Box Office: Katastrofický Moonfall dopadl v pokladnách...katastroficky

Box Office: Katastrofický Moonfall dopadl v pokladnách...katastroficky | Fandíme filmu
Lionsgate
Zobrazit dalších 5 obrázků
Trikovému velkofilmu dokázala natrhnout pozadí skupinka šílenců Jackass, ale všechny strčí do kapsy Čína.

Už od minulého roku panoval pokladnám kin Spider-Man: Bez domova, který měl volné pole působnosti a přeskočit se jej podařilo pouze Vřískotu. Tento týden nastupoval do kin sci-fi velkofilm Moonfall a mohlo se zdát, že se v pokladnách konečně budou opět dít velké věci. Inu, ne tak docela.

Moonfall utržil v amerických kinech pouze 10 milionů dolarů, vlastně jen o pár set tisíc víc, než Spider-Man. V tuhle chvíli jsou k dispozici navíc pouze (obvykle poměrně přesné) odhady, takže se může teoreitcky stát, že bude v pondělí víkend sečtený definitivně, tak marvelovka třeba nakonec Moonfall ještě předežene. Ale nepředbíhejme. Zatím je to tedy 10 milionů, což je pro snímek s rozpočtem vyšším než 140 milionů dolarů ostuda. Na mezinárodní čísla ještě čekáme, prvotní odhady mluví taktéž o necelých 10 milionech.

Lionsgate
Moonfall

Recenze byly slabé (průměrná známka na agregátoru Rotten Tomatoes je 4,5 z 10) a diváci byli dost nespokojení. Cinemascore spadlo na známku C+, což je opravdu velká mizérie. Cinemascore zjednodušeně řečeno ukazuje, jak moc se liší očekávání diváků od toho, co nakonec v kině dostali. A málokdy se stane, že by film spadl pod známku B. Známka C+ už signalizuje velkou míru nespokojenosti, takže nelze příliš očekávat, že by si lidé mezi sebou film doporučovali. Režisér Roland Emmerich platil část rozpočtu z vlastní kapsy, do budoucna tak lze očekávat, že se bude muset v rozpočtech poněkud uskromnit. Nebo začne točit bijáky pro některou ze streamovacích platforem.

Chabý výsledek Moonfallu stačil na rozhodujícím americkém trhu na druhou příčku víkendu. Tu první obsadila jiná novinka, na první pohled nenápadnější. Snímek Jackass Forever měl rozpočet daleko skromnější – stál jen deset milionů dolarů. A v USA se mu za první víkend podařilo utržit moc hezkých 23,5 milionu. Mezinárodně potom přiteklo dalších 5,2 milionu. Úvodní tržba je nižší než u většiny předchozích dílů, ale jako pandemický výsledek pro více než dvacet let starou značku, která je podle mnohých už hodně dlouho za zenitem, je to parádní suma.

Marvel
Tom Holland a Benedict Cumberbatch ve filmu Spider-Man: Bez domova

Na třetí příčce amerického žebříčku je již zmiňovaný Spider-Man: Bez domova. Ten oproti minulému víkendu spadl jen zhruba o jeden a půl milionu a utržil 9,6 milionu dolarů. To mu v USA dává celkový součet skoro 749 milionů dolarů a porážka Avatara (760 milionů dolarů) je na dosah. Mohlo by k ní dojít dokonce už příští víkend, pokud si Pavoučí muž nadále povede takhle silně. Mezinárodně Peter Parker na 63 trzích přidal dalších 15,6 milionu a globální suma už činí skoro 1,776 miliardy dolarů. Kdyby se snímku nakonec nějakým zázrakem podařilo ještě vyjednat čínskou premiéru, mohl by seriózně pomýšlet na umístění v historické pětce filmů, kterým se podařilo utržit více než 2 miliardy dolarů.

Čtvrtá příčka patří za oceánem Vřískotu. Ten přidal dalších necelých 5 milionů dolarů a celosvětově tak prozatím utržil 120 milionů. Není tedy vůbec divu, že už studio objednalo další pokračování. Zuby nehty se stále drží na trhu také animák Zpívej 2. Ten při sedmém víkendu nasazení utržil slušné čtyři miliony. A i když nikdy nebyl na prvním místě žebříčku, celkem už celosvětově zpívající zvířata nastřádala 291,5 miliardy dolarů, což je částka, která z filmu dělá jeden z vůbec největších hitů celé pandemické éry. Krotitelé duchů: Odkaz potom dokázali přesně to, co jsme předpovídali minulí víkendu. Utržili dalších pár drobných a s celkovou tržbou 128,7 milionu dolarů překonali tržbu Krotitelek duchů, které v USA utržily 128,3 milionu dolarů.

Paramount Pictures
Vřískot (2022)

Nicméně to, co se odehrává v kinech v USA a ve zbytku světa, to jsou jen drobné. Největší živo je aktuálně v Číně, kde se slaví Lunární nový rok. Za období od úterka do neděle čínská kina utržila dle odhadů 943 milionů amerických dolarů. To je méně, než při loňském rekordu (1,2 miliardy), nicméně pokles se přikládá zájmu o olympiádu či uzavření zhruba pětiny čínských kin kvůli covidovým opatřením. Největším hitem se stal snímek The Battle at Lake Changjin II, který utržil sám o sobě kolosálních 398 milionů! Jednička se loni vyšplhala celkem na 911 mega a stala se tak nejúspěšnějším čínským filmem vůbec. Lze očekávat, že pokračování také ještě nabere hodně výrazné tržby. Druhým nejsledovanějším filmem svátků byla v Číně komedie s mezinárodním názvem Too Cool To Kill, jež utržila neméně luxusních 219 milionů dolarů. Při takových částkách není divu, že Hollywood stále usiluje o nasazování svých novinek na čínský trh, ale v posledních měsících se to příliš nedaří a přednost dostává lokální produkce, která dokáže diváky spolehlivě uspokojit.

Příští týden čekáme premiéry detektivky Smrt na Nilu, komedie Vem si mě a akce Blacklight s Liamem Neesonem v hlavní roli, můžeme tedy doufat, že se žebříček návštěvnosti nějak zajímavě zamíchá.

Zdroje: The Numbers, Box Office Mojo, Deadline I, II

Galerie: 6

Box Office: Katastrofický Moonfall dopadl v pokladnách...katastroficky | Fandíme filmu Box Office: Katastrofický Moonfall dopadl v pokladnách...katastroficky | Fandíme filmu Box Office: Katastrofický Moonfall dopadl v pokladnách...katastroficky | Fandíme filmu Box Office: Katastrofický Moonfall dopadl v pokladnách...katastroficky | Fandíme filmu Box Office: Katastrofický Moonfall dopadl v pokladnách...katastroficky | Fandíme filmu Box Office: Katastrofický Moonfall dopadl v pokladnách...katastroficky | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest