Expendables 3: Pět režisérů, kteří by zvládli akční řež!

Expendables 3: Pět režisérů, kteří by zvládli akční řež! | Fandíme filmu
Ze kterých pěti jmen bychom vybírali my?

Nepostradatelný Sylvester Stallone nedávno sice příliš nezabodoval se scenáristicky prostoduchou kriminálkou Bullet to the Head, leč netřeba věšet hlavu. Bude-li akční ikoně přelomu 80. a 90. let držet zdraví, tak bude příležitostí k nápravě ještě dost. Zklamat by samozřejmě neměla především týmovka Expendables 3, v níž se před kamerou opět sejdou akční hvězdy relativně nedávné minulosti. Ačkoliv Sly na Twitteru nahodil jméno Mela Gibsona coby kandidáta na režisérský post, nelze očekávat, že by se tvůrce Statečného srdce této úlohy vážně chopil. Nejpravděpodobnější variantou je návrat Simona Westa (Con Air, Lara Croft – Tomb Raider), režiséra dvojky, který má se Slyem velmi dobré vztahy. Pokud by chtěl "Italský hřebec" nakonec přece jenom poradit, mile rádi bychom mu doporučili tuto pětici filmařů.

John McTiernan

Zjevně ideální volba, neboť akční hitmaker konce 80. let se pro podobné projekty bezpochyby narodil. Predátor, Smrtonosná past (1,3), Hon na ponorku  či Poslední akční hrdina představují nezapomenutelné žánrové pecky, jež ani po letech nerezaví. Poslední dva zářezy do režijní filmografie rodáka z New Yorku jsou přirozeně slabší (Rollerball je dokonce selhání nadpozemských rozměrů), ale věřím, že kombinace vhodné látky a hvězdné squadry by McTiernana dostala zpátky do sedla. Bohužel, je zde jedno velké "ALE".  Legendární režisér si totiž bude ještě zhruba 11 měsíců kroutit ve vězení v Severní Dakotě svůj trest za lhaní federálním úřadům. A Sly chce určitě začít natáčet dříve než v létě příštího roku.


Renny Harlin

O finském režisérovi není v posledních letech příliš slyšet. Není divu. Točí samá béčka, ač kupříkladu Lovci myšlenek byli solidní a nadmíru zábavnou záležitostí. Doporučení si však vysloužil v 90. let, kdy zrežíroval nejen druhé dobrodružství Johna McClanea, ale i mrazivý akční thriller Cliffhanger a výbornou kriminálku Dlouhý polibek na dobrou noc. Pak už to tak dobré nebylo, jenže spolupráce s ikonami akčního žánru mu šla očividně k duhu, tudíž bych si ho dokázali na horkém křesle představit. Připomeňme si, že původně měl Renny Harlin režírovat třetího Vetřelce, ale z důvodu tvůrčích neshod byl po více než ročních přípravách z projektu stažen.


Walter Hill

Režisér snímků 48 hodin, Ohnivé ulice, Rudé horko či Poslední zůstává nemohl v našem seznamu chybět. Už jeho prvotina Zlé časy s Charlesem Bronsonem je žánrovou klasikou a poměrně slušně ilustruje Hillův potenciál. Jasně, krimi Bullet to the Head v kasách amerických kin ostudně propadlo, nicméně těžko svalovat vinu jen na režiséra. Zajímavé bezesporu je, že Walter již spolupracoval s celou "svatou trojící". Zná tudíž potřeby a libůstky Stallonea, Willise i Schwarzeneggera. Hledáme-li solidního rutinéra, který s rozumným rozpočtem zvládne odvést kvalitní práci, pak jsme na správné adrese.


John Woo

Relativně přijatelnou volbou by mohl být i asijský režisér John Woo, jenž by se dle svých vlastních slov režii nebránil, leč požadoval by dostatek tvůrčí volnosti. Tudíž opětovně musíme zopakovat, že Sly chce mít podstatný vliv na výslednou podobu filmu. A těžko soudit, zda by rodák z jižní Číny překousnul neústupnou supervizi a všudypřítomné poznámky ke směřování projektu. Zkušeností má na rozdávání, vždyť hitovky jako Hard Boiled, Operace: Zlomený šíp nebo Tváří v tvář mluví samy za sebe. Na internetu již dokonce vzniklo několik menších iniciativ, dle kterých by se měl Woo chopit režie, ale podobné snahy se zpravidla míjí účinkem.


Joe Carnahan

Už to chce trošku čerstvé krve. Původem kalifornský režisér Joe Carnahan má velice dobré předpoklady k tomu, aby nám naservíroval moderní akční jízdu, v níž nebude nouze o efektní akční scény, krvavé souboje a dostatek nadhledu. A to všechno v kombinaci s nostalgickou atmosférou osmdesátkových hrdinů. Nejlepším důkazem nezměrného Carnahanova talentu je týmovka A-Team, v níž překročil snad všechny myslitelné limity. Výplach se vším všudy a jedna z nejlepších akčních komedií poslední doby. Vysoké kvality a hlavně ceněnou schopnost přizpůsobit se látce pak prokázal v roce 2011, kdy nechal Liama Neesona bojovat o holý život Mezi vlky. Kombinace jednoduchého příběhu o přežití v nehostinných podmínkách a melancholické existencionální sondy do hlavy ztrátou poznamenaného zálesáka je výjimečně zdařilým počinem.

Taková je naše pětice kandidátů, přičemž seznam rozhodně není vyčerpávající. Ve hře by mohl být sám Sylvester Stallone, šanci by jistě ocenil Paul Verhoeven a snovou (a naprosto nerealistickou) volbou by byl Justin Lin. Znovu zopakuji, že velkou šanci má Simon West, neboť v případě dvojky se celkem osvědčil.

A kdo je vaším vysněným favoritem?

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest