Časová chronologie jednotlivých Marvel filmů

Časová chronologie jednotlivých Marvel filmů | Fandíme filmu
Marvel Studios
Podívejte se, jak Disney oficiálně řadí jednotlivé marvelovky v čase za sebe.

Marvelovka Eternals byla čerstvě zařazená na streamovací platformu Disney+, která snad konečně letos začne být oficiálně nabízená také v Česku a na Slovensku. Uživatelé služby si mohou nechat jednotlivé Marvel filmy a minisérie seřadit buď podle data premiéry, anebo chronologicky, podle toho, kdy se příběh odehrává ve vztahu k ostatním marvelovkám. Můžeme doufat, že se u Disnyho s Marvelem poradili a následující chronologické pořadí můžeme brát jako oficiální. Vypadá takto:

  1. Captain America: The First Avenger
  2. Captain Marvel
  3. Iron Man
  4. Iron Man 2
  5. Thor
  6. The Avengers
  7. Thor: The Dark World
  8. Iron Man 3
  9. Captain America: The Winter Soldier
  10. Guardians of the Galaxy
  11. Guardians of the Galaxy Vol. 2
  12. Avengers: Age of Ultron
  13. Ant-Man
  14. Captain America: Civil War
  15. Black Widow
  16. Black Panther
  17. Doctor Strange
  18. Thor: Ragnarok
  19. Ant-Man and the Wasp
  20. Avengers: Infinity War
  21. Avengers: Endgame
  22. Loki
  23. What If...?
  24. WandaVision
  25. The Falcon and the Winter Soldier
  26. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
  27. Eternals
  28. Hawkeye

Jak si sami můžete povšimnout, seznam má hned na první pohled větší či menší nedostatky. Tak především, Disney nevlastní práva pro domácí distribuci snímku Neuvěřitelný Hulk a pro trilogii Spider-Mana. Ty tak ve výčtu chybí. Hulk se jednoznačně odehrává někdy po Iron Manovi a ještě před Avengers. Spider-Man: Homecoming se odehrává mezi Civil War a Infinity War. Spider-Man: Daleko od domova se odehrává někdy po Endgame a Spidr-Man: Bez domova okamžitě po Spider-Manovi: Daleko od domova.

Pak se sluší podotknout, že některé příběhy se odehrávají ve vícero časových rovinách. Thor: The Dark World, Shang-Chi i Eternals mají pasáže, které jsou zcela zjevně časově zařazené dávno před všechny ostatní marvelovské události. A i když nejsou některé příběhy rozkročené napříč staletími, tak se i tak mohou odehrávat v poměrně dlouhém časovém horizontu. Závěr Captaina Ameriky: Prvního Avengera se odehrává v přítomnosti. Závěr Civil War (útěk z věznice Raft) se odehrává až po událostech snímku Black Widow. Ant-Man & Wasp se přinejmenším částečně neodehrávají před Infinity War, ale souběžně s ní.

A pak je tu Loki, Disneym zařazený za Endgame. Neměl by být Loki zařazený za první Avengers? Seriál začíná tím, že oblíbený antihrdina těsně po newyorské bitvě Avengers proti Chitauri prchá s Tesseracem a od toho momentu se (bez jakéhokoliv časového skoku) události odvíjejí dál. Tenhle konkrétní případ asi půjde vysvětlit tím, že velká část děje minisérie se odehrává v sídle organizace Time Variance Authority a na dalších místech, která stojí zcela mimo čas a prostor a vedle toho se porůznu skáče napříč historií. Popřípadě může hrát roli skutečnost, že podle toho, jak jsou pravidla cestování v čase vysvětlena v Avengers: Endgame, tak se vlastně nepohybujeme po časové ose, ale sledujeme vznik paralelních realit...tohle už je zkrátka vyšší odborná škola komiksové časové logiky ;-) A něco podobného pravděpodobně lze říct o sérii What If...?, která je sice zařazená Disneym za Lokiho, ale ve skutečnosti se každá jednotlivá epizoda odehrává v nějaké jiné době (nicméně v alternativních realitách).

Všimli jste si na oficiálním chronologickém seznamu dalších nepřesností? Napadají vás další důležité body v čase, které vystupují z řady? Dejte vědět v komentářích.

Foto: Marvel

Zdroj: Disney+

Související články

Tagy

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest