Popcorn a český hit Matky táhnou česká kina nahoru

Popcorn a český hit Matky táhnou česká kina nahoru | Fandíme filmu
Bontonfilm
Matky, Rychle a zběsile 9 i V zajetí démonů 3 navracejí české diváky do kin.

Týden se s týdnem sešel a návštěvnost českých kin příjemně stoupá. Těsně po otevření to ještě byla bída, za celý týden přišlo jen 7697 diváků. Ve druhém týdnu už to bylo 6184 diváků pouze za víkend. Pak přišly zajímavější tituly a otevření multikin a o třetím víkendu už přišlo na filmy pode dodatečně zpřesněných počtů už 43 682 diváků. A šlo to dál nahoru. O týden později přišlo už 64 317 tisíc a teď, o víkendu od 24. do 27. 6. (do kino víkendu se počítá čtvrtek-neděle) dorazilo do sedaček už velice pěkných 124 tisíc diváků. Za týden od 17. do 23. června to bylo celkově slušných 95 tisíc. To je pořád ještě docela daleko od čísel v minulosti (na podzim 160-230 tisíc diváků týdně, před pandemií 250-400 tisíc diváků týdně), ale je tady ten pozitivní trend a to je v tuhle chvíli nejdůležitější.

Čemu můžeme nárůst přičítat? Od 26. června se smí uvnitř sálů podávat občerstvení, což je pro některé návštěvníky rozhodující faktor v tom, zda se do kina vůbec vypraví. Některá kina už nemají omezenou kapacitu sálu. A k tomu se sešel zajímavý mix titulů.

Nejvíc táhla česká novinka Matky, kterou si za víkend dopřálo 48 tisíc diváků. To není takový úspěch, jaký v posledních letech předvedly jiné české očekávané bijáky. Chlapa na střídačku za první víkend navštívilo 77 tisíc diváků. V síti 115 tisíc diváků. Ženy v běhu 177 tisíc, Poslední aristokratku 114 tisíc, Přes prsty 78 tisíc, popřípadě Štastný nový rok 81 tisíc diváků. Zároveň ale přišlo na Matky víc lidí než na Bouráka, který byl také loni zhruba touhle dobou pasovaný na snímek, který má vrátit lidi do kin, a pak na něj přišlo jen 16 tisíc diváků. A Matky přejely i předpandemické Vlastníky, na něž si v době premiéry zašlo 46 tisíc lidí. Takže můžeme hovořit o tom, že pandemie přestává být tím největším rozhodujícím faktorem a potenciální diváky víc a víc zajímají i jiné okolnosti.

Krom českého snímku je dál v nabídce čerstvá popcornová jízda. Na Rychle a zběsile 9 si zašlo 24 a půl tisíce diváků, tedy zhruba asi jen o třetinu méně, než během prvního víkendu. Celkem už snímek shlédlo skoro 80 tisíc lidí. Na třetí příčce žebříčku příjemně překvapilo V zajetí démonů 3: Na ďáblův příkaz. Po číslech z minulých týdnů jsem nabyl dojmu, že o snímky, které už byly uvedené do internetové distribuce, je mezi diváky viditelně (násobně) menší zájem než o ty, co jinde než v kině neuvidíte. U „Démonů“ to zas až taková tragédie nebyla. Za víkend si na film zašlo přes 17 tisíc diváků, což je dokonce víc, než kolik během prvního víkendu vidělo Tiché místo 2, které na internetu uváděné nebylo. Tiché místo si ve třetím víkendu promítání vybralo přes 5000 lidí a animovaného Lucu skoro 6000. Pak už u jednotlivých titulů čísla šla rychle dolů.

Uvidíme, jak s návštěvností pohnou blížící se prázdniny, svátky a naopak další rozvolňování opatření. Příští týden žádné obří hity nedorazí, ale 8. července čekáme marvelovku Black Widow a filmovou verzi populárního českého seriálu Vyšehrad, tudíž by o kina opět mohl být poměrně pěkný zájem.

Foto: Matky (Bontonfilm)

Zdroj: Unie Filmových Distributorů

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest