Zemřela režisérka Marie Poledňáková (1941-2022)

Zemřela režisérka Marie Poledňáková (1941-2022) | Fandíme filmu
SimcaCZE, CC BY-SA 3.0
Autorka filmů Jak dostat tatínka do polepšovny či S tebou mě baví svět už není mezi námi.

Ve věku 81 let dnes zemřela česká filmová režisérka a scenáristka Marie Poledňáková. Zemřela v poklidu, obklopena rodinou. Ta o odchodu Marie veřejnost informovala prostřednictvím filmového producenta Jana Bradáče.

Narodila se roku 1941 ve Strakonicích, do rodiny univerzitního profesora. Velká část její rodiny emigrovala, proto jí na první pokus nebylo umožněno studovat vysokou školu a nějakou dobu pracovala v továrně. V roce 1961 jí Jaroslav Dietl nabídl místo asistentky režie v Československé televizi, kde strávila dalších deset let a souběžně se jí povedlo nastoupit na AMU a vystudovat obor dramaturgie.

V 70. sama napsala a zrežírovala několik televizních filmů, kdy tím úplně prvním byl v roce 1971 snímek Včera a dnes. Zlom v kariéře pro Marii představoval snímek Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977), úspěšná rodinná komedie volně inspirovaná jejím vlastním životem, pojednávala o osamělé matce, která svého osmiletého syna poprvé seznamuje s jeho otcem.

Na divácky úspěšný snímek navázalo pokračování Jak dostat tatínka do polepšovny (1978). Hitem se stala také další rodinná komedie, S tebou mě baví svět z roku 1982. Do převratu Poledňáková natočila ještě filmy Kotva u přívozu (1980), Zkrocení zlého muže (1986) a Dva lidi v ZOO (1989), jde však o podstatně hůře hodnocené, méně populární a vlastně pozapomenuté snímky.

V první polovině 90. let stála u zakládání Premiéry (později Prima), jež byla první soukromou televizní stanicí v Československu. Dlouhou tvůrčí pauzu přerušila v roce 2006, kdy navázala na své dva slavné filmy novinkou Jak se krotí krokodýli. V letech 2009 a 2012 pak přidala romantické komedie Líbáš jako bůh a Líbáš jako ďábel, které kritika rozcupovala, ale v obou případech šlo o obrovské divácké hity a jedny z vůbec nejnavštěvovanějších českých filmů z období samostatné České republiky.

Upřímnou soustrast pozůstalým a čest její památce.

Foto: SimcaCZE, licence CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Zdroje: CSFD, Wiki, ČTK

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest