Box Office: Z Black Widow se rodí 2. nejhůře navštěvovaná marvelovka

Box Office: Z Black Widow se rodí 2. nejhůře navštěvovaná marvelovka | Fandíme filmu
Marvel Studios
Premiéra na internetu a nezájem Číny marvelovským tržbám neprospěly. Novinky Čas a Snake Eyes bodují minimálně.

Jestli předcházející víkendy v pokladnách kin celkem táhla Black Widow, tentokrát je to dost bída, ačkoliv tu jsou hned dvě novinky. Čas od M. Night Shyamalana utržil v amerických pokladnách 16,5 milionu, celosvětově potom 23 milionů. Na druhé příčce Snake Eyes: G.I. Joe Origins, kde je výsledek ještě o něco slabší, když se v Severní Americe utržilo 13 milionů a celosvětově 17.

Ani jeden z filmů nebyl souběžně s kiny uvedený na internetu a momentálně nejsou ani žádné zprávy o tom, že by pandemická situace opět vyloženě vytlačovala diváky z kina. Na vině je tedy především mizerné přijetí obou filmů. Jeden má známku CinemaScore C+, druhý B-, což je naprostá tragédie. CinemaScore je průzkum veřejného mínění, jenž sleduje diváckou („uživatelskou“) spokojenost. Vlastně je to měřítko toho, zda lidé v kině dostali to, co předem očekávali. V drtivé většině případů bývá publikum poměrně nenáročné a ví, na co jde, takže se známky u hollywoodské mainstreamové tvorby vesměs pohybují od Áčko do Béčka – diváci dostanou, co chtěli. Jakmile hodnocení padá ve výjimečných případech níž, značí to výrazný problém a zásadní diváckou nespokojenost.

Celková návštěvnost na klíčovém americkém trhu (jenž následně zásadně rozhoduje o směřování produkce celého Hollywoodu) oproti minulému víkendu padla zhruba o dvacet milionů (91 vs. 69 milionů) a můžeme tak spekulovat o tom, že tu část publika, která kino bere jako příležitostnou zábavu, se nalákat nedaří. Na to chybí dostatečně atraktivní tituly.

Na třetí pozici žebříčku je Black Widow s 11 miliony, jež prozatím utržila téměř 314 milionů celosvětově. Mezinárodně film za poslední víkend utržil 15 milionů a na žádný další významný trh už se snímek nechystá. Tržby tedy budou nadále postupně klesat a je docela dobře možné, že se z Black Widow stane kasovně druhý nejslabší titul v historii Marvel Studios. Dosud tuhle pozici držel Captain America: První Avenger s 370 miliony, což v tuhle chvíli působí jako nedostižná meta (nejméně úspěšným filmem v samostatné historii studia je Neuvěřitelný Hulk s tržbou 265 milionů). Můžeme hovořit o dvou hlavních důvodech:

Film byl souběžně s kiny uvedený také na platformě Disney+. Po prvním víkendu se Disney pochlubil šedesátimilionovou tržbou ze streamingu, od té doby už částky zase tají. I kdyby se však nakonec film v součtu za kino a stream vyšplhal někam k 500 milionům, pořád by to byl na Marvel hodně slabý výsledek. Uvedení na streamu samozřejmě zároveň také spustilo velkou vlnu pirátství. Druhou nepříjemnou okolností je pro snímek zamrzlá Čína. Ta v posledních týdnech není ochotná na svůj trh pouštět zahraniční filmy, což je stav, který podle informací serveru Deadline potrvá do konce července, možná do konce srpna. I kdyby pak Black Widow do kin v Číně uvedena byla, film už v té době bude pasé a tržby jen minimální.

Podstatně lépe si mezinárodně vede Rychle a zběsile 9, tedy film, který uvedení v Číně ještě stihl a dodnes na streamu k vidění není. Během víkendu mu patřila v amerických kinech 5. příčka návštěvnosti a tržba téměř 5 milionů. Celosvětově se podařilo pokořit bájnou hranici 600 milionů dolarů, když už souhrnná tržba činí 621 milionů. Poslední nečínský film, kterému se tuhle hranici podařilo překonat, je Jumanji: Další level z roku 2019, takže v Universalu si mohou gratulovat. Žádný gigantický růst už asi od Rychle a zběsile čekat nemůžeme, i tak je ale zjevné, že to ve finále bude jeden z nejúspěšnějších filmů letošního roku.

Ze zbytku žebříčku už jen telegraficky: Space Jam: Nová dimenze zaznamenal propad o 69%, což je u rodinného filmu nebývalé. Diváci si zjevně mezi sebou řekli, jaký je to odpad. Za víkend utrženo 9,5 milionu, celkově necelých 94 milionů. Snad si z toho Warner vezme to správné ponaučení a takhle výrazně bezduchým projektům se nějakou dobu vyvaruje. Úniková hra: Turnaj šampionů za víkend 3,4 milionu, celkem celosvětově 24 milionů. Oproti 155 milionům jedničky sledujeme kolosální sešup, ale při nízkém rozpočtu je to únosné. Očista navždy za víkend 2,3 milionu, celkem 55 milionů, což není zase o tolik horší výsledkem, než u první Očisty, jež v úhrnu utržila 89 milionů. Na vyčpělou sérii během pandemie slušný výsledek. A Tiché místo II za víkend 1,25 milionu, celosvětové 290 milionů. Jednička utržila před pandemií 350 milionů, což není vyloženě gigantický rozdíl, takže na pandemické období opět super výsledek. Opět platí, že jakmile máte v ruce něco, co diváky zajímá, tak do toho kina prostě přijdou.

Příští víkend bude uvedena Expedice: Džungle, obří dobrodružství pro celou rodinu, jež sklízí pozitivní ohlasy, avšak opět platí, že film půjde souběžně s kinem také na internet, takže rekordy asi tak docela praskat nebudou.

Zdroje: Box Office Mojo, Deadline I, II

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest