Matt Damon odmítl roli v Avatarovi a přišel o čtvrtmiliardovou výplatu

Matt Damon odmítl roli v Avatarovi a přišel o čtvrtmiliardovou výplatu | Fandíme filmu
Zobrazit další 1 obrázek
Je tu pohled do zákulisí natáčení Avatara 2.

Když je řeč o hollywoodské herecké smetánce a největších velkofilmech, obvykle vzduchem létají částky v desítkách milionů dolarů. Výjimkou nejsou třeba dvacetimilionové výplaty. To jsou ale pořád ještě drobné, pokud k výplatě na ruku připočítáme i podíly ze zisků, které si některé z hvězd dovedou vyjednat, pokud mají v Hollywoodu opravdu dobrou pozici. Keanu Reeves si za obě pokračování Matrixu přišel na souhrnnou výplatu 156 milionů. Na 100 milionů se (podle Wikipedie) vyšplhali po započtení podílů Will Smith (Muži v černém 3) a Tom Cruise. Ten dokonce hned dvakrát. Za Mission: Impossible 2 a Válku světů. Robert Downey Jr. díky procentům od Marvelu šplhal hned třikrát na 75 milionů dolarů. To všechno je ale jen takové plivnutí oproti částce, kterou dobrovolně odmítl Matt Damon.

Ten v nedávném rozhovoru prozradil, že za ním před lety přišel James Cameron a nabídl mu hlavní roli Jakea Sullyho v Avatarovi. Na rovinu mu řekl, že známého herce vlastně nepotřebuje, že se bez něj film obejde. Ale chtěl Damona obsadit a byl ochotný mu nabídnout 10% ze zisku. Těžko říct, jaká by byla pevná část výplaty, zda by se peníze počítaly z hrubého příjmu nebo čistého zisku, ale není vůbec nemyslitelné, že se bavíme o částce někde na úrovni čtvrt miliardy dolarů!

Damon je tak či tak milionář, takže nouzí rozhodně netrpí, ale čtvrt miliardy? To musí zamrzet, i když Matt před natáčením samozřejmě nemohl vědět, že film bude nakonec takhle úspěšný. A Damon připouští, že občas si na uniklou příležitost vzpomene, i když ze všeho nejvíc jej mrzí, že přišel o možnost točit s Jamesem Cameronem, který točí poměrně málo filmů a příležitost už se tak nemusí nikdy opakovat.

A proč vlastně herec nabídku odmítl? Avatar kolidoval s natáčením Bourneova Ultimáta a Matt prostě nechtěl nechat přítele Paula Greengrasse a zbytek bourneovského týmu na holičkách. Předpokládá se, že za Ultimátum Damon dostal zhruba 25 milionů dolarů a díky úspěchu vznikl ještě snímek Jason Bourne, kde byla výplata obdobná, takže se rozhodně nedá říct, že by byl Matt nějak ožebračený ;-)

Když slyšíte podobné částky, zůstává vám rozum stát? Nebo myslíte, že jsou sumy vzhledem k exponovanému života celebrit a jejich komerčním potenciálu adekvátní?

Na závěr si můžete přehrát Cameronovu upoutávku na uvedení Avatara na službě Disney+, kde v pozadí lze zahlédnout kulisy Avatara 2. A do zákulisí natáčení pokračování vás zavede také fotografie, kterou můžete vidět dole v galerii.

Zdroje: Wiki, GQ

Galerie: 2

Matt Damon odmítl roli v Avatarovi a přišel o čtvrtmiliardovou výplatu | Fandíme filmu Matt Damon odmítl roli v Avatarovi a přišel o čtvrtmiliardovou výplatu | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest