Tisíc a jedna noc dostanou nové fantasy a sci-fi zpracování

Tisíc a jedna noc dostanou nové fantasy a sci-fi zpracování | Fandíme filmu
Disney
Tradiční pohádková sbírka poslouží jako podklad pro dobrodružný velkofilm.

Disney chystá novou výpravnou novinku. Film se jmenuje zkrátka 1001 Nights (1001 nocí) a jak název napovídá, inspiruje se klasickou pohádkovou sbírkou Tisíc a jedna noc. Hraný film má žánrově čerpat z fantasy, ale také ze sci-fi, takže kdo ví, jak vlastně bude blízkovýchodní folklor na plátně pojatý.

Snímek píše a produkuje Arash Amel, který má perské kořeny, tak snad bude k látce přistupovat s nějakým základním respektem. Chystaný film má být zcela novým titulem, není nijak spojený kupříkladu s Disneyho Aladinem, který prapůvodně také z Tisíce a jedné noci vychází. Amel má za sebou jako scenárista řadu spíše průměrných filmů. Napsal snímky jako Agent na útěku, Grace, kněžna monacká, Soukromá válka nebo Vzestup.

Tisíc a jedna noc je sbírka pohádek, bajek a dalších lidových příběhů, které se po několik století sbíraly v oblasti širšího blízkovýchodního regionu. Nejstarší část sbírky, ze které pochází i rámující příběh o Šahrazád, která se vyprávěním příběhům vyhnula smrti, pochází z oblasti dnešní Indie. Následně vyprávění převzali a dále doplňovali Peršané, potom Arabové a postupně byla sbírka doplněna o staré mezopotámské příběhy, o náměty z Řecka, Byzance nebo z židovské tradice.

Jednotlivé příběhy už se dočkaly řady nejrůznějších zpracování, přičemž mezi nejznámější postavy patří Ali Baba, Sindibád nebo již zmiňovaný Aladin. Uvidíme, co Disney z rozmanité sbírky Tisíc a jedna noc nakonec vlastně vyždímá.

Titulní foto je ilustrační, Disneyho Aladin

Zdroj: Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest