Box Office: Black Adam je komerčně nejúspěšnější premiéra The Rockovy kariéry

Box Office: Black Adam je komerčně nejúspěšnější premiéra The Rockovy kariéry | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 6 obrázků
Velkofilmy se po dlouhém půstu vracejí do kin a diváci o to stojí. Bude to ale drahé produkci stačit?

Po dlouhých týdnech marnosti to v pokladnách kin zase žije. Vůbec poprvé od července úhrnná víkendová tržba na klíčovém trhu ve Spojených státech přesáhla 100 milionů dolarů a podruhé v řadě utržil nejúspěšnější film víkendu několik desítek milionů dolarů. Minulý víkend bodoval Hallowen končí, tentokrát otěže přebírá komiksovka Black Adam. Komiksová novinka ze stáje DC komiksu s Dwaynem Johnsonem v hlavní roli utržila ve Spojených státech za víkend 67 milionů a celosvětově 140 milionů. Je to úspěch nebo neúspěch?

Dlouhodobé předpovědi očekávaly, že Black Adam při startu přesáhne 70 milionů. Pak se odhady propadaly až někam k 50 milionům. Recenze byly slabé. Co nakonec vytáhlo snímek až k 67 mega? Ačkoliv kritici pásově vyrobenou snůšku klišé vesměs odepsali, běžným divákům vyhovuje, že je po delší době v kinech velkolepá popcornová horská dráha a jsou spokojení. Divácká hodnocení jsou veskrze pozitivní. Start filmu navíc podporovala skutečně masivní propagační kampaň.

67 milionů je nejlepší start filmu s Dwaynem Johnsonem v hlavní roli. Na druhém místě je Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw (60 milionů). Lépe si vedly pouze snímky, kde byl The Rock součástí širšího ansámblu či zajeté série. V rámci DC je na tom Black Adam také docela slušně. Je jasné, že si lépe vedly různé filmy s Batmanem a dalšími superhvězdami. Pokud jde o méně známé hrdiny, tak si lépe vedl prakticky jen Sebevražedný oddíl (133 milionů). Aquaman při premiéře utržil prakticky totožnou částku, Shazam! startoval za 53 milionů, Green Lantern taktéž.

Start tedy asi lépe dopadnout nemohl. Podařilo se překonat The Rockův dosavadní sólový potenciál, překonat potenciál málo známých DC postav a postavit se mizerným recenzím. Otázkou teď bude, jak si film povede ve druhém týdnu. To nám ukáže, zda se stane trvalkou a následně hitem, anebo propadákem. Zmiňovaný Aquaman i při pozvolném startu nakonec celosvětově utržil přes miliardu, Hobbs a Shaw 760 milionů. Green Lantern naopak pohořel s mizernými 219 miliony. Proti Black Adamovi stojí skutečnost, že zřejmě nebude uvedený v Číně, do karet mu bude hrát naopak to, že do 11. listopadu (kdy bude uvedený Black Panther 2) má kina prakticky pro sebe, žádný další velkofilm se k premiéře nechystá.

Snímek dle dostupných informací stál 195-250 milionů dolarů. Pokud by platila dolní hranice a marketing k tomu stál jen 100 milionů (spíš to ale bylo víc), film by potřeboval utržit v pokladnách celosvětově alespoň půl miliardy, aby se nedalo hovořit o propadáku. Jestli se náklady blížily čtvrtmiliardě a cena marketingu byla vyšší, pak by mohl být Black Adam profitabilní až po překročení tržeb ve výši 800 milionů. Takže buď hop nebo trop. U Warneru buď mají zaděláno na další průšvih a další hledání nového směru pro celé komiksové oddělení, anebo skutečně započne nová éra DC, jak ve všech propagačních materiálech hřímá The Rock. Záležet bude jen na divácích.

Jdeme dál. Druhé místo žebříčku patří Vstupence do ráje. Romantická komedie s Julií Roberts a Georgem Clooneym konečně dorazila po kralování ve světě také do Států, kde za první víkend utržila solidních 16 milionů. Celosvětový úhrn už se blíží stovce (98,7 milionu dolarů). Jestli si ve studiu Universal mohou tleskat s romantikou, u hororových diváků to celkem prokaučovali. Jejich Hallloween končí minulý víkend žebříčku kraloval, teď se propadl až na 4. pozici. Tržby klesly o brutálních 80%, diváci v pokladnách utratili jen 8 milionů. V USA to dohromady dělá 54 milionů a celosvětově 82 milionů. V zásadě jsou dvě možnosti. Buď diváci využívají toho, že už je film na domácím videu a pouští si Halloween raději v obýváku, anebo se v tomhle případě shodují s kritiky na tom, že film za moc nestojí.

Hororoví fanoušci každopádně i nadále raději chodí na Úsměv. Ten možná utržil „jenom“ 8,3 milionu, což není o moc víc než má Halloween, jenže Úsměv je původní film, nikoliv pokračování legendární série. A promítá se už čtvrtým týdnem. Takže Michaelu Myersovi nezbývá než smeknout. Smile v USA má už 84 milionů, celosvětově 166. Při údajném sedmnáctimilionovém rozpočtu to je pro studio Paramount naprosto úžasný byznys.

Elitní pětku uzavírá rodinná podívaná Šoumen krokodýl se čtyřmi miliony. V úhrnu 37 mega, tedy nic, co by na konci roku ohromilo žebříčky. Pomalu padá také Válečnice. Ta přidala necelé dva miliony. V USA nastřádala slušných 63 mega, ale v zahraničí to stále dělá jen dvacet a zaplatit padesátimilionový rozpočet tak bude oříšek. Naopak naprostým fenoménem se pomalu ale jistě stává Terrifier 2. Horor s nechutnou pověstí stál pouze pár set tisíc dolarů a díky šeptandě si týden po týdnu vede v pokladnách pořád líp. Oproti minulému týdnu si polepšil o více než 80% (tedy opak Halloweenu), utržil skoro 1,9 milionu a v úhrnu už má na účtu 5,3 mega. Brutální fantazie autorů už si zřejmě mne ruce nad tím, jak příště bude možné na krvavé efekty utratit ještě víc peněz.

Osmá příčka náleží thrilleru To nic, drahá, který po slušném startu postupně vyšuměl. Tenhle týden 880 tisíc, v součtu však hezkých 83 milionů. Amsterdam naopak pokračuje v navyšování průšvihu, jaký si navařil (detaily jsme rozebírali minule). Tentokrát to dělá zoufalých 800 tisíc v součtu necelých 22 milionů, což zřejmě nezaplatí ani účty za platy herců, natož za cokoliv dalšího. Desítku pak uzavírá nezávislák Trojúhelník smutku. Ten postupně nasazuje větší a větší počet artových kin. Tenhle týden tak malý festivalový hit utržil 600 tisíc dolarů a v úhrnu už se může pochlubit téměř 5 miliony.

Svou dominantní pouť kinosály zřejmě definitivně uzavřel Top Gun: Maverick. Ten vypadl z elitní TOP 10, na patnáctém místě žebříčku utržil pouze čtvrt milionu a prudce mu padá počet kinosálů. Tohle zřejmě bude pro snímek jeden z posledních zápisů do statistik. Promítá se v kinech už celkem 22 týdnů a dohromady po celém světě utržil 1,484 miliardy dolarů. Do konce roku přijdou už jen dva filmy, které by mohly hypoteticky konkurovat – Black Panther 2 a Avatar 2.

Titulní foto: Black Panther

Zdroje: The Numbers, Box Office Mojo, ERC Box Office, Deadline I, II

Galerie: 7

Box Office: Black Adam je komerčně nejúspěšnější premiéra The Rockovy kariéry | Fandíme filmu Box Office: Black Adam je komerčně nejúspěšnější premiéra The Rockovy kariéry | Fandíme filmu Box Office: Black Adam je komerčně nejúspěšnější premiéra The Rockovy kariéry | Fandíme filmu Box Office: Black Adam je komerčně nejúspěšnější premiéra The Rockovy kariéry | Fandíme filmu Box Office: Black Adam je komerčně nejúspěšnější premiéra The Rockovy kariéry | Fandíme filmu Box Office: Black Adam je komerčně nejúspěšnější premiéra The Rockovy kariéry | Fandíme filmu Box Office: Black Adam je komerčně nejúspěšnější premiéra The Rockovy kariéry | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest