Zemřel Albert Finney, představitel Toma Jonese či Hercula Poirota

Zemřel Albert Finney, představitel Toma Jonese či Hercula Poirota | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 6 obrázků
Pětinásobný držitel nominace na Oscara už není mezi živými.

Tento týden výrazná ztráta nepostihla jen český film, který opustil Václav Vorlíček, ale i ten americký, potažmo světový. Ve věku 82 zemřel ve čtvrtek 7. 2. Albert Finney, držitel pěti nominací na Oscara. Oznámil to Finneyho mediální zástupce. Herec zemřel v nemocnici nedaleko Londýna na infekci dýchacích cest, obklopený svými bližními.

Albert se narodil v Británii roku 1936, v rodině knihaře. Vystudoval divadelní školu Royal Academy of Dramatic Art, kterou dokončil v roce 1956. V počátcích se občas objevil v televizi, ale věnoval se hlavně divadlu. Byl členem proslulé Royal Shakespeare Company. Jeho první role byla ve filmu Komik z roku 1960, kde si zahrál po boku legendárního Laurence Oliviera. Širší veřejnost si jej záhy všimla díky hlavní roli v dramatu V sobotu večer, v neděli ráno (tenhle film budete znát minimálně ze skeče s Felixem Holzmannem a Ivou Janžurovou).

Následně Albert dostal možnost hrát hlavní roli v legendárním Lawrenci z Arábie, tu však nakonec odmítl, protože se nechtěl zavázat produkční společnosti na několik let dopředu. Pak už následovala hlavní role v oscarovém Tomu Jonesovi, takové anglické verzi Fanfána Tulipána. Snímek si odnesl celkem čtyři sošky, sám Finney alespoň nominaci. Ta nebyla ani zdaleka poslední, přičemž ta další přišla v roce 1975, za roli Hercula Poirota ve Vraždě v Orient expresu od Sidneyho Lumeta.

V roce 1977 stál u zrodu režisérské legendy, když ztvárnil jednu z hlavních rolí ve snímku Soupeři, celovečerní prvotině Ridleyho Scotta. Přišla série poněkud druhořadých filmů, v letech 1983 a 4 však natočil dramata Garderobiér a Ve stínu vulkánu, za které opět obdržel oscarové nominace. V roce 1990 si zahrál ve filmu bratří Coenů, konkrétně v jejich teprve čtvrtém snímku, Millerově křižovatce.

90. léta už potom nepřinesla žádnou roli, která by se zapsala výrazněji do filmových dějin, ale hned v roce 2000 se mohl Finney pochlubit dvěma hodně zajímavými zářezy. V Trafficu Stevena Soderbergha si zahrál šéfa kabinetu Bílého domu a v Erin Brockovich dostal roli právníka Julie Roberts, za kterého si později vysloužil další nominaci na Oscara. Se Sodeberghem si spolupráci zopakoval v roce 2004, kdy se objevil v Dannyho parťácích 2. Dvojnásobnou spolupráci si užil také s Timem Burtonem, kterému zahrál v roce 2003 ve Velké rybě a o dva roky později namluvil postavičku v loutkové Mrtvé nevěstě.

V roce 2006 se vrátil k Ridleymu Scottovi, když si zahrál v jeho Dobrém ročníku. A o rok později měl příležitost hrát znovu pro Sidneyho Lumeta, konkrétně v jeho úplně posledním snímku – Než ďábel zjistí, že seš mrtvej. Jinak závěr kariéry věnoval Finney špionáži. Dvakrát se objevil v bourneově sérii jako dr. Hirsch, psycholog zodpovědný za program Treadstone. A v bondovce Skyfall ztvárnil roli roli Kincadea, správce Bondova rodinného panství Skyfall, což je role, do které tvůrci v jednu chvíli chtěli obsadit Seana Conneryho. Byla to úplně poslední Albertova úloha.

Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Zdroj: The Guardian

Galerie: 7

Zemřel Albert Finney, představitel Toma Jonese či Hercula Poirota | Fandíme filmu Zemřel Albert Finney, představitel Toma Jonese či Hercula Poirota | Fandíme filmu Zemřel Albert Finney, představitel Toma Jonese či Hercula Poirota | Fandíme filmu Zemřel Albert Finney, představitel Toma Jonese či Hercula Poirota | Fandíme filmu Zemřel Albert Finney, představitel Toma Jonese či Hercula Poirota | Fandíme filmu Zemřel Albert Finney, představitel Toma Jonese či Hercula Poirota | Fandíme filmu Zemřel Albert Finney, představitel Toma Jonese či Hercula Poirota | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest