Black Widow kvůli pirátství utrpěla gigantickou finanční ztrátu

Black Widow kvůli pirátství utrpěla gigantickou finanční ztrátu | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit další 4 obrázky
Kolik nakonec Scarlett Johansson utržila Disneymu na prémiovém VOD a jak se film stahoval ilegálně.

Skončil rok 2021, rok experimentování s nasazením kino filmů zároveň do kin i na stream. Kvůli pandemii vládla mimořádná situace, jinak si ale většina filmových nadšenců asi dovedla spočítat, že v obýváku obří velkofilmy utrží o dost méně než v kinosálech.

Specializovaný hollywoodský magazín Deadline přinesl k tématu rozsáhlou analýzu plnou čísel, která to více méně potvrzuje. Hezky se dá celá mizérie nasazování filmů do obýváku ilustrovat na příkladu snímku Black Widow.

Ten byl nasazený souběžně do obýváků a do kin začátkem letních prázdnin a výsledek nebyl zrovna přesvědčivý. V kinech se podařilo za celou dobu promítání utržit pouze 379 milionů dolarů. A nabídnutí snímku na prémiové VOD situaci příliš nezlepšilo. Dle informací Deadline se domácím prodejem Black Widow podařilo utržit pouze dalších 84 milionů. Jistě to souvisí se skutečností, že snímek bylo tímto způsobem možné sledovat pouze ve Spojených státech, ale každopádně je to málo.

Nabídnutí filmu online navíc přineslo další zásadní problém. Pirátství. Okamžitě s premiérou filmu byly online k dispozici kopie filmu ve špičkové kvalitě, v několika různých jazykových variantách. Podle zdrojů ze studia Disney se jen do konce srpna snímek dočkal víc než 20 milionů nelegálních stažení. Kdyby všichni tito lidé za film zaplatili na službě Disney+, znamenalo by to příjem ve výši dalších 600 milionů dolarů.

To je samozřejmě extrémně teoretické číslo. Nikdy nelze předpokládat, že by si všichni piráti film koupili. A kdyby pirátská možnost nebyla, skutečně by všichni piráti zaplatili za film 30 dolarů online? Nekoupili by si raději za 10 (nebo méně) dolarů vstupenku do kina? A jak se vůbec dobral Disney počtu 20 milionů nelegálních stažení? Zdroje pirátského obsahu jsou přece extrémně fragmentované a rozvětvené.

I tak nám ale tohle vnitřní Disneyho pozorování dává jasný signál, že současný model v žádném případě nebude pokračovat. Extrémně nákladné velkofilmy Hollywood souběžně v kinech a v obýváku v nejbližších letech nabízet nebude, protože příjmy z Premium VOD se těm z kina ani vzdáleně neblíží a pirátství je aktuálně neřešitelný problém.

Foto: Marvel

Zdroj: Deadline

Galerie: 5

Black Widow kvůli pirátství utrpěla gigantickou finanční ztrátu | Fandíme filmu Black Widow kvůli pirátství utrpěla gigantickou finanční ztrátu | Fandíme filmu Black Widow kvůli pirátství utrpěla gigantickou finanční ztrátu | Fandíme filmu Black Widow kvůli pirátství utrpěla gigantickou finanční ztrátu | Fandíme filmu Black Widow kvůli pirátství utrpěla gigantickou finanční ztrátu | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest