Týden od otevření se do českých kin chodí jen minimálně

Týden od otevření se do českých kin chodí jen minimálně | Fandíme filmu
Nordisk Film Den.
Po osmiměsíční uzávěrce není o znovuotevřená kina velký zájem. Chybí zajímavé filmy.

V pondělí 24. května bylo po téměř osmi měsíc platícího zákazu opět možné otevřít kina. Jak si po týdenním provozu vedou? Nemá smysl chodit kolem horké kaše, je to slabota. Za týden přišlo do kin 7697 diváků. To je prakticky zanedbatelné číslo. Před covidem týdně do českých kin chodilo běžně 250-400 tisíc diváků, v závislosti na atraktivitě aktuálních titulů (případně na roční době, počasí, apod.). I loni na podzim byla návštěvnost ve výši cca 160-230 tisíc diváků týdně, což je velice slušné, vzhledem k tomu, že nabídka byla o něco slabší než v běžných letech a část diváků návštěvu kina z bezpečnostních důvodů vynechávala. I loni v květnu při otevření kin po prvním lockdownu přišlo za první týden skoro 30 tisíc diváků.

Proč to o rok později dopadlo o tolik hůře? Úplně všechny sítě multikin zůstaly uzavřené. Množství dostupných sálů je tedy momentálně výrazně snížené. Otevřená je pouze polovina kapacity hledišť. V kinech není dovolena konzumace, což některé diváky úplně odradí od návštěvy. Povinnost respirátorů v hledišti taktéž může odradit. Můžeme spekulovat i o dalších důvodech: Část diváků z bezpečnostních důvodů návštěvu kina zatím odkládá. Po osmi měsících bez kin si mohli někteří diváci odvyknout (přinejmenším dočasně) do kina chodit. A po takhle dlouhé době s omezením setkávání se řada lidí dost možná radši sešla někde, kde si mohou popovídat (ve znovuotevřených hospodách), než aby vedle sebe mlčky seděli v kině.

A co je neoddiskutovatelné, zatím chybí silná nabídka. Loni v květnu sice také nebyly k dispozici žádné velké novinky, ale aspoň byl v kinech společenský fenomén V síti, který nešlo vidět nikde jinde než v kině, a docela slušná byla nabídka filmů pro celou rodinu (Frčíme, Ježek Sonic). Tento týden to byla s nabídkou filmů hodně velká bída. Nejvíc lidí (zhruba 1600) si za celý týden dopřálo snímek Chlast – atraktivní komedii s čerstvě získaným Oscarem. Řada diváků se i po mnoha měsících nechala zlákat na českého Šarlatána (700) či Bábovky (900), relativně dost lákal i titul s provokativním názvem Smolný pich aneb Pitomý porno (1500) a novinka Rytíři spravedlnosti (800). Všechny ostatní tituly už vidělo méně než 500 diváků, polovinu z top dvacítky vlastně jen desítky lidí.

Všechny uváděné filmy měly premiéru v našich kinech už před spoustou měsíců, popřípadě jde sice o relativní novinky, které však během lockdownu stačily dávno uniknout na internet. Ve čtvrtek budou nejzajímavějšími novinkami Duše a Země nomádů, tedy opět už poněkud starší kousky, pravý test diváckého zájmu tedy přijde o víkendu od 10. do 13. června, kdy bude do kin nasazená horká novinka Tiché místo: Část II. První díl v našich kinech vidělo nějakých 80 tisíc diváků.

Titulní foto je ilustrační: Chlast (Nordisk Film Den.)

Zdroj: Unie Filmových Distributorů

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest