Avatar 2: Zájem o první trailer je velký. Bude z filmu hit?

Avatar 2: Zájem o první trailer je velký. Bude z filmu hit? | Fandíme filmu
Disney
Od prvního Avatara uplynulo 13 let. Je na pokračování ještě někdo zvědavý?

Když byl na přelomu let 2009 a 2010 do kin uvedený Avatar, zbořil tehdy všechny rekordy a stal se filmem s historicky nejvyššími tržbami. Dodatečně se vedla debata o tom, zda tehdy nešlo jen o důsledek čerstvého masivního nástupu 3D promítání do kin. Všichni diváci na něj byli zvědaví a Avatar byl pro formát vlajkovou lodí. Měla ale akční sci-fi režiséra Jamese Camerona nějaký skutečný dopad na kulturu jako takovou?

Samotné 3D opět celkem vyšumělo, ačkoliv jiné technologie, které byly při natáčení snímku použity (způsob vytváření umělých charakterů a natáčení ve virtuálním prostředí), se staly u nákladných velkofilmů standardem. Nějaký kulturní přesah filmu příliš zaznamenat nešlo. Hlášky z Avatara nezlidověly, snímek nenásledovala řada napodobitelů, lidé nijak výrazně nechodí na maškarní večírky v modrém a ani se nějak zásadně nerozrůstá fiktivní svět mimozemské Pandory.

Filmoví komentátoři se tak škrábali na hlavě a pokládali si otázku, zda se James Cameron nezbláznil, když oznámil rovnou čtyři chystaná pokračování. Bude to ještě vůbec někoho zajímat, když dvojka dorazí až třináct let po původním filmu? Objevovaly se určité indikátory toho, že by mohlo. Loni byl kupříkladu snímek znovu uvedený v Číně, aby se po pandemické uzavírce trochu provětrala kina, a tržby se vyšplhaly na skoro 60 milionů dolarů. U dvanáct let starého, nečínského filmu. Z vlastní zkušenosti na FandimeFilmu.cz můžu potvrdit, že zprávy o Avatarovi patří obvykle k těm nejčtenějším. Nerozvíří takovou diskusi, jako například příspěvky o komiksových filmech, ale čistě čtenářská zvědavost je srovnatelná.

A teď máme další signál toho, že by se diváci do kina na pokračování vypravit mohli. Hollywood má ve zvyku u očekávaných filmů měřit počet přehrání traileru za prvních 24 hodin. U Avatara: The Way of Water těch přehrání bylo 148 milionů. Pravda, to snímek nedostává ani do první desítky, zároveň je ale fakt, že se trailer už skoro týden promítal v kinech před Doctorem Strangem 2, jedním z nejnavštěvovanějších filmů několika posledních let. Spousta diváků tak upoutávku viděla už v kině. Další viděli na internetu bootlegovou verzi.

Počet přehrání je už tak srovnatelný například s hitovým Rychle a zběsile 8 nebo i výrazně vyšší než u jiných očekávaných blockbusterů, jako byly Black Widow, Úžasňákovi 2, Vzestup Skywalkera nebo Kráska a zvíře.

Na to, abychom mohli s jistotou říct, že Avatar 2 bude mega hit, je ještě brzy, ale podle dosavadních dat to minimálně vypadá, že by nemuselo jít o průšvih.

Rodina Jakea Neytiri si dlouho žila idylickým životem, dokud se na Pandoru ze Země nevrátila těžební společnost RDA. To rodinu donutí přesídlit na mořské útesy za klanem Metkayina, kde doufají, že naleznou bezpečné útočiště. Zároveň už ale nejsou v prostředí, které by dobře znali (v pralese). Čeká na ně značný šok a to jak kulturně, tak z praktického hlediska přizpůsobení se úplně novým životním podmínkám.

V hlavních rolích se představí Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, CCH Pounder, Matt Gerald, Joel David Moore, Oona Chaplin, Cliff Curtis, Jamie Flatters, Britain Dalton, Trinity Bliss, Bailey Bass, Filip Geljo, Duane Evans, Jacks Champion a Kate Winslet. Režíruje James Cameron. Datum české premiéry je stanoveno na 15. prosince 2022.

Foto: 20th Century Studios / Disney

Zdroj: The Hollywood Reporter

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest