici najalo velké hollywodské studio. Proslula snímky Ulice černých chatrčí a Bílé období sucha. Oba filmy se dočkaly ocenění na mezinárodních festivalech, Marlon Brando byl za roli v Bílém období sucha nominovaný na Oscara.

Diane Warren je proslulou autorkou písní, která má na triku hity, jako If I Could Turn Back Time od Cher, Because You Loved Me od Celine Dion nebo I Don't Want to Miss a Thing od Aerosmith. Celkem šestkrát byla nominována na Oscara za nejlepší píseň, naposledy letos, za skladbu Somehow You Do z filmu Four Good Days.

Michaela J. Foxe asi není většině čtenářů třeba představovat. Původem Kanadský sympaťák si získal srdce fanoušků jako Marty McFly v trilogii Návrat do budoucnosti, dále je známý jako Teen Wolf nebo Doktor Hollywood. Krom toho dlouhodobě vystupoval v seriálech Rodinná pouta, Všichni starostovi muži nebo Dobrá manželka. Jeho život zásadním způsobem změnila Parkinsonova choroba. Ta mu byla diagnostikována už v roce 1991, veřejně o ní promluvil v roce 1998. Stal se silným podporovatelem vědeckého výzkumu a jeho nadace na boj s nemocí už dokázala získat 1,5 miliardy amerických dolarů. Pro jeho pokračování v práci a veřejné vystupování, kdy se navzdory fyziologickým obtížím snaží promlouvat optimisticky a s humorem, se nenajde snad nikdo, kdo by proti udělení humanitární ceny protestoval.

Od 21. prosince budou veřejnosti oznamovány zúžené seznamy filmů, které se mohou během 95. ročníku ucházet o soutěžní Oscary. Začátkem příštího roku budou 24. ledna oznámeny finální nominace. A vítězové budou odhaleni během slavnostního ceremoniálu v noci z 12. na 13. března středoevropského času.

Podklady a foto: Akademie filmového umění a věd

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest