Zemřel Dušan Klein, režisér Básníků

Zemřel Dušan Klein, režisér Básníků | Fandíme filmu
Česká televize
Autor Štěpána a Kendyho, s nimiž se ztotožňovala celá generace dospívajících, už není mezi námi.

V neděli zemřel ve věku 82 let filmový scenárista a režisér Dušan Klein. ČTK o tom informoval jeho syn David. Režisér zemřel v nemocnici, kam byl převezený po přelomu roku. Podle vyjádření producenta Miloslava Šmídmajera pro deník Blesk se potýkal se zdravotními obtížemi už několik let.

Narodil se v roce 1939 ve slovenském Michalovci. Spolu s matkou a sourozenci byl za druhé světové války vězněný v Terezíně. Po válce žil v Ostravě a Praze, v roce 1958 byl přijat na FAMU, kde vystudoval obor režie. Už během studií působil jako asistent režie na Barrandově a natočil několik krátkých filmů. Jeho celovečerním debutem se v roce 1964 stala Místenka bez návratu.

Zvlášť po celá 70. léta byl Klein aktivním tvůrcem, s více než desítkou filmů na kontě. Širší veřejnosti je však nejznámější pro svoji tvorbu z let 80., kdy začal točil slavnou básnickou sérii. V roce 1982 přišel první díl série o láskách (tehdy ještě gymnazistů) Štepána a Kendyho s názvem Jak svět přichází o básníky. Už v roce 1984 následovala „dvojka“ Jak básníci přicházejí o iluze a v roce 1987 sérii doplnil snímek Jak básníkům chutná život. Ještě před revolucí Klein stihl hořkosladký příběh z protialkoholní léčebny Dobří holubi se vracejí.

Po revoluci už Klein na své největší úspěchy nikdy nenavázal. V televizi se celkem uchytily jeho detektivní seriály (Hříchy pro pátera Knoxe, Hříchy pro diváka detektivek a další), ale na poli filmů už se svým vrcholům nikdy nepřiblížil. Další pokračování básnické série už měla hodnocení jen horší. Hrabalova adaptace Andělské oči také nebyla přijata zrovna s nadšením, podobně jako jeden z posledních větších Kleinových projektů Svatba na bitevním poli (2008). Jinak Dušen Klein ve svojí porevoluční fázi kariéry točil vesměs televizní pozapomenuté snímky. Ale básnický vrchol už mu nikdo nevezme!

Budiž mu země lehká a upřímnou soustrast pozůstalým.

Foto: Česká televize

Zdroje: ČTK, Wiki, CSFD, Blesk

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest