Zemřel Burt Reynolds (1936-2018)

Zemřel Burt Reynolds (1936-2018) | Fandíme filmu
Herec z Hříšných nocí, Vysvobození, Nejtěžšího yardu či začít znovu už není mezi námi.

Ve věku 82 let zemřel americký herec Burt Reynolds. Zemřel v nemocnici na zástavu srdce, v Jupiteru, ve státě Florida. Zdravotními potížemi trpěl už několik posledních let. Narodil se 11. února 1936 v Lansingu, ve státě Michigan. Matka byla v domácnosti, jeho otec v armádě a u policie. Mladý Burt se dostal díky fotbalovému stipendiu na vysokou školu, kvůli sérii zranění se s fotbalem rozloučil. Studia dokončil a přitom jeho učitel angličtiny objevil jeho herecký talent a obsadil jej do školní hry.

Kariéru začínal jako divadelní herec, zpočátku však neměl odvahu odstěhovat se do Los Angeles a nějakou dobu se živil jako umývač nádobí, vyhazovač a podobně. V 50. letech začal hrát v televizi, následně také ve filmu. Skutečnou hvězdou (a jeden čas jedním z vůbec nejpopulárnějších osobností Hollywoodu) se stal až v 70. letech. Tehdy přišly role ve filmech jako Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat), Vysvobození, Nejtěžší yard, Polda a bandita, Začít znovu nebo Tajný závod.

Od 80. let si ale Reynolds začal vybírat špatné role a jeho hvězda pohasla. V průběhu kariéry se mu vůbec podařila řada castingových přešlapů, když odmítl Star Wars, Bonda, Přelet nad kukaččím hnízdem nebo roli Richarda Gerea v Pretty Woman. Úspěch se mu vrátil až v 90. letech se seriálem Městečko Evening Shade, který i produkoval a za roli v něm dostal cenu Emmy. Posledním jeho výrazným počinem byla vedlejší role v Hříšných nocích Paula Thomase Andersona. Dostal za ni nominaci na Oscara a byl žhavým kandidátem na výhru, nicméně místo kampaně vyhodil svého agenta za to, že mu roli získal a odmítl se zúčastnit jakýchkoliv rozhovorů a tiskových konferencí s filmem spojených.

Během zbytku kariéry už se v žádném opravdu výrazném snímku neobjevil. Zmiňme snad jedině roli v remaku Nejtěžšího yardu nebo hostování v seriálu Jmenuju se Earl. Měl si zahrát v Tarantinově Once Upon a Time in Hollywood, ale dle dostupných informací svůj part ztvárnit nestihl.

Reynolds byl dvakrát rozvedený, zbankrotoval, jeho kariéra šla nahoru, dolů, prodělal operaci srdce, po úderu židlí do hlavy se stal na několik let závislý na prášcích proti bolesti. Nikdy však v životě zdánlivě ničeho nelitoval. Ve svém životopise uvedl, že vždycky chtěl zkusit všechno a nevzdával se bez boje. I na sklonku života se cítil mlád a nikdo podle něj v životě nezažil tolik zábavy, jako právě on.

Budiž mu země lehká. Upřímnou soustrast pozůstalým.

Zdroje: Variety, Variety II, Deadline, THR

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest