Marvel v příštím roce konečně odhalí svou oficiální časovou osu

Marvel v příštím roce konečně odhalí svou oficiální časovou osu | Fandíme filmu
Marvel
Zobrazit další 2 obrázky
V posloupnosti některých marvelovských událostí je zmatek. Nová oficiální kniha má vše podrobně vyjasnit.

Marvel Cinematic Universe, alias filmový svět Marvelu je tu s námi od roku 2008 a vždycky se chlubil tím, že všechny snímky (a později také minisérie a speciály) patří do jednoho společného, provázaného světa – jsou součástí většího příběhu. Ty nejzapálenější fanoušky tak vždy zajímalo, jak lze jednotlivé události zařadit do vzájemné posloupnosti. Co se odehrálo dřív, co později, jak na sebe jednotlivé události navazují atd.

Současný stav je nepřehledný

Od samého začátku však byly v kontinuitě jisté nesrovnalosti. V úplných začátcích ještě nebylo úplně zřejmé, zda plány na provázané univerzum dopadnou podle představ a fanoušci si kupříkladu nebyli jistí, jak do širších souvislostí zapadá kupříkladu potitulková scéna z Neuvěřitelného Hulka. U některých scén chybí vodítka, z nichž by se dalo usuzovat, kdy přesně se odehrávají. Fanoušci tedy mohou pouze dedukovat.

Později se objevily jednoznačné chyby, jako když se ve filmu Spider-Man: Homecoming objeví v obraze nápis, že se děj odehrává v roce 2020, i když to naprosto zřetelně zcela protiřečí informacím, které jsme dostali v ostatních filmech. Situaci zkomplikovalo poskočení v čase v Avengers: Endgame a otevření mnohovesmíru v následujících filmech. Aby toho nebylo málo, tak velká část projektů ze čtvrté fáze (od Spider-Mana: Daleko od domova až po Black Panthera: Wakandu Forever) pro jistotu vůbec neuvádí téměř nic, co by příběhy mohlo pomoci blíže datovat.

Dál situaci komplikovaly společnosti Marvel a Disney, které tu a tam zveřejnily online nějakou zjednodušenou časovou osu, jen aby tím vyvolaly mezi fanoušky značnou frustraci, protože v dané ose byly uvedeny údaje, které neodpovídaly závěrům, k nimž fanoušci předtím došli důkladným pročesáváním jednotlivých filmů. A stejný binec občas dovedou udělat i filmaři, když se pokusí časovou osu vyjasnit v rozhovoru a ve skutečnosti nadělají víc škody než užitku.

Nová oficiální kniha má ve všem udělat jasno

V příštím roce by se snad konečně mohla situace vyjasnit, protože bude vydaná kniha Marvel Studios The Marvel Cinematic Universe An Official Timeline (zhruba: „Oficiální časová osa filmového světa Marvelu od společnosti Marvel Studios“). Nejde vyloučit, že i tahle knížka nakonec způsobí nějaké dosud netušené nejasnosti, nicméně vzniká přímo ve spolupráci s Marvelem a pracuje na ní dobrý tým.

Novinářka Rebecca Theodore-Vachon psala pro Entertainment Weekly či IndieWire. Autorka Amy Ratcliffe napsala několik knížek ze světa Star Wars či God of War, psala pro IGN a v současnosti je editorkou Nerdistu. A nejzajímavější osobností autorského triumvirátu je Anthony Breznican. Ten dlouhodobě psal pro Entertainment Weekly, v posledních letech pracuje pro Vanity Fair a léta přináší exkluzivní zprávy ze světa Star Wars, DC a Marvelu. Pravidelně vydává rozsáhlé reportáže o připravovaných projektech, hovoří s filmaři a producenty a celkem často odhaluje fanouškům čerstvé informace o chystaných novinkách. Je to fanda tělem i duší, kterého nimrání v detailech baví, takže máme jistotu, že autoři budou mít přinejmenším upřímnou snahu svou práci odvést co nejlépe.

Kniha vyjde v anglickém originálu příští rok v září. Bude mít 320 stran a popíše celou historii MCU od velkého třesku, přes Thanosovo lusknutí až po současnost. Publikace slibuje přinést „Definitivního průvodce po časových liniích, mytologii a postavách MCU, s posvěcením marvelovských tvůrců“. V knížce dostanou prostor různé časové linie, světy a postavy. Dozvíme se přesně, co, kdy kde a proč se stalo. Dílčí pasáže se mají detailně věnovat například evoluci Iron Manova brnění, hledání Kamenů nekonečna, štítu Captaina Ameriky či různým mimozemským invazím na Zemi. Vše mají doplnit infografiky a graficky zpracované osy.

Těžko říct, zda se u nás můžeme dočkat českého vydání, minimálně zajímavé informace z knihy ale budou dostupné online, tak se příští rok můžeme těšit.

Foto: Marvelovská série Loki

Zdroj: Nakladatelství Penguin

Galerie: 3

Marvel v příštím roce konečně odhalí svou oficiální časovou osu | Fandíme filmu Marvel v příštím roce konečně odhalí svou oficiální časovou osu | Fandíme filmu Marvel v příštím roce konečně odhalí svou oficiální časovou osu | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest