Avatar 2 už utržil miliardu, jen 5 filmů to dokázalo rychleji

Avatar 2 už utržil miliardu, jen 5 filmů to dokázalo rychleji | Fandíme filmu
Disney
Během svátečního období je o Avatara: The Way of Water enormní zájem. Budou padat rekordy.

Je to definitivní, z Avatara: The Way of Water je grandiózní hit. Jestli před premiérou nebylo zřejmé, zda o extrémně nákladné pokračování může být nezbytný zájem a zařadí se po bok těch nejúspěšnějších filmů historie, tak teď už je patrné, že se tak stane.

V úterý snímek utržil téměř 24 milionů v USA a skoro 51 milionů ve zbytku světa. To znamená globální jednodenní příjem ve výši 74 milionů a spolu s tím pokoření miliardové hranice. V USA už snímek úhrnně utržil 317 milionů, ve zbytku světa 712 milionů. Celkem to dělá 1,029 miliardy. The Way of Water pokořila miliardovou hranici za 14 dní od premiéry. Rychleji to dokázalo v historii jenom pět snímků. Avengers: Endgame (5 dní), Avengers: Infinity War (11 dní), Spider-Man: Bez domova (12 dní), Star Wars: Síla se probouzí (12 dní) a Jurský svět (13 dní). První Avatar na kulatou hranici potřeboval 19 dní. V letošním roce miliardovou laťku přeskočily už jen Top Gun: Maverick (za 31 dní) a Jurský svět: Nadvláda (za 114 dní).

Americká filmová média v souvislosti s aktuálním milníkem připomínají, že podle režiséra Jamese Camerona musí The Way of Water utržit alespoň 2 miliardy, aby se zaplatily náklady. Osobně se stále domnívám, že dochází k nějakému komunikačnímu šumu a film potřebuje zhruba „jen“ 1,3 miliardy, aby skončil v plusu. Pokud by ale opravdu potřeboval 2 miliardy, tak při porovnání s předchůdci má šanci. Dvoumiliardové mety docílila podstatná část všech ostatních filmů, které dokázaly utržit svou první miliardu nejpozději do dvou týdnů – Endgame, Infinity War a Síla se probouzí. Spider-Man: Bez domova byl hodně blízko, avšak nepromítal se v Číně, zatímco Avatar 2 tenhle trumf v kapse má. Jurský svět tak jediný snímek, který utržil první miliardu do dvou týdnů, a pak už nesvedl pokořit druhou miliardu. Na dvě miliardy pak dokázaly dosáhnout ještě další dva snímky, které generovaly zisky o něco pomaleji – první Avatar a Titanic, tedy znovu filmy, které točil James Cameron. Pro The Way of Water tedy dosažení dvou miliard aktuálně není vyloučené.

Pokud budete důvěřovat mému odhadu, že Avatarovi 2 stačí pro zaplacení nákladů utržit „jenom“ 1,3 miliardy, pak je prakticky vymalováno. Při udržení aktuální návštěvnosti by měl být modrý opus schopný tuhle hranici pokořit do neděle. The Way of Water se tím zároveň zařadí mezi dvacet předních filmů pokladní historie. Už teď je pokračování Avatara druhou nejúspěšnější premiérou uvedenou v roce 2022 a začne si brousit zuby na první příčku. Aktuálně je nejúspěšnějším kino filmem roku Top Gun: Maverick s tržbou 1,488 miliardy.

Když budeme počítat letošní tržby mimo Spojené státy, je zatím Avatar s částkou 712 milionů druhý. První příčku zatím drží Top Gun 2 se 770 miliony, ale bude pokořen zhruba pozítří. Na celosvětově největším trhu v USA zatím druhému Avatarovi s 317 miliony náleží průběžné osmé místo, do konce týdne by mohl vstoupit do top trojky. V severní Americe se nakonec stane přinejmenším druhou nejúspěšnější premiérou roku 2022 – zatím tenhle post drží Black Panther: Wakanda Forever se 428 miliony, nicméně nejpozději do týdne by The Way of Water měla tuhle cifru překonat. Spekulovat o tom, zda by mohl Avatar 2 v USA překonat i rekordní Top Gun 2 (718 milionů) je zatím předčasné, avšak stále platí, že film má v kinech pro sebe prakticky celý leden, takže zcela vyloučit to nejde.

Suma sumárum, vše v tuto chvíli nasvědčuje tomu, že pokud se vám Avatar: The Way of Water v kinech líbil, tak se nemusíte bát, že by příběh zůstal nedokončený a James Cameron natočí všech pět filmů, tak jak to má naplánované.

Foto: 20th Century Studios

Zdroje: Deadline I, II, The Numbers

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest