Box Office: Avatar 2 v pokladnách zůstal za očekáváním, ale stále se může stát mega hitem

Box Office: Avatar 2 v pokladnách zůstal za očekáváním, ale stále se může stát mega hitem | Fandíme filmu
Disney
Zobrazit dalších 6 obrázků
Rozjezd extrémně drahého spektáklu je pomalejší, než se předpokládalo, nicméně budoucnost zatím nevypadá černě.

Jednoznačným tématem číslo jedna je teď v pokladnách kin Avatar: The Way of Water. Snímek po třinácti letech navazuje na prvního Avatara, který se hned dvakrát dokázal stát kasovně nejúspěšnějším filmem všech dob. Zároveň bylo pokračování trojrozměrného mega hitu extrémně drahé a dokonce i sám režisér James Cameron často hovoří o tom, že když film v kinech nevydělá obří peníze, tak se nezaplatí. Podle posledních dostupných údajů činil rozpočet 460 milionů dolarů. U takhle drahého projektu mohla stát reklamní kampaň klidně dalších 200 milionů. Při zjednodušených počtech, kdy zhruba polovinu tržeb dostávají kina a polovinu studio, tak Avatar 2 musí utržit alespoň 1,3 miliardy dolarů, aby se dostal na nulu. Může se mu to podařit?

Tržby prvního víkendu zůstaly za očekáváním. Začněme na největším světovém trhu ve Spojených státech. Tam dlouhodobé předpovědi snímku přisuzovaly dokonce až 200 milionů za první víkend. Pak už odhady byly střízlivější a počítaly s americkou premiérou v rozsahu 150-170 milionů. Ale ve skutečnosti se nepodařilo dosáhnout ani na tuhle částku. Avatar 2 za úvodní víkend v kinech utržil „pouze“ 134 milionů.

Pokud by snímek mezi prvním a druhým víkendem spadl o klasických 50-70%, jak je u podobných megafilmů běžné, pak by byl druhý Avatar téměř určitě v průšvihu, pokud by se ve zbytku světa neděly v kinech vyloženě zázračné nálety diváků. Analytici nicméně zatím zůstávají v klidu a domnívají se, že z The Way of Water bude trvalka.

Za prvé, existují příklady velkofilmů, které takhle skutečně fungovaly. Přímo Jamesi Cameronovi se stalo už dvakrát, že jeho extrémně drahý film (Titanic, Avatar) během prvního víkendu zůstal za očekáváním, jen aby se pak stal kolosálním hitem. A letošní Top Gun: Maverick utržil za první víkend „jen“ 127 milionů a následně se vyšplhal v USA až k částce 718 milionů, což je na daném trhu historicky pátý nejlepší výsledek. Šuškanda mezi diváky hraje důležitou roli a Avatar: The Way of Water má zatím divácká hodnocení skvělá.

Vypadá to, že předpovědi tržeb dostatečně nekalkulovaly se skutečností, že diváci chtějí film vidět v nejlepším možném formátu. Celkem 57% diváků film shlédlo ve 3D, dokonce 62% v jakémkoliv prémiovém formátu. Více než obvykle jsou diváci ochotní s návštěvou kina počkat, aby měli jistotu, že filmu uvidí v nejvyšší možné kvalitě.

Dalším klíčovým faktorem jsou vánoční svátky. Už zítra začnou ve Spojených státech zavírat školy a klidně se může hned ten den ukázat, že se na film stále chodí v podobné intenzitě, jako o víkendu. Předprodeje tomu nasvědčují. Pokladny hlásí, že 20% lístků prodaných v předprodeji bylo až pro následující dny. Běžně se u očekávaných velkofilmů v předprodejích prodá 95% lístků hned na první víkend a jen 5% předprodaných vstupenek má nějaké pozdější datum.

Pozitivní zprávou je pro druhého Avatara také nízký pokles tržeb mezi pátkem a nedělí. U starších prosincových hitů se propad pohyboval zhruba mezi 35 a 50 procenty, zatímco u Avatara 2 činil pouze 16%. I to signalizuje, že diváci o snímek budou jevit dlouhodobý zájem. Už příští víkend budeme moci s vysokou mírou pravděpodobnosti říci, zda se The Way of Water stane trvalkou nebo shoří jako papír. Pokud by platila ta příznivější varianta, tak prakticky do konce roku může snímek den co den přinášet z kin desítky milionů. Následně potom chybí nějaká zásadnější konkurence až do začátku února, kdy dorazí Ant-Man a Wasp: Quantumania. Během celého ledna tak snímek může dál střádat korunku ke korunce, podobně jako to dělal výše zmiňovaný Top Gun 2.

Mezinárodní tržby jsou také slabší, než se čekalo. Film utržil mimo USA 300 milionů dolarů, což znamená globální úhrn zhruba ve výši 434 milionů. To je třetí nejlepší výsledek od začátku pandemie a druhý nejlepší od začátku letošního roku (Doctor Strange 2 utržil za první víkend celosvětově 442 milionů). Za nižší než očekávané příjmy může do značné míry situace v Číně. Tam diváci za vstupenky utratili „jenom“ 57 milionů, předpovědi přitom za první víkend očekávaly až 100 milionů. Na vině je buď čínská covidová situace, anebo už prostě zájem o zahraniční filmy v říši středu nikdy nebude takový, jaký byl před pandemií. Platit může klidně obojí. I v Číně se blíží prázdniny, takže by se navzdory nižšímu startu mohly tržby jakš takš udržet. Jednička v zemi při nižším startu utržila nakonec 200 milionů, navíc v době, kdy bylo postaveno méně kin, takže by situace na trhu mohla být srovnatelná s covidovou současností. Ale to jsou všechno jen dohady, na čínském trhu prostě platí, že si musíme počkat, jak situace dopadne a jakákoliv predikce je extrémně obtížná.

Snímek byl nejúspěšnějším filmem skoro na všech trzích, kde měl premiéru, pouze tu a tam Avatara přeskočil nějaký lokální hit. V kinech IMAX film na 80 trzích utržil skoro 49 milionů dolarů, což je historicky druhý nejlepší IMAX start v historii. Na řadě trhů, včetně Česka, potom film zaznamenal dokonce nejlepší IMAX start vůbec. (Kdo jste minulý týden v Praze zkoušel koupit IMAX lístky na Way of Water, tak možná potvrdíte, že byly prakticky vyprodané na několik dní dopředu). I na mezinárodních trzích platí, že se blíží svátky a teprve se ukáže, zda film bude trvalkou anebo pohoří.

Druhé místo žebříčku patří Šílené noci (Violent Night), které na tuhle pozici stačilo jen 5,6 milionu. Akční komedie s nepříliš vysokými náklady už má na účtu 35 milionů z USA a 55 milionů celosvětově. Producenti si mohou mnout ruce. Až na třetí příčku se propadl Black Panther: Wakanda nechť žije (Black Panther: Wakanda Forever). Tentokrát zvládl utržit už jen 5,4 milionu. Některé žebříčky nicméně Šílenou noc a Wakandu uvádějí v opačném pořadí, protože rozdíl v tržbách je jen minimální a zatím jsou k dispozici pouze nedělní odhady. Teprve přesná pondělní čísla definitivně určí, kdo byl nakonec o chloupek lepší. Druhý Black Panther každopádně už dokázal v USA dosáhnout na částku 419 milionů. To znamená, že přeskočil Doctora Strange 2 a je v Americe druhým nejúspěšnějším filmem letošního roku. Globální tržba dosáhla prozatím částky 786 milionů. V letošním žebříčku Panther přeskočil The Batmana a dospěl tak na 5. příčku letošního pořadí. V soutěži jednotlivých marvelovek byli těsně překonáni Strážci Galaxie a znamená to vstup do marvelovské TOP 15.

Divnosvět (Strange World) dál paběrkuje. Dva miliony mu sice stačily na čtvrtou příčku víkendového žebříčku, ale to nemění nic na tom, že v celosvětovém součtu nákladný animák utržil zatím jen necelých 57 milionů. Mrazivé Menu (The Menu) uzavírá čelní pětku s tržbou necelých 2 milionů. Dosavadní celosvětový příjem se zastavil na 61 milionech.

Mimo top 5 už to bylo hodně slabé. Drahý válečný velkofilm Devotion dál vydělává drobné. Za víkend 800 tisíc, celkem ani ne 20 mega. Čili průšvih. Něco podobného může hlásit Steven Spielberg. Jeho Fabelmanovi (The Fabelmans) sice stále nebyli uvedení do nejširšího možného nasazení, i tak by ale filmu od jednoho z nejslavnějších režisérů všech dob slušelo, kdyby měl na účtu víc než jen 8,6 milionu. Tenhle víkend se podařilo utržit jen 750 tisíc a je patrné, že mimo největší filmové nadšence snímek nikoho nezajímá. Black Adam si při 9. týdnu promítání připsal dalších 500 tisíc, globálně má v kasičce 390 milionů a už se pomalu chystá na to, až bude spolu s plánovaným DC restartem vygumovaný z historie. Na deváté příčce ještě drží křesťanská agitka I Heard the Bells (300 tisíc za víkend, 5 milionů celkem) a desítku uzavírá Říše světla (Empire of Light), což je film, který by klidně šel přirovnat k Fabelmanovým. Také jej točil přední režisér (Sam Mendes), také je výraznou součástí vyprávění samotná láska k filmu a také to nevypadá, že by publikum nějak výrazně zajímalo, že film existuje. Ano, Říše zatím byla nasazena do omezeného počtu kin, i tak ale tržbu ve výši 235 tisíc dolarů nelze označit jinak než jako neúspěch.

Jak už bylo řečeno, příští víkend to bude v pokladnách hlavně o tom, zda se Avatar 2 změní v impozantní trvalku a nebo si natluče pusu. Tak se stavte, všechno si rozebereme.

Titulní foto: Avatar: The Way of Water

Zdroje: The Numbers, Box Office Mojo, Deadline I, II, Exhibitor Relations,

Galerie: 7

Box Office: Avatar 2 v pokladnách zůstal za očekáváním, ale stále se může stát mega hitem | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 v pokladnách zůstal za očekáváním, ale stále se může stát mega hitem | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 v pokladnách zůstal za očekáváním, ale stále se může stát mega hitem | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 v pokladnách zůstal za očekáváním, ale stále se může stát mega hitem | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 v pokladnách zůstal za očekáváním, ale stále se může stát mega hitem | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 v pokladnách zůstal za očekáváním, ale stále se může stát mega hitem | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 v pokladnách zůstal za očekáváním, ale stále se může stát mega hitem | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest