Box Office: Avatar 2 v pokladnách rychle roste v globální mega hit

Box Office: Avatar 2 v pokladnách rychle roste v globální mega hit | Fandíme filmu
Disney
Zobrazit dalších 6 obrázků
Netrvalo to dlouho a pokračování nejúspěšnějšího filmu všech dob nabralo trajektorii k vlastním rekordům.

Na největším trhu ve Spojených státech ovlivňuje návštěvnost kin velká sněhová bouře. Někde jsou kina zcela zavřená, jinde vykazují alespoň pokles zájmu. Avatar: The Way of Water si i tak vede v pokladnách velice slušně. Při svém premiérovém víkendu utržil 134 milionů dolarů. Při druhém víkendu to podle konzervativních odhadů bude 56 milionů. To na první pohled znamená pokles skoro 58 procent (tedy podobně strmý pád, jaký zažívá většina ostatních hollywoodských megafilmů posledních let) a teoreticky ne zrovna pozitivní vyhlídky pro celkový výsledek filmu. Rozdíl je však v tom, že druhý Avatar se nepromítá za běžných podmínek, ale ve svátečním období.

Každý den od premiéry The Way of Water utržila alespoň 14 milionů a podle momentálních odhadů bude mít film na konci vánočního pondělí na účtu v USA celkem 280-293 milionů korun (analytické předpovědi se zatím dost liší). To znamená, že už po necelých dvou týdnech promítání se druhý Avatar vyšplhal na 8. příčku letošního amerického žebříčku a před koncem roku bude ještě výrazně stoupat.

Mezinárodně jsou výsledky ještě o poznání veselejší. I když v řadě zemí kina na Štědrý den, popřípadě 25. prosince zavírají, i tak se při druhém víkendu podařilo na 52 mezinárodních trzích utržit téměř 169 milionů. Mezinárodní úhrn se prozatím pohybuje kolem částky 602 milionů a globální součet USA a zbytku světa dělá včetně pondělních odhadů cca 880-890 milionů.

Tím pádem je Avatar 2 už v tuto chvíli celosvětově pátým nejúspěšnějším filmem roku. Od svého premiérového víkendu přeskočil třeba Thora: Lásku jako hrom, The Batmana nebo Black Panthera: Wakandu Forever. Během několika dalších dní film pokoří také Mimoně 2 a Doctora Strange 2, čímž se chopí třetí příčky letošního globálního žebříčku. Do konce roku pokoří The Way of Water Jurský svět nadvládu a stane se druhým nejúspěšnějším filmem letoška.

Odhaduji, že aby se film zaplatil, potřebuje utržit alespoň 1,3 miliardy. To by pro druhého Avatara neměl být problém. Zda bude nejen úspěšný, ale také se zapíše na vysoké příčky historických tabulek, to ukáže leden, kdy buď dál budou diváci na Avatara chodit ve vyšších než obvyklých počtech, anebo zájem definitivně začne opadat.

Druhé místo svátečního žebříčku patří Kocourovi v botách: Poslednímu přání. Ten za víkend v USA utržil 11 milionů, do konce pondělních svátků to bude v úhrnu více než 24 milionů. Globálně potom 57 milionů. To není žádný zázrak, ale dle dostupných informací se rozpočet pohyboval někde mezi 80 a 90 miliony. Pokud snímek bude alespoň trochu trvalkou, tak by ještě v kinech měl vynaložené náklady splatit.

To na dvou dalších příčkách žebříčku najdeme vyložené průšvihy. Aneb „dospělácké“ filmy diváky do kin v tuhle chvíli nalákat nesvedou. Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody za víkend hlásí zhruba 5 milionů. Což je dokonce ještě o pár desítek procent méně, než studio dopředu předpokládalo. Do konce svátečního pondělí by měl mít snímek v kapse asi 7-5 až 9 milionů z USA a dalších asi 2,5 milionu má dosud z mezinárodních trhů. Natáčení filmu stálo 45 milionů, což není přemrštěná částka, ale při takhle nízkém zájmu by i těch 45 mega mohlo být z pohledu investorů příliš.

Podobně musí studio Paramount rozvažovat nad snímkem Babylon. Novinka talentovaného Damiena Chazella měla rozporuplné recenze a ačkoliv v hlavních rolích vystupují Brad Pitt a Margot Robbie, diváky se na snímek o divokých počátcích Hollywoodu přilákat prostě nepovedlo. Za víkend bylo utrženo jen asi 3,5 milionu, za celé sváteční období 5,3 milionu. Na rozpočet padlo závratných 80 milionů, takže má studio na triku kolosální průšvih.

Top pětku víkendu uzavírá Black Panther: Wakanda nechť žije. Minulý týden to byla druhá příčka, teď marvelovku přeci jen dokázaly vytlačit aktuální novinky. Za víkend diváci v pokladnách zaplatili za lístky asi 3 miliony, do konce pondělních svátků to bude zhruba 5 milionů. Úhrn z USA aktuálně činí 427 milionů, globální částka je 801 milionů. To není vůbec špatný výsledek a snímku to prozatím stačí na pozici 6. nejúspěšnějšího filmu roku. V tomhle konkrétním případě však filmu ublížilo, že o něj byl podstatně vyšší zájem v USA než ve zbytku světa, což u trikových velkofilmů rozhodně není obvyklé. Kdyby byl zájem ze světa poměrově vyšší, jako to bývá u komiksovek běžné, pak by to druhý Panther dokázal dotáhnout na miliardu. Za stávající situace už úhrnné příjmy porostou maximálně o desítky milionů.

Mimo Top 5 už se hrálo jen o drobné. Šílená noc při čtvrtém týdnu promítání dosáhla 6. příčky a odhady víkendových tržeb se pohybují někde v rozpětí 23 milionů. Na konci svátků může mít film v kasičce až 63 milionů, což je při nízkých nákladech více než solidní. Velryba s Brendanem Fraserem se rozšiřuje do většího množství kinosálů. Za prodloužený víkend z toho může být až 1,3 milionu a celkem 2,8 milionu. Na zajímavější tržby ještě bude třeba počet kinosálů o něco navýšit. Mrazivé Menu připisuje na účet za čtyřdenní promítání další zhruba milion. Celkem se může chlubit už 66, což je celkem adekvátní výkon vzhledem k rozumným nákladům (30 milionů). Devátá pozice náleží Spielbergovým Fabelmanovým – asi 900 tisíc za čtyři dny, 10 melounů za celou dobu promítání. Stále tak platí, že při vysokých pořizovacích nákladech je snímek těžce neúspěšný. A desítku uzavírá Disneyho Divnosvět, u něhož platí něco podobného. Za svůj pátý víkend si zvládl připsat 400 tisíc, za celé svátky je to necelých 700 tisíc. V úhrnu to dělá necelých 63 mega a studio už dávno nad neúspěšným animákem zlomilo hůl, když jej nabídlo na Disney+.

Za týden může do žebříčku nějak zásadně promluvit jedině Tom Hanks s hořkosladkou komedií Muž jménem Otto. Jinak bude sledování tržeb opět výhradně o tom, jak moc si přilepší Avatar 2 a jestli Kocour v botách 2 zaujme roli stálice nebo lehčího zklamání.

Titulní foto: Avatar 2

Zdroje: The Numbers, Deadline I, II, Box Office Mojo

Galerie: 7

Box Office: Avatar 2 v pokladnách rychle roste v globální mega hit | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 v pokladnách rychle roste v globální mega hit | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 v pokladnách rychle roste v globální mega hit | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 v pokladnách rychle roste v globální mega hit | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 v pokladnách rychle roste v globální mega hit | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 v pokladnách rychle roste v globální mega hit | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 v pokladnách rychle roste v globální mega hit | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest