Samuel L. Jackson dostane čestného Oscara

Samuel L. Jackson dostane čestného Oscara | Fandíme filmu
Miramax Films
Kromě Jacksona byla oznámena jména tří dalších oceněných pro příští ročník.

Krom soutěžních kategorií se Oscaři každoročně rozdávají také v kategoriích čestných. Loni to bylo kvůli pandemii s čestnými Oscary trochu jinak (rozdávaly se za přínos filmovému průmyslu v těžkém roce), ale tradičně se udělují zasloužilým osobnostem. O rok předtím si čestné sošky odnesli například David Lynch nebo Geena Davis.

Příští Oscary jsou ještě hodně daleko. Pokud se nestane nic nečekaného, 94. udílení cen proběhne 27. března 2022. Čestné ceny se rozdávají během tzv. Governor Awards a tento slavnostní večer příští ročník bude pořádat 15. ledna 2022. Už teď víme, kdo ten den bude oceněný.

Největším jménem je bezesporu Samuel L. Jackson, kterého asi není třeba příliš představovat. Dvaasedmdesátiletý herec už dostal klasického Oscara za Pulp Fiction a je také držitelem čtyř Zlatých glóbů. Jednu z prvních rolí měl ve Formanově Ragtime v roce 1981, pořádně se jeho kariéra nastartovala teprve v 90. letech. Zlomový byl konkrétně 1993, kdy přišla vedlejší role technika v Jurském parku, kde si Jackson krade své scény pro sebe, a hlavní role akční buddy komedii Nabitá zbraň. A pak už to jelo. Po Pulp Fiction se stal Jackson jedním z dvorních herců Quentina Tarantina. Mimo to se může pochlubit snímky jako Smrtonosná zbraň 3, Čas zabíjet, Vyjednavač, Star Wars, Vyvolený nebo třeba marvelovkami, kde hraje dlouhodobě Nicka Furyho.

Danny Glover, to je také hodně slušný kalibr. Začínal zhruba ve stejné době jako Jackson. V roce 1985 na sebe skvěle upozornil v Silveradu a Purpurové barvě. V roce 1987 pak přišla ikonické role v akční buddy komedii Smrtonosná zbraň, kde se z Glovera stala legenda. Krom pokračování Smrtonosné zbraně se může Danny pochlubit snímky jako Predátor 2, Taková zvláštní rodinka, Saw Dreamgirls nebo naposledy třeba Jumanji: Další level.

Norská herečka Liv Ullmann je proslulá především pro své spolupráce s Ingmarem Bergmanem. S tím natočila plných devět snímků: Personu, Hanbu, Hodinu vlků, Náruživost Scény z manželského života, Šepoty a výkřiky, Podzimní sonátu, Tváří v tvář a Hadí vejce. Za Tváří v tvář byla oceněna Oscarem, stejně jako za snímek Vystěhovalci. Poslední oceněnou je scenáristka a herečka Elaine May. Ta byla dvakrát nominována na scenáristického Oscara – za Nebe může počkat a Barvy noci. Jejími nejznámějšími filmy jsou komedie Tootsie, kde se Dustin Hoffman převléká za ženu, a notorický propadák Ishtar.

Zdroj: Academy of Motion Picture Arts and Sciences

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest