Avengers 2 mohou přijít o své herce. Anebo ne?

Avengers 2 mohou přijít o své herce. Anebo ne? | Fandíme filmu
V posledních dnech se objevily zvěsti o tom, že Marvel tak tvrdě vyjednává se svými herci, že by o ně mohl přijít. Shrňme si dostupné informace.

Je veřejně známou skutečností, že Robertu Downeymu Jr. skončil kontrakt a momentálně s Marvelem jedná o tom, za jakých podmínek se objeví v dalších dílech Avengers. Co se Iron Mana 4 týče, podle dostupných informací není předmětem jednání. Downey stojí sice šílené peníze (Avengers mu měli vynést 50, podle některých zdrojů až 80 milionů dolarů), ale zjevně se vyplácí. Vždyť Iron Man 3 za pár týdnů promítání stačil utržit gigantických 950 milionů. Doposud to také vypadalo, že Downey je výjimka, a že u ostatních herců se Marvel poučil – Aby s nimi nemusel vyjednávat nové smlouvy a platit jim obří sumy, hned od začátku se všemi podepsal mnohaleté kontrakty, ve kterých se herci zavázali, že své hrdiny budou muset hrát třeba v šesti různých filmech, a to stále za předem sjednanou (minimální) cenu. Server Deadline teď tvrdí, že to se smlouvami až tak jednoduché není.

Podle serveru má většina „Avengerů“ se studiem mizerné vztahy a vůbec se jim nelibí, že s nimi Marvel po finanční stránce jedná jako s nahraditelnými loutkami. A pravda – situace, kdy Downey dostane za Avengers (díky dobře postavené smlouvě) 50 milionů a jiný kolega pouze 200 tisíc, je malinko bizarní. Do budoucna se Marvel údajně uvolil hercům přidat na platech "pouze" půl milionu a další půl milion dostanou v případě, že jejich filmy překročí hranici 500 milionů dolarů na tržbách. Pro srovnání – za „pitomou“ (myšleno výrazně méně úspěšnou) Sněhurku a lovce dostal Chris Hemsworth do dnešního dne 5 milionů dolarů.

Hemsworth by měl být podle Deadline také jedním z nejhlasitějších rebelů. Chris Evans (Captain America) údajně smlouvu na Avengers 2 podepsal spolu se smlouvou na Captaina Americu 2, nicméně Hemsworthovi se prý do dalších měsíců náročného cvičení a diet za malý honorář příliš nechce a stejně tak se zdráhá svou účast v Avengers 2 podepsat Scarlett Johansson (Černá vdova). Marvel logicky pohrozil soudními spory (pro nedodržení výše uvedených smluv na mnoho filmů dopředu) nebo dokonce přeobsazením rolí, na což měl třeba Chris Hemsworth reagovat odvážným „jen do toho“. Velkou podporou pro mladší herce by měl být Robert Downey Jr., který údajně „nechce pracovat ve společnosti, ve které se s kolegy zachází jako s lejnem“.

Internet samozřejmě začal okamžitě přehánět a produkovat články o tom, že Marvel kvůli šetření může přeobsadit půlku Avengers, nicméně pojďme si celou situaci zhodnotit v klidu.

Předem je třeba upozornit, že v tomhle případě se opravdu nebavíme o drbech ve stylu „jedna paní povídala“. Deadline patří do „nejsvětější trojice“ hollywoodských zpravodajů (vedle THR a Variety), tedy mezi média, která řada studií využívá defacto jako takovou vývěsní tabuli pro neoficiální tisková prohlášení a ve kterých reportéři mají opravdu spolehlivé konexe ve většině filmových studií. Je tedy vysoce pravděpodobné, že se nejedná o žádný výmysl, ale minimálně trochu na tomto šprochu pravdy bude.

Dále máme z minulosti důkazy o tom, že Marvel je skutečně pěkný skrblík a neváhá se uchýlit k tvrdému vyjednávání. Když se Terrence Howard nechtěl v roli War Machine finančně přizpůsobit, bleskurychle ho vystřídal Don Cheadle. Stejně tak tvrdohlavého Eda Nortona vyměnil Mark Ruffalo a proslýchá se, že kvůli penězům smlouvu málem nepodepsali třeba také Jon Favreau (režisér Iron Mana 1 a 2) nebo Samuel L. Jackson (Nick Fury). Dále jak už bylo řečeno výše, aby se podobným potížím napříště vyhnul, neváhal Marvel s herci podepsat kontrakt na řadu filmů dopředu. Doposud se mluvilo o tom, že Evans, Ruffalo a snad i Hemsworth podepsali smlouvy na šest filmů, Jackson dokonce na devět a Johnasson podle Deadline údajně na osm.

A pokud tomu tak skutečně je, tak mi malinko uniká, v čem je problém. Jednalo se snad o nějaké předběžné smlouvy? Našli právníci hvězd nějakou kličku? Existuje někdo, kdo by případnou pokutu za herce zaplatil? Spoléhají herci tak moc na Downeyho vliv? Protože na jednu stranu je sice pochopitelné, že herci mají lví podíl na mnohamilionových úspěších studia a rádi by se za něj dočkali důstojného ohodnocení, ale pakliže dobrovolně podepsali závazné smlouvy, do kterých je jistě nikdo nenutil násilím a v době podpisu jim připadaly víc než přijatelné, tak vážně nerozumím tomu, o čem se tu bavíme. Snažil jsem se dopátrat jakýchkoliv podrobností, ale prozatím bezúspěšně.

Navíc jsou tu dvě vyjádření, která mluví proti článku. První z nich učinil Joss Whedon, o kterém se na Deadline píše, že za veškeré své služby, které kdy Marvelu poskytl a poskytne, dostane dohromady 100 milionů dolarů. Což je opravdu astronomická částka a Whedon se také rychle ohradil, že nebude zapírat, že si nežije špatně, ale podobná cifra je prý nesmyslná. A pokud se Deadline plete v jedné věci, může být nesmyslů v článku klidně vícero. Pravdivost zprávy zpochybnil také Mark Ruffalo, který tvrdí, že o ničem podobném od kolegů nikdy neslyšel, a že se dokonce domnívá, že smluvní jednání k Avengers 2 ještě ani nezačala (Což by bylo logické, vzhledem k tomu, že scénář ještě není definitivně hotový – Robert Downey Jr. doposud vedl snad pouze jednání neformální).

 

Závěr

Co si z toho všeho odnést? Je docela dobře možné, že by představitelé Avengers za své služby dostali rádi lépe zaplaceno. Je docela dobře možné, že využívají jakékoliv prostředky k tomu, aby dosáhli svého cíle (vyhrožování rozvázáním smlouvy, podpora silnějšího kolegy Downeyho Juniora, získávání sympatií veřejnosti skrze média). Stejně tak není důvod nevěřit tomu, že Marvel svým hercům neváhá vyhrožovat přeobsazením, aby je malinko srovnal do latě. Nicméně se osobně nedomnívám, že by v Avengers 2 skutečně hrozilo přeobsazení libovolného hrdiny. Obě strany na sebe budou chvíli dělat skrz média bububu, herci dostanou malinko přidáno (ale ne zas tak moc), a média budou moct vesele spekulovat o tom, jestli borci společnými silami za dva roky překonají dvě miliardy nebo ne.

Zdroje: Moviefone, Whedonesque, Deadline

Avengers: Age of Ultron

01.05.2015 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest