Box Office: Avatara 2 v Česku vidělo milion diváků, světově útočí na 2 miliardy dolarů

Box Office: Avatara 2 v Česku vidělo milion diváků, světově útočí na 2 miliardy dolarů | Fandíme filmu
20th Century Studios
Zobrazit dalších 5 obrázků
Mimo rekordního Avatara se chodí hlavně na hororovou M3GAN a animovaného Kocoura v botách 2.

Dlouhodobě se vedou debaty o tom, zda nejvíc diváků přitáhne Marvel, Star Wars nebo třeba Jurský park. Jakmile ale dojde na lámání chleba, můžete si prakticky s jistotou vsadit na režiséra Jamese Camerona. Od jeho Titanicu mu dlouhodobě patří pozice autora komerčně nejúspěšnějších filmů dějin. Žezlo převzal jeho první Avatar a aktuální Avatar: The Way of Water také míří k absolutnímu vrcholu historických tabulek.

V České republice tento týden The Way of Water pokořila hranici jednoho milionu diváků, což se v historii samostatného Česka dosud podařilo pouze dalším 11 filmům (ano, Titanic a Avatar v téhle jedenáctce nechybí). Snímek nejspíš nevystoupá na absolutní vrchol, kde je Bohemian Rhapsody s 1,8 milionu diváků, ale Avatar 2 má reálnou šanci, že chopí pozice filmu s historicky nejvyššími tržbami. Jednak kvůli postupnému zdražování lístků, ale také proto, že velká část diváků chce film vidět ve 3D a dalších prémiových formátech, kde je vstupné dražší. Tržby v Česku se v uplynulém týdnu přehouply přes hranici 200 milionů Kč a Bohemian Rhapsody za celou dobu promítání utržila 266 milionů, což pro modrý hit není nepřekonatelná částka.

Pojďme však z maličkého Česka na největší filmový trh do Spojených států. Tam si provozovatelé kin užili další prodloužený víkend, díky svátku Martina Luthera Kinga. Za klasický třídenní víkend Avatar: The Way of Water poklesl oproti minulému týdnu o 32% a utržil „pouze“ 31 milionů, avšak v tomhle konkrétním případě se víkendová návštěvnost rozprostřela do delšího období. Celkem za celé čtyřdenní sváteční období snímek utržil více než 38 milionů. Celkem je v USA utrženo už 570 milionů. To je 13. pozice v historickém žebříčku, kdy se čerstvě podařilo pokořit Temného rytíře a „hraného“ Lvího krále.

I 31 milionů za třídenní období nicméně znamená historicky třetí nejlepší 5. víkend promítání pro libovolný film na severoamerickém trhu. Lépe si vedli jen Americký sniper (64. milionů v 5. týdnu) a první Avatar (42 milionů v 5. týdnu). Vzhledem k tomu a s ohledem na kalendář, kdy do konce ledna nemá snímek v kinech vážnější konkurenci a stále pro sebe bude mít prémiové kinosály, analytici momentálně předvídají, že by nakonec režisér James Cameron mohl s The Way of Water překonat v USA svůj Titanci, který s částkou 659 milionů trůní na 8. příčce historického žebříčku.

Mezinárodně je situace také pořád dobrá. Za víkend snímek utržil mimo USA dalších 88 milionů, což i v tomto případě znamená asi třetinový pokles oproti předchozímu týdnu. Největším trhem mimo Státy je stále Čína, kde už se podařilo docílit sumy téměř 212 milionů. To znamená, že byl v zemi pokořený první Avatar (204 milionů) a už brzy The Way o Water přeskočí také Rychle a zběsile 9 a stane se tak nejúspěšnějším zahraničním filmem, který byl v Číně uveden od začátku pandemie COVIDu-19. Globální hit dostal speciální výjimku, kdy smí být v říši středu promítaný déle, než je u zahraničních snímků běžné, tržby tak ještě nějakou dobu porostou, ačkoliv už spíše pomalu, protože s blížícím se čínským Novým rokem vstoupí do tamějších kin silná konkurence v podobě lákavých lokálních novinek.

Dalšími velkými trhy jsou Francie (120 milionů dolarů), Německo (107 milionů), Korea (93 milionů), Británie (77 milionů), Indie (58 milionů), Austrálie (51 milionů), Mexiko (49 milionů), Španělsko (44 milionů) a Itálie (43 milionů). Za zvláštní pozornost stojí Indie, kde Avatar 2 přeskočil Avengers: Endgame a stal se v zemi nejúspěšnějším hollywoodským filmem, jaký tam kdy byl promítán. Snímek se zároveň stává celkově 8. nejúspěšnějším bijákem na indickém kinotrhu a pomalu se začíná debatovat o tom, že by vzestup Indie mohl pro Hollywoodu do budoucna nahradit ústup Číny.

Až na několik málo zemí Blízkého východu a Latinské Ameriky zůstává Avatar stále na všech trzích nejnavštěvovanějším filmem krom lokálních národních hitů. Celkem už The Way of Water utržila mimo Spojené státy 1,33 miliardy dolarů, což je 5. nejlepší výsledek historie. Lépe jsou na tom pouze Avengers: Infinity War (budou překonání už v následujícím týdnu), Titanic, Avengers: Endgame a první Avatar, což je dodnes jediný film, který dokázal mimo Spojené státy utržit přes 2 miliardy dolarů.

Globální Avatarův úhrn teď činí 1,9 miliardy. To pořád ještě znamená historicky sedmou příčku tabulky, ale už během pondělí nebo úterý se historické anály budou přepisovat, až The Way of Water přeskočí na 6. příčce Spider-Mana: Bez domova. Začíná to vypadat, že by se Avatar 2 mohl nakonec vyšplhat až do historické top trojky a nahradit tam Titanic.

Pod nejvyšší příčkou také není situace vůbec špatná. V amerických kinech se vůbec poprvé od července 2022 podařilo, aby všech pět čelních snímků utržilo za víkend minimálně dvojcifernou částku. Druhé místo patří hororu M3GAN, který za prodloužený víkend utrží 21 milionů. V USA už to znamená úhrn téměř 60 milionů, celosvětově skoro 94. Náklady byly minimální, tohle znamená jednoznačný úspěch.

Kocour v botách: Poslední přání pokračuje v interesantním tažení, kdy sice začal s poměrně nízkou premiérou, prakticky však od té doby neklesá. Pro rodiny s dětmi není k dispozici alternativní nabídka a mezi diváky se zřejmě rozneslo, že je snímek povedený. Za prodloužený víkend je utrženo 17 milionů, celkem v USA už 110 a celosvětově 251. Od začátku pandemie si mezi hollywoodskými animáky vedly lépe jen snímky Mimoni 2 a Zpívej 2.

Do širokého nasazení byl po několika týdnech limitovaných projekcí nasazený Muž jménem Otto. Diváci na Toma Hankse v roli legračního bručouna celkem slyší a za prodloužený víkend utratili za vstupenky 15 milionů. Celosvětově už diváci nechali v pokladnách 35 milionů. Potíž je v tom, že rozpočet byl padesátimilionový. Hanks tak bude potřebovat, aby se z filmu stala trvalka, pokud nemá skončit v mínusu.

První novinkou víkendového žebříčku je akčňák Plane s Gerardem Butlerem. Kritici film chválí, že dodá přesně to, co slibuje, diváci však do kin zrovna neběželi. Úvodní tržba tak činí pouze 11 milionů za celý prodloužený víkend, kdy i v tomto případě rozpočet dosáhl 50 mega. Druhou novinkou týdne je House Party, remake komedie z roku 1990. Snímek skončil na 6. příčce žebříčku a za prodloužený víkend utržil něco přes 4 miliony.

Black Panther: Wakanda nechť žije se může pochlubit dalšími téměř 3 miliony (835 celkem), Velryba připisuje necelé 2 miliony (celkem 11) a I Wanna Dance With Somebody z 9. příčky si odnáší 1,4 milionu a celosvětově už utržila 49 milionů. Není to úplná mizérie, ale k zaplacení výrobních i propagačních nákladů by studio potřebovalo celkově zdolat tak třikrát tolik. Desítku uzavírá indický snímek Waltair Veerayya se zanedbatelnou milionovou tržbou.

Příští týden žádné zásadní novinky do kin nevstoupí, takže budeme především dál sledovat rekordy Avatara a dozvíme se, zda thriller Nezvěstná sesadí z 2. příčky horor M3GAN.

Titulní foto: Avatar 2

Zdroje: Deadline I, II, Falcon, UFD, The Numbers, Box Office Mojo, Variety

Galerie: 6

Box Office: Avatara 2 v Česku vidělo milion diváků, světově útočí na 2 miliardy dolarů | Fandíme filmu Box Office: Avatara 2 v Česku vidělo milion diváků, světově útočí na 2 miliardy dolarů | Fandíme filmu Box Office: Avatara 2 v Česku vidělo milion diváků, světově útočí na 2 miliardy dolarů | Fandíme filmu Box Office: Avatara 2 v Česku vidělo milion diváků, světově útočí na 2 miliardy dolarů | Fandíme filmu Box Office: Avatara 2 v Česku vidělo milion diváků, světově útočí na 2 miliardy dolarů | Fandíme filmu Box Office: Avatara 2 v Česku vidělo milion diváků, světově útočí na 2 miliardy dolarů | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest