Recenze: Green Lantern

Recenze: Green Lantern | Fandíme filmu
Ryan Reynolds v posledním superhrdinském komiksu léta. Dostali jsme pověstné nejlepší nakonec?

Snad ještě nikdy jsme nedostali tolik superhrdinských filmů jako letos. Po slušném Thorovi přišli výborní X-Men: First Class, následovaní poctivým Captainem Americou. Podařilo se Green Lanternovi zařadit mezi vybranou společnost svých předchůdců? Předpoklady k tomu měl. Režie se chopil zkušený Martin Campbell, akční specialista, který nám přinesl takové pecky, jako jsou Zorro: Tajemná tvář, či Bondovky Zlaté oko a Casino Royale. Hlavní roli dostal jeden z největších sympaťáků současného Hollywoodu - Ryan Reynolds. A navíc na celý (mezi)hvězdný projekt dostal štáb rovnou 200 milionů dolarů. To přeci nemohlo dopadnout špatně. Anebo mohlo?

Pravda, Green Lantern má sice drobnou nevýhodu v tom, že je jedním z mnoha, ale to nijak neomlouvá fakt, že se z něj nakonec vylíhnul standardní origin s nedotaženým zpracováním! X-Meny možná vytáhnul filmařský talent Matthew Vaugna, ale na nedostatek tvůrčích géniů se Lantern rozhodně nemůže vymlouvat. Kupříkladu Kapitán Amerika takovou devizu také neměl, ale alespoň si štáb dal pozor, aby svou práci do posledního detailu poctivě vypiloval. Green Lantern se nezmohl ani na to. Mohl být epickou space operou s avatarovským nádechem. Nebo sebeuvědomělou superhrdinskou parodií, která se nebojí bořit klišé. Místo toho Lantern klišé sám servíruje, pokud se pokouší o epičnost, působí směšně a všeobecně nemá sebemenší páru, jakým filmem by vlastně chtěl být.

 

S velkou silou by měla přijít velká švanda

Hal Jordan (Reynolds) pracuje jako tetovací pilot. Je nebojácný a dravý, ale také lehce zakomplexovaný a nezodpovědný. A přesto právě jemu svěří umírající mimozemšťan prsten, který ho obdaří nadpřirozenými schopnostmi, naučí ho létat a přenese ho na planetu Oa, kde se dozvídá, že přijetím prstenu se z něj stal intergalaktický strážce pořádku v zeleném světélkujícím kostýmku. Následuje patřičný výcvik a Halovo seznání, že na tohle prostě nestačí. Ale co čert nechtěl, na zemi se mezitím sbírá strašlivá ničivá síla, se kterou ostatní Green Lanterni odmítají cokoliv dělat. Takže pokud chce Jordan naši modrou matičku zachránit, musí sebrat tu špetku zodpovědnosti, co v něm zbyla a nebezpečí se postavit.

Takže, jak sami vidíte, opravdu je o standardní origin toho nejklasičtějšího střihu. A přitom měl film tolik potenciálu. Místo několika ušmudlaných minut jsme mohli strávit většinu času ve vesmíru a poznávat po boku různorodých mimozemšťanů kulturu Green Lanternů. Nestalo se. Několikrát si snímek dělá nepokrytou legraci z obtáhnutého zeleného oblečku, jindy je zesměšňována hrdinova snaha skrývat svou identitu úzkou páskou přes oči. Proč v takovém duchu nemohl být celý film? Jakmile si tvůrci připouští, jak je celý comics o Green Lanternovi pitomý a dělají si z toho na plátně legraci, film funguje. Ale takových momentů je strašlivě málo a jsou nerovnoměrně rozházené mezi pasáže, ve kterých se „Zelená lucerna“ bere smrtelně vážně.

A to ve spojení s touhle konkrétní látkou zkrátka nefunguje. Pokud jste viděli trailery, víte přesně, o čem je řeč – zářivé barvičky, karikatury záporáků (chlápek s velkou hlavou a zlý mrak), hrdinovy dětinské superschopnosti (Kouzelný prsten, který zhmotňuje Jordanovy klukovské představy), prostoduché dialogy, klišé na klišé, patos, jednorozměrné postavy a tak dále. Green Lantern zkrátka vyloženě křičel po odlehčeném zpracování!

 

Všichni jsou mimo

U nedostatku nadhledu ale problémy zdaleka nekončí. Scénář je nejen pitomý, on je také vyloženě špatně vystavěný. Film je příliš dlouhý a přesto místy nedává příliš smysl. Snesitelný je jedině ve chvílích, když je na plátně Ryan Reynolds, ale polovinu času strávíme s unylým záporákem, doktorem Hectorem Hammondem (Peter Sarsgaard), který stejně uprostřed filmu beze slova zmizí, jen aby ho plně nahradil...zlý mrak. Nikdo po scénáristech nechce zázraky, ale působivou hollywoodskou limonádu s hlavou a patou by snad vyprodukovat mohli, ne?

Další postavy už jsou vyloženě do počtu. Blake Lively hraje puťku, kterou je třeba zachránit a všichni ostatní Lanterni jsou ve filmu jen proto, aby vysvětlovali něco, co bylo vysvětleno už několikrát předtím a vypadali pěkně. Triky jsou vesměs k přežití, ale dvousetmilionový rozpočet ve filmu není vidět ani omylem. 3D je také úplně k ničemu.

Jedinou spásou tohohle barevného bordelu je tak Martin Campbell, kterému se z útržkovitého scénáře daří vykřesat alespoň jakýs takýs film. Na plátně se většinou něco neustále děje, jednotlivé Reynoldsovi hlášky dokážou být při vytržení z kontextu celkem fajn a akční scény nějaké to napětí vykřesat dokážou (i když po odchodu z kina si nějakou jen těžko vybavíte). 

 

Shrnutí

Green Lantern je přes veškerou kritiku v zásadě neškodný výplach, ve kterém se pořád něco děje, sem tam padne hláška, v hlavní roli je sympatický Reynolds a akce není vyloženě špatná. Špatně je ale prakticky všechno ostatní. Na výsledku je především strašně vidět, že se na filmu podílelo několik scénáristů, kdy každý z nich měl o Lanternovi vlastní představu - snímek díky tomu nemá ani konzistentní atmosféru, natož aby dokázal servírovat kompetentní dějovou linii či smysluplné dialogy. Komu lze film doporučit? Snad jedině fanouškům Ryana Raynoldse a velkých digitálních bitev. Možná dětem. Ostatní si mohou Zeleného Lanterna s klidem odpustit. 

Naše hodnocení
5/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest